Geplaatst in Expressief, Inspiratie, Persoonlijk

Wat is jouw woord voor 2011?

In 2011 ga ik stoppen met roken! Of in ieder geval minder roken. Och, dat ene sigaretje bij een feestje mag best. Weet je wat ik ook ga doen? Lijnen! En meer bewegen! Minimaal drie keer per week naar de sportschool. Behalve als ik te moe ben. Of als het regent. O ja, ik drink helemaal geen alcohol meer! Of alleen bij een feestje – samen met dat ene sigaretje. Hmm misschien alleen in het weekend? Een glas rode wijn per dag is toch niet zo slecht? Best goed eigenlijk!

Werken goede voornemens? Vaak niet!

Goede voornemens, wie kent ze niet. De meeste voornemens werken via het DOEN >> HEBBEN >> ZIJN model. Als ik dit DOE (bijvoorbeeld lijnen), dan HEB ik meer zelfvertrouwen (word slanker) en BEN ik zekerder. Door middel van een actie ga je je streefdoel halen… of niet? Het grote probleem is dat het behalen van het einddoel afhankelijk wordt van deze ene basisactie. Lukt het je niet om te lijnen, of om het roken te laten, dan zijn de goede voornemens weer voor een jaar mislukt. Het gemiddelde goede voornemen wordt een doel op zich en raakt niet de kern van je streven – de persoon die je wilt ZIJN.

Dit jaar gaan we het dan ook anders doen: we richten ons meteen op de kern van ons verlangen, het einddoel. De beste volgorde om positieve veranderingen in je leven te creëren, is het ZIJN >> DOEN >> HEBBEN-principe. Als je begint met een verandering op het ‘zijn’ vlak, volgen het ‘doen’ en ‘hebben’ makkelijker.

Een nieuw ritueel

In plaats van al die plannen en voornemens, gaan we een woord uitkiezen dat ons door het hele jaar gaat leiden, onze toetsteen. Een woord dat ons herinnert aan wie en wat we willen ZIJN in dit nieuwe jaar. Dit betekent niet dat we geen actie nemen (het ‘doen’), maar wel dat onze acties geïnspireerd worden vanuit het ‘zijn’-niveau. Jouw woord wordt je leidraad, je vriend, en niet een strak onbuigzaam ontmoedigend voorschrift.

Welk woord moet ik kiezen?

In de lijst hieronder vind je wat ideeën. Lees de lijst rustig door en kijk welk woord er voor jou uitspringt. Denk er een paar dagen over na en laat het door je hoofd spelen en zweven. Past het woord bij je? Heb je een beter woord gevonden?

Zo kan het zijn dat je in het nieuwe jaar af wilt van alle rommel in huis. ‘Dit jaar ga ik mijn huishouden beter organiseren’ zou dan je goede voornemen zijn. Maar we zoeken naar een woord, slechts één woord. Daar zit je dan, tussen de puinhopen, en denkt na over jouw woord. ‘Organisatie’ zou in je op kunnen komen.

Maar als je het in een breder verband beziet, zou ‘Loslaten’ misschien wel een veel betere term kunnen zijn om als maatje te hebben de komende twaalf maanden. Waarom heb je de spullen zo lang bewaard? Wil je ze allemaal echt houden? Als je iedere keer focust op ‘Loslaten’, kan het zelfs zo zijn dat het nog voor méér dingen gaat leven. Heb je een oude wrok tegenover iemand? Laat het gaan! Vanuit deze gedachte ga je anders leven, ga je andere acties nemen en voel je je ook anders!

Jouw woord voor 2011

Bedenk zelf een woord of kies een uit deze lijst:

Aandacht – Aanvaarding – Aanwezigheid – Accepteren – Actie – Avontuur – Balans – Beheersing – Bereidheid – Bewustwording – Bloei – Creativiteit – Creatie – Dankbaarheid – Discipline – Duidelijkheid – Eigenliefde – Evenwicht – Flexibiliteit – Focus – Geduld – Geestelijkheid – Geluk – Genezing – Genot – Gezondheid – Gratie – Groei – Integriteit – Inspiratie – Ja – Keuze – Koekoek – Kracht – Lachen – Levenskracht – Liefde – Listigheid – Lol – Loslaten – Luister – Mededogen – Moed – Moeiteloosheid – Nee – Ontdekking – Ontspanning – Ontwikkeling – Ontzag – Openheid – Orde – Organisatie – Overvloed – Overweging – Pionier – Relativeren – Rijkdom – Risico – Ritueel – Ruimte – Rust – Schoonheid – Toestaan – Tolerantie – Thuis – Veelzijdigheid – Verandering – Vergeven – Vergiffenis – Verplichting – Verrukking – Vertrouwen – Volharding – Vrede – Vreugde – Vriendelijkheid – Vriendschap – Vrijgevigheid – Vrijheid – Vrijlaten – Welzijn – Weten.

Het jaar 2011 zal voor mij in teken van EXPRESSIE staan. Dit woord vormt voor mij een inspiratiebron tot scheppen, creëren, schrijven. Expressie om van gedachten te kunnen wisselen met anderen, in woord en daad.

Wat is jouw woord voor het nieuwe jaar? Wat zal jouw leidraad worden in de komende maanden? Voel je vrij om het hier te delen.

Een heel gelukkig en gezond 2011!

~ Geïnspireerd door Christine Kane ~

Auteur:

feelgood writer | avid reader | RPGamer | caretaker of lads and cats | no lady, but all woman

32 gedachten over “Wat is jouw woord voor 2011?

  1. Ja, “beheersing” is mijn woord. Ik denk dat dat wel een toepasselijk woord voor mij is. Ik had zelf al bedacht dat ik mij dit jaar moet proberen in te houden. Ik hoor de laatste tijd steeds meer om mij heen, van mijn partner, van goede vriendinnen en van diverse collega’s, dat ik mij niet zo op moet winden, niet zo druk moet maken.
    Ik weet niet waarom ik daar de laatste tijd zo veel last van heb. Leeftijd misschien of drukte, ik weet het niet. Maar met behulp van iedereen om mij heen, hoop ik dat te kunnen beheersen.
    M.a.w. hou je niet in, zeg het gewoon tegen mij of attendeer mij erop als jullie merken dat het weer zo ver is en dan moet/hoop ik dat het lukt dit maar ook de komende jaren.

    Like

    1. Prachtig en ook gezond woord Ruby. Er is ook zoveel onrecht om je over op te winden, ik heb er zelf ook last van. Niet last van het opwinden, maar last van wat er allemaal gebeurt om ons heen. En als iets je raakt, dan doet dat iets met je emoties. Succes hiermee meid.

      BEHEERSING, het woord van Ruby!

      Like

  2. Beste Marion,

    Mijn woord voor 2011 is ‘Vertrouwen’. Ik wil vertrouwen uitstralen en vertrouwen geven. Mijn bedrijf is gebouwd op vertrouwen.

    Ik ben benieuwd wat anderen als woord voor 2011 kiezen.

    Hartelijke groet,
    Peggy

    Like

    1. Ook een zeer mooi woord, dat vooral warmte uitstraalt in mijn ogen.

      VERTROUWEN, het woord van Peggy!

      PS Neem eens een kijkje op de site van Peggy en Arjen, werkelijk prachtige agenda’s en notitieboekjes: Beautiful Paper Shop. Je vindt de url rechts bovenaan bij mijn ‘Aanraders’.

      Like

  3. Mijn woord is geluk.
    Je kunt geluk zoeken, bewaken, gevonden hebben.
    Zorgen dat iemand gelukkig is met jou of wellicht dit jaar nog gelukkig wordt.
    Je wilt dat je kinderen het geluk vinden of het geluk behouden wat ze hebben.
    Je kunt jezelf óntzettend gelukkig voelen of gewoon een klein beetje.
    Echter er is één ding wat blijft, je moet er altijd wel aan blijven werken om het te bereiken, de ene keer wat meer dan de andere.
    Maar als je het geluk gevonden hebt……tja dan ga je gewoon gelukkig 2011 in, net als ik.
    En dat wens ik iedereen toe: een GELUKKIG nieuwjaar!
    GELUK is dus mijn woord.

    Like

    1. Je bent een rijk mens als je geluk hebt, gelukkig bent en bovendien, als je dat geluk wilt verspreiden onder andere mensen. Prachtig!
      Het komt soms aanwaaien, en andere keren moet je er goed je best voor doen.
      Bedankt, ook voor jou, je gezin, familie en vrienden een fantastisch 2011.

      GELUK, het woord van Dimphy!

      Like

  4. Het woord voor 2011 wordt voor mij BALANS, als alles in balans is in je leven heb je het denk ik wel voor elkaar. Maar dat zo houden is alleen al een hele opgave en uitdaging.

    Ik wens jou en al je naaste veel geluk en gezondheid toe voor 2011!

    Like

    1. Inderdaad Sandra, balans is een essentieel deel van je leven. Als de diverse componenten niet in evenwicht zijn, ren je jezelf voorbij. Net als Remco kies jij voor evenwicht in 2011. En dat moet ook wel met jouw drukke leven.

      BALANS, het woord van Sandra!

      Like

    1. Hey Adri, bijzonder leuk dat je hier een kijkje neemt! 😀
      Je maakt prachtige en creatieve dingen, dus dit woord past helemaal bij jou. Laat het een leidraad zijn in het nieuwe jaar.

      CREATIE, het woord van Adri!

      Like

  5. Dear Christine and others on the team,

    From Holland I’m sending you all the best wishes for this upcoming year. May 2011 be healthy, inspirational and just the best year ever.

    Like always, I’m totally inspired by what you all are doing, especially the ‘Word of the Year’.

    I’ve used this post as inspiration for a post of my own, in which I have woven Christine’s wisdom and ideas. In the end I refer to Christine’s website. This simply HAS to be told to the Dutch people too, and I received enthusiastic comments.

    Thank you so very much for giving our lives more depth, for making us look at ourselves with different eyes.

    Yours,
    Marion Driessen
    Netherlands

    PS my word of the year 2011 is ‘Expression’.

    Hi Marion,

    Thank you so much for reaching out to us! It’s wonderful to see how inspired you’ve become and even better to see what great things you are doing as a result! I LOVE your word of the year!

    Wishing you a wonderfully happy, prosperous, and EXPRESSIVE 2011!

    Sincerely,
    Meredith Bennett
    =======================

    Operations Director for Christine Kane

    Like

  6. Het woord dat mijn vader heeft gekozen is ‘Koekoek’. Voor ons gezin een synoniem voor ‘LACHEN’ sinds deze Kerst. Wat hebben we het gezellig samen gehad, wat hadden we vreselijk veel lol. De saamhorigheid die dit brengt typeert 2011 voor mijn vader. In 2011 laat hij zich leiden door een muzikaal vogeltje in een houten huisje.

    KOEKOEK, het woord van Wil!

    Like

  7. Dag Mar,

    Relativeren, daar ga ik me aan proberen te houden. Het is een heel breed woord. Je kan het op zoveel vlakken toepassen. Ik wil hiermee niet eindeloos alles tegenover elkaar gaan afwegen. Ik wil hiermee niet aan bepaalde waarden en normen gaan raken. Sommige zaken kan je niet relativeren zonder te raken aan de kern van de zaak. Daar blijf ik af!
    Ik wil relativeren om tot de essentie van mijn dagelijks bestaan komen. Wat vind ik belangrijk en waarom? Is het wel echt de moeite om aan zus en zo zoveel waarde te hechten? Hoe belangrijk zou zus of zo nog zijn, moest ik dit of dat verliezen? In die zin wil ik de dingen relatief gaan zien. Zo hoop ik vele dingen die me nu nog heel belangrijk lijken op een juiste plaats te kunnen zetten. Misschien blijven ze belangrijk, misschien kan ik ze lager op mijn prioriteiten lijst in het leven plaatsen. Dan kom ik misschien weer een beetje dichter bij het geen waar ik voor wil staan.
    Onlosmakelijk verbonden met dit woord is mijn Hakuna Matata filosofie. Er zijn geen zorgen…Dit is een streven, te leven zonder zorgen. Dit helemaal bereiken, lijkt me een zware opgave. Soms gaan dingen ook buiten je wil om. Ik denk echter dat als je ‘Hakuna Matata denkt’, je leven ook Hakuna Matata wordt, als een soort van self fulfilling prophecy. Relativeren is daar een zeer belangrijk onderdeel van.
    Ook voor jou en je dierbaren een gezond en zorgeloos 2011
    Nans

    Like

    1. Lieve Nancy,

      Hakuna Matata, er zijn geen zorgen. En als er al zijn, dan is het in 2011 je streven om deze kleiner te maken door te relativeren. Of om ze zelfs te laten verdwijnen omdat ze ineens niet meer zo belangrijk blijken te zijn. Door te relativeren weer erachter te komen wie, wat en hoe je wilt zijn, de kern van Nancy te raken en hieraan vast te houden door alle dagelijkse belevenissen heen.

      MOOI Nans, als je je kunt laten leiden door jouw woord ‘relativeren’, zal hopelijk – waarschijnlijk – een aantal dingen gaan verschuiven in je leven. Het wordt iets makkelijker te behappen, je kunt dingen gaan loslaten.

      RELATIVEREN, het woord van Nans!

      Like

  8. Ik wil hier niet meteen een buitenbeentje zijn, maar ik wil 2011 niet inzetten op basis van 1 woord. Dat kan ik gewoon niet, er zullen zoveel verschillende facetten van het leven op mij afkomen en daar moet ik, zoals iedereen, gepast op reageren. Een keuze maken voor een gans jaar is dus veel te moeilijk. De keuze van de woorden zijn uitlopend genoeg en ik zie mij zeker verschillende woorden toepassen als de situatie er om vraagt.
    Misschien plaats ik deze reactie ook gewoon omdat ik te gulzig ben om er eentje te kiezen … wie weet 😉
    Mooie blog, mooi geschreven …
    Voor jou ook een gelukkig, gezond en leuk 2011 toegewenst.

    Like

    1. Welkom terug Michael 🙂
      Dat je hierop reageert, ook al heb je (nog) geen woord gekozen, betekent dat je er wel bewust mee bezig bent. En dat is geweldig.
      Je wilt je niet vastleggen voor het hele jaar. Misschien is het een idee om gewoon te beginnen met het woord dat je het meest aanspreekt voor een maand, en dan zien hoe het gaat. Of je kiest bijvoorbeeld voor een woord als ‘Veelzijdigheid’? Of ‘Flexibiliteit’? Wat denk je daar van?
      Een gelukkig en gezond jaar Michael, ook voor je camionette 😉

      Like

  9. Wat een mooie gedachte Marion en o zo waar.
    Ik heb er ook eens heel goed over nagedacht. Accepteren is denk ik wel een woord waar ik nog heel wat mee af kan stoeien in 2011.
    Accepteren dat ik nooit maatje 40 krijg (lees voorgaande met een knipoog; het blijft frustrerend-ook een goed woord- maar het is nu eenmaal zo) Accepteren dat anderen zijn zoals ze zijn; je kan het niet iedereen naar de zin maken. Accepteren dat er meer is tussen hemel en aarde. Accepteren dat alles op z’n tijd zal gebeuren. Accepteren dat je kinderen leren ‘met vallen en opstaan’. Accepteren dat Liefde in meerdere vormen bestaat en jou ook toe mag komen. Accepteren dat ik echt wel tijd voor mezelf mag maken…enz. Uiteindelijk kan ik met zowat alle woorden uit de lijst wel iets maar dit woord komt steeds naar boven borrelen. 2011 zal het mij leren. Vooralsnog ben ik dankbaar voor hoe m’n leven er nu uitziet en da’s ook al veel waard nietwaar, maar mezelf een beetje ‘verbeteren’ is ook niet verkeerd 😉 Alle goeds voor jou en je dierbaren!

    Like

    1. Een wijze en geweldige gedachtengang Karin! Acceptatie is ook toegevoegd aan het rijtje. Aanvaarding lijkt erop maar is niet het door jou gekozen eigen woord.
      Het lijkt me niet altijd makkelijk, zelfs moeilijk, om de dingen die je noemt te accepteren, maar ik denk wel dat het je rust zal geven.
      De beste wensen voor 2011 voor jou, je gezin, familie en vrienden.
      Liefs,
      ~Marion

      ACCEPTEREN, het woord van Karin!

      Like

    1. Inspiratie is zeker belangrijk voor je schrijven hè Vman? 🙂 En een dag zonder inspiratie is een dag niet écht geleefd. Prachtig woord, ik heb het erbij gezet.
      ~Marion
      x

      INSPIRATIE, het woord van Bikermaniac!

      Like

  10. Leuke blogpost! Voor mij staat 2011 in het teken van ‘evenwicht’. In de afgelopen jaren werd ik heen en weer geslingerd tussen m en v. Beide hokjes voldoen echter niet voor mij, dus heb ik besloten mij halverwege in balans te houden! Hoe gaat die reclame ook alweer; “het mooiste gewicht is evenwicht!”

    Like

    1. Hoi Remco, bedankt voor je reactie!
      ‘Evenwicht’, wat een prachtig woord, evenals ‘balans’. Ik zal beide woorden toevoegen aan de lijst.
      In balans zijn is heel erg belangrijk. Het laat je gelukkig zijn, het biedt mogelijkheden om afwegingen en keuzes te maken.
      Ik wens jou een evenwichtig 2011 Remco! 🙂
      ~Marion

      EVENWICHT, het woord van Remco!

      Like

Wil je reageren? Graag!