Geplaatst in Dieren, Foto, Natuur

De Brabantse polder

Na een regenachtig begin van de ochtend slaagde de zon er vanmiddag toch in om de wolken aan de kant te duwen. Naar buiten dus! 😀

We reden naar de molen van Zevenbergen en ik parkeerde mijn bolide aan de kant van de weg. De herfstlucht deed de molen prachtig uit komen

Vanaf deze plek slingert een fietspad zich langs boom en water, waar zomers de koeien los rond lopen, in hun vrijheid slechts beperkt door wildroosters. De bewijzen hiervan liggen voor het oprapen. En aan de sporen te zien liggen er teveel om te worden ontweken door alle fietsers. Gelukkig werd het verderop wat rustiger, poepontwijktechnisch.

Daar kwamen we nog veel meer molens tegen: windmolens. Schone energie maar nadrukkelijk aanwezig in het landschap. En er staan blijkbaar nog niet genoeg: minimaal drie zijn nog in aanbouw.

Een oude man op een fiets kon zich niet onthouden van negatief en bitter commentaar. Zijn wereld moet in de loop der jaren veel veranderd zijn. De windmolens doen me een beetje denken aan de indringers in War of the World.

Ook voor dieren was plaats vandaag, gevederd en gevacht.

Zie je de reiger in het derde plaatje? Rechts daarvan vloog hij weg toen ik naderbij kwam. En de hond had alleen maar aandacht voor de bal 😉

Naast deze fauna was tussen de voornamelijk bruin en groene tinten van blad en gras ook nog wat kleur te vinden in planten en bloemen.

Na een uurtje zijn we omgedraaid, omdat mijn rug er geen zin meer in had. Mijn camera wel gelukkig, dus hier nog wat mooie plaatjes – vergezichten en close-ups.

Een zomers bezoek staat alweer op het wandelprogramma, al is het maar om de koeien te zien!

Dag molen, tot volgend jaar!

Deze diashow vereist JavaScript.

Auteur:

Caretaker of males, both human and feline. No lady, but all woman. Avid reader and photographer. Determined to find writing time during busy days. And nights if needed. Because I need you to meet the wonderful people who are living in my mind.

22 gedachten over “De Brabantse polder

 1. Like in het kwadraat, Marion. Wat moet een land als het onze zonder polders. Gelukkig zijn deze er nog.
  Hoe maak je overigens zo’n diashow (onderin dit blog)? Als het te ingewikkeld is negeer dan deze vraag gerust.

  Like

  1. Oh maar dat is heel simpel, Ingrid.
   Open je dashboard in de post waar je een diashow wilt plaatsen en klik op het knopje ‘Media toevoegen’. Zorg dat er meerdere foto’s uploaded zijn en klik daar dan op het tabblad Galerij. Scroll naar onderen, waar je ‘Insert slideshow’ ziet staan. Klik dat aan en klaar is Kees. En de diashow ook! In je bewerkingsscherm zie je dan een simpele code staan. WordPress neemt daar alle bij die post geplaatste foto’s in op. Probeer maar eens 🙂

   Like

 2. Wat een mooie wandeling Marion zo rustig in het groen.Ik heb virtueel met je meegewandeld en genoten van boeiend vertellen en de knappe foto’s.
  Ik vind de bomenrijen langs het kanaaltje heel boeiend en dat is dan ook mijn favoriet in deze reeks.
  Groeten
  Marylou

  Like

  1. Leuk, vroeger daar heel veel tijd doorgebracht. Varen op de mark, wandelen door het groen, schaatsen op het ijs van de Coppense molen.

   Like

 3. Kijkend naar al jouw mooie foto’s deed ‘de molen van Zevenbergen’ me spontaan denken aan een gedicht dat ik héél lang geleden schreef, Marion.

  Met stijve wieken

  De oude windmolens met stijve wieken die je hier en daar ziet staan
  raken meestal rustig, soms wild in het rond slaand de hemel aan.

  Meesterwerken van steen, ijzer, en hout van dikke bomen.
  Getemde middelpuntvliedende kracht, tot er stormen komen.

  De wind
  voor alle ellende blind

  zet men snel
  buiten spel.

  Schroomloos en bang voor de natuurwet
  worden de wieken in hun blootje gezet.

  Als huilende kinderen, storm en regen.
  Omdat ze hun vernietigende zin niet kregen.

  Trillend, van het kleed ontdaan
  laat de molen de wind begaan.

  Blinde razernij, mogelijk uit een zachte bries geboren
  sterft een langzame dood achter het platgelegde koren.

  Dat later door zware ronde stenen wordt geplet.
  Wanneer nieuwe wind de oude wieken in gang zet.

  Dankjewel voor de herinnering.
  Lenjef

  Like

 4. Prachtige foto’s Marion! Heerlijk voor mij om te kunnen genieten van het land waar mijn wieg heeft gestaan! Persoonlijk vind ik de windmolens iets machtigs hebben en ook iets moois. Ik zie ze graag, ik heb meer een hekel aan de ontsierende kerncentrales. 😉 Thanks voor het leuke dagtripje in het prachtige herfstachtige polderlandschap van het heerlijk Brabant. 🙂

  Like

  1. Een enkele keer hoor je wel meer dat iemand de windmolens mooi vind. Echter altijd mensen die ze niet ongevraagd in hun achtertuin krijgen. Gelukkig blijft de fiets / wandeldijk nog steeds uniek in Nederland.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s