Geplaatst in Korte verhalen, Natuur, Nieuws, Onderwijs

Moestuintjes

Ze zijn er weer, de moestuintjes van Albert Heijn. Een fleurige wikkel rond een doosje van karton, met daarin een centimeter dikke samengeperste grond, een wit matje met zaadjes en een papieren plantensteker. Toch maar eens proberen. Een kruidentuin heb ik al jaren, maar een moestuin niet. Zou er ook appelmoes groeien?

Zorgvuldig lees ik de gebruiksaanwijzing en meet het water af. Ik giet het bij de tablet en kijk ademloos toe hoe het ineens omhoog rijst tot wel 10 keer zijn eigen inhoud. Geweldig! Dan het zaadmatje erop, nog een laagje grond en op een schoteltje in het licht zetten. Niet vergeten: regelmatig pappen en nathouden.

Zoals beloofd verschijnen na een week frisgroene kopjes van andijvie. En ondanks mijn volwassenheid word ik kinderlijk enthousiast. Wat leuk! Het wonder der natuur ontbloeit op mijn aanrecht. Misschien kan ik wel een heel assortiment groenten verbouwen door ze straks te verpotten naar mijn kruidentuin. Ik wil meer!

Met het beeld van de baby-andijfjes voor ogen trek ik weer naar Albert Heijn en krijg drie nieuwe doosjes. Bij de uitgang wurm ik me met moeite door een dikke haag kinderen heen die allemaal maar op één ding uit zijn: moestuintjes! Ze graaien ze bijna uit de boodschappenkrat en kijken haast moordzuchtig als ik de buit niet vrijwillig afgeef. Moordende concurrentie en ruilhandel tieren welig.

Samen met de twee die ik in het weekend al bemachtigde staan nu vijf doosje voor mijn neus. Visioenen van een overwoekerde keuken zwemmen over mijn netvlies heen, een groene waas achterlatend. Wat doe ik er eigenlijk mee? Ga ik die echt allemaal opkweken? Is het niet handiger dat ik ‘professionele’ groenteplanten koop in een tuincentrum? Morgen gaan de moestuintjes mee naar het werk, naar collega’s met kleine kinderen. Net trouwens als de Efteling zegels, de bestek- en de kristalzegels.

Maar deze actie werkt goed; goed voor de economie en goed voor binding van de jeugd met de natuur. Kinderen zeuren hun ouders de kop gek om vooral boodschappen te gaan doen bij Albert Heijn en zoveel mogelijk moestuintjes te vergaren. Potten met sperziebonen, radijs, broccoli, augurk en basilicum in de Nederlandse huishoudens. Zou het niet fantastisch zijn als diezelfde kinderen net zo enthousiast worden van het éten van de groenten als van het télen ervan? Maar een doel heeft de supermarkt toch mooi al bereikt: meer groen in de wijk. Gewoon door Albert Heijn.

160314Moestuintjes

Auteur:

feelgood writer | avid reader | RPGamer | caretaker of lads and cats | no lady, but all woman

11 gedachten over “Moestuintjes

  1. GEWELDIG!
    Zo herkenbaar. Van de blijdschap bij de eerste groene puntjes (verder kwam het bij mij niet vorig jaar.) tot aan de dringende kinderen bij de uitgang van de winkel.

    Mijn zoon stond alweer helemaal te stuiteren toen hij hoorde dat er weer moestuintjes waren. Moeders wat minder. De teleurstelling, als het op niets uitloopt, was voor mij net ff te groot. We slaan een jaartje over 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Het is eigenlijk nog te vroeg om nu al (zomer)andijvie te zaaien.
    Dit kan wel
    Erwten
    Rode bietjes
    Tuinbonen
    Spinazie
    Worteltjes
    Radijs
    Maar ja ‘appie’ verteld dat er natuurlijk niet bij,ook niet dat het beter koel kan staan.

    Geliked door 1 persoon

  3. Bij de spotgoedkope concurrent koop je zakjes zaad voor slechts 19 cent. Heul veul voordeliger. Hoef je niet eerst voor tientallen euro’s boodschappen te doen en er zit veel meer in. Ga maar eens na hoeveel zakjes je kunt kopen voor een tientje!

    Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!