Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Wetenschap

Deze week is het thema van de schrijfuitdaging voor het zeswoordverhaal met beeld: WETENSCHAP.

Wetenschap is zowel systematisch verkregen en geordende objectieve menselijke kennis, als het proces van kennisverwerving en de gemeenschap waarin deze kennis wordt vergaard. Deze gemeenschap heeft haar eigen wetenschappelijke methodes en conventies.

Wetenschap en technologie zijn belangrijke elementen van de moderne geïndustrialiseerde samenleving. Er bestaan verschillende betekenissen en interpretaties van wetenschap.In het dagelijks leven gaat het echter meestal om twee betekenissen:

 1. het weten over of kennis van iets;
 2. het systematisch geordende geheel van het weten en van de regels, wetmatigheden, theorieën, hypotheses en systemen waarmee verdere kennis verkregen kan worden, vaak gekoppeld aan een speciaal vakgebied en de beoefenaars hiervan.

Voorbeelden van steekwoorden zijn classificatie, experiment, gereedschap, laboratorium, paradigma, theorie, kennis, methode, resultaat, studie, methodologie. En je hebt vast wel eens gehoord van Isaac Newton, Albert Einstein, Charles Darwin, Louis Pasteur, Sigmund Freud, Galileo Galilei, Marie Curie en Archimedes; allen bekende wetenschappers.

170221wetenschap

De nieuwe 6WMB-uitdaging: schrijf een verhaal over WETENSCHAP in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze zes woorden.

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel plezier bij het schrijven!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER WETENSCHAP VAN:

Wie volgt? :)


 • De volgende zeswoordverhaal met beeld schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 8 maart. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.
 • Kijk in het menu bovenaan onder Schrijfuitdaging > Zeswoordverhaal voor de eerdere thema’s. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld

schrijfuitdaging

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

34 gedachten over “Zeswoordverhaal: Wetenschap

  1. Jij brengt het verhaal achter Marie Curie naar voren, Viviane, en dat is nou precies waar het om draait bij de zeswoordverhaal-uitdagingen. Verhalen schrijven en delen, ervaringen uitwisselen, emoties naar boven brengen – zoals trots en bewondering in dit geval, wat een geweldige vrouw! Dank voor deze wetenschappelijke bijdrage.

   Like

  1. Oei ja, de gsm van die tafelgenoot zou ik ook met liefde en vooral plezier in de soep dumpen! Wat een superverhaal, Bea.
   Zoals bij zoveel dingen is het zaak een goede balans te vinden. Weet wanneer je ze kunt gebruiken en wanneer niet. De huidige smartphones zijn veel meer dan alleen een telefoon, het zijn onderhand mini-computers. En wat denk je van de laptops in de klaslokalen. De ene docent verbiedt ze, de ander gebruikt ze. Zolang de (ook belangrijke) contacten via de gsm en andere mobiele apparaten de persoonlijke contacten niet in de weg staan, zou het toch mooi naast elkaar moeten kunnen bestaan.

   Geliked door 1 persoon

 1. Hier is mijn bijdrage, Marion: https://peterbouchier.wordpress.com/nederlandse-verhalen-en-gedichten/wetenschap/ geïnspireerd op een oude landkaart waarop de wereld nog niet ‘af’ is. Dankzij de moed van ontdekkingsreizigers, zoals Schouten en Le Maire die 400 jaar geleden Kaap Hoorn ontdekten, veranderde het wereldbeeld voortdurend. Verbazingwekkend, hoe dicht de cartografen met hun beperkte middelen toen al bij de werkelijkheid zaten, zoals die nu met kunstmanen in beeld wordt gebracht!

  Geliked door 4 people

  1. Ook hier is wetenschap zeer belangrijk, want een graad verschil en je belandt heel ergens anders. En te denken dat de mensen vroeger dachten dat de aarde plat was, en dus het ‘reële’ gevaar bestond dat je met boot en al er vanaf zou varen! Die ontdekkingsreizigers waren zeer dapper.
   Top, Peter!

   Geliked door 1 persoon

  1. Het moet allemaal kloppen hè: de hoek, rug en arm recht, de ander juist voldoende spanning. Balans en rust, ademhalingstechnieken. Daar zit zeer zeker een element van wetenschap in. Dat, en oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Goed gevonden, Koba, een zeer originele invulling! En mooi, zo’n duofoto.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s