Geplaatst in Algemeen, Zeswoordverhalen

De Hel van ’63

Verhaal in zes woorden met beeld: schrijf een compleet verhaal in precies zes woorden en voeg daar een afbeelding bij die past bij het verhaal. Dit keer als thema ‘Winterverhaal’.


 

Snijdende wind. Krassende ijzers. De finish!

Het is 18 januari 1963. Reinier Paping wint de twaalfde Elfstedentocht. Slechts 1% van de deelnemers finishte in deze Hel van ’63.


 

Meer verhalen over dit thema vind je bij Jokezelf.

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

33 gedachten over “De Hel van ’63

 1. Een echt winterverhaal,volgens mij is het zelden kouder geweest als in 1963.
  In die winter ben ik denk ik ‘afgehard’ als klein meisje zelden heb ik het echt koud en bovendien goed leren schaatsen.Maar de Elfsteden tocht niet ‘live’gezien,wij hadden geen tv.

  Like

 2. Bewust meegemaakt, want we zaten toen allebei op de Middelbare School. Albert heeft later nog op de Gemeente HBS in Zwolle gezeten en in Zwolle had Reinier Paping jarenlang een sportzaak. Als jongeman heeft hij daar heel wat zaken gekocht. Zo te zien is het voor velen onder jullie, ver voor de ijstijd. Voor ons als babyboomers dus niet.
  Grtz
  Mara

  Like

 3. Negen jaar voor ik geboren werd, dus ik ben er bijna, nee haast zeker van dat ik er ook nog niet was… toch?.. 😉 Geweldig gevonden, goed verhaal van een bizarre tocht…

  Like

 4. Zes woorden en drie hoofdstukken. Knap! Verder had ik al een reactie gegeven die kennelijk niet is doorgekomen. Daarom nog maar een keer.
  Ik was 12 dat jaar en de winter was geweldig. We konden op de schaats naar school. In Amsterdam onder alle bruggen door. Dat was nog nooit vertoond. En heel Nederland zat voor de TV voor die tocht. Fantastisch was het! Mooi verhaal.

  Like

 5. Reinier Paping (niet Hein),
  zijn naam was juist zo leuk omdat we daarom op school het woord ‘palindroom’ leerden:
  een woord dat je zowel van voren naar achteren kunt lezen als andersom.
  Ik vergeet het ook nooit, omdat het de koudste winter van mijn jeugd was.

  Like

  1. Bedankt voor de correctie, Selma. Ongelofelijk hoe die naam ‘Hein’ erin is geslopen, omdat ik wéét dat het Reinier was! Ik heb het gisteravond via mijn gsm nog snel gewijzigd, vol ongeloof dat ik de verkeerde voornaam getypt had.
   Is die winter vergelijkbaar met wat we nu meemaken?

   Like

 6. Hoi,
  \
  Goed zeg!

  De film was vorige week op TV, gezien? PS: Het is volgens mij Reinier Paping? Dat herinner ik me natuurlijk….gr Jolanda

  Like

  1. Ha Jolanda 🙂 Nee, de film heb ik niet gezien, ik zag op Wikipedia pas dat er een film bestond. En natuurlijk is het Reinier, ongelofelijk dat ik gewoon een andere naam heb getypt. Gisteren heb ik het nog gebruikt in een Engelse post. Maar de naam Hein… lees je mail maar even, dan weet je waar die (denk ik) vandaan komt.
   Tot morgen,
   Mar

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s