Geplaatst in Dieren

Fruitvliegjes als huisdier

Waarom heten fruitvliegjes fruitvliegjes? Waarom heten ze geen omnivoorvliegjes? De fruitschaal is hun walhalla. Ze zijn dol op bananen. Als de bananen op zijn, duiken ze op de mandarijnen. Daarna zijn de appels aan de beurt. Ons fruit ligt nu veilig en koud in de koelkastlade, maar nog steeds schiet geregeld een klein vlekje door mijn gezichtsveld. Die beestjes zijn niet voor één gat te vangen. Fruit weg? Ze stappen gewoon over op groente. En als dat niet meer voorhanden is (het groente-afvalbakje wordt voortdurend geleegd), gaan ze over op een broodkruimeldieet.

Er is altijd wel zo’n beestje dat voor je uit zweeft. Volgens mij werken ze in ploegendiensten. Ze lijken langzaam, maar kunnen ineens versnellen. Je ziet ze duidelijk, maar even later worden ze onzichtbaar, om vervolgens een halve meter verder weer te verschijnen. Maar altijd in je ooghoeken – soms letterlijk. Het is een ongelijke strijd.

Ik heb geprobeerd ze te negeren, te doen alsof ik ze niet zie. Maar dat houd ik nooit lang vol. Ongevraagd dringen ze je comfortzone binnen en komen onaangenaam dichtbij. Als een dwaas sla je om je heen, maar je raakt ze nooit. Je klapt in je handen om die rotbeesten te pletten -meestal een paar keer achter elkaar- maar 19 van de 20 keer zijn je handen schoon en vliegt het beest met een bliksemsnelle uitwijkmanoeuvre verder. Met dikke bromvliegen weten mijn katten wel raad, maar deze miniatuuruitvoering keuren ze geen blik -of hap- waardig.

Waar leven die beesten van? Waar leven die beesten niet van. InternetOma wist raad: meng siroop met wat afwasmiddel, en ze komen er massaal op af. Fraai advies. Ik heb een onweerstaanbare fruitvliegcocktail gemaakt en op de vensterbank in de keuken gezet -shaken, not stirred- maar denk je dat ze daar in trappen? Een paar ja, maar die zenden vanuit hun longdrink-zwembad meteen een SOS signaal uit, met als gevolg dat de andere vlieggenoten zich uit de voeten maken. En plagend rond mijn hoofd zweven.

Misschien kan ik ze leren om stof te eten. Als ze dan toch zo nodig huisdier willen zijn, kunnen ze zich beter nuttig maken.

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

6 gedachten over “Fruitvliegjes als huisdier

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s