Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Café

Deze week is het thema van de schrijfuitdaging voor het ZesWoordverhaal Met Beeld: CAFÉ.

Een café, ook wel kroeg, knijp en bar genaamd, is een uitgaansgelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van alle mogelijke drank (sterke drank, wijn, bier, koffie, thee, frisdrank). Samen met hotels en restaurants worden cafés ook wel de horeca genoemd.

De eerste cafés ontstonden in de 17e eeuw als koffiehuizen. Het woord café is dan ook het Franse woord voor koffie. Geleidelijk aan gingen ook kroegen waar men vooral bier dronk zich café noemen en ontstond een grote variëteit aan cafés. De bekendste soorten cafés zijn het bruine café, het grand café, het eetcafé en de cocktailbar.

Cafés vervullen vaak een belangrijke sociale functie als plaats waar stamgasten elkaar ontmoeten aan de bar of aan de stamtafel of waar men regelmatig langsgaat op een avondje uit.

161214cafe1

De nieuwe 6WMB-uitdaging: schrijf een verhaal over een CAFÉ in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze zes woorden.

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel plezier bij het schrijven!
Marion

vulpen

LEES DE CAFÉ-VERHALEN VAN:

Wie volgt? :)


 • De volgende zeswoordverhaal met beeld schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 28 december. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.
 • Kijk op Zes woorden: de uitdaging voor de eerdere thema’s. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld

schrijfuitdaging

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

33 gedachten over “Zeswoordverhaal: Café

  1. En wat is dat zonde, Marja, want het is een pracht-café! Zo eentje waar je op zaterdagmiddag neerstrijkt met vrienden, voor een kop thee of koffie, en later een glas wijn of een biertje. Heel mooie foto, en je verhaal maakt dat ik het wil redden!

   Like

  1. Heerlijk hoe je speelt met het thema.
   Mag je wel cafeïnevrije koffie, Koba? Ik weet het, ik weet het, dat is geen ‘echte’ koffie’, maar dan heb je in ieder geval wel de smaak… een beetje dan.
   Thee heb je in heel veel smaken, van de zwarte sterke tot de lichte kruidenvariant. Ik hoop dat je toch je draai daar in kunt vinden. Welke vind je het lekkerst?
   * knuffel *

   Like

 1. Deze keer heb ik de opdracht fonetisch opgevat. KV betekent voor mij Köchels Verzeichnis, de catalogus van de werken van Mozart.
  Zijn motet Ave Verum Corpus KV 618 vind ik het mooiste dat ooit is gecomponeerd. Gecomponeerd is misschien zelfs het juiste woord niet. Wat hier binnen nog geen vier minuten tevoorschijn wordt getoverd, is niets minder dan een visioen van de hemel. Dit moeten de herders hebben gehoord toen ze in de Kerstnacht vernamen dat de Verlosser was geboren.
  https://peterbouchier.wordpress.com/nederlandse-verhalen-en-gedichten/nederlands/kv-618/
  De instrumentale openingsmaten verbeelden de nachtelijke duisternis, die bij de koorinzet wordt verdreven door een hemels licht van puur goud. De engelen/zangers worden omgeven door de stralengloed van de strijkers. Na “in cruce pro homine” onttrekt een wolk de engelen even aan het zicht, maar de lichtstralen blijven erachter vandaan schieten als in een litho van Doré. Bij “cuius latus” komen de engelen weer tevoorschijn; bij “esto nobis…” buitelen ze speels over elkaar heen, om zich daarna weer te verzamelen. Als een homogene groep verwijderen ze zich tenslotte, en na “in mortis examine” sluit de hemel zich langzaam, terwijl de wolken nog even nagloeien voordat de nacht opnieuw heerst.
  Er bestaan natuurlijk heel wat opnamen van dit kleine juweel. Die welke naar mijn smaak Mozarts visioen volledig recht doet, is deze van het Nederlands Kamerkoor, begeleid door La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken. Toen ik deze opname in de platenzaak vond, kon ik de verleiding niet weerstaan om koor en orkest ermee te complimenteren in een briefje. En daarop kreeg ik vervolgens antwoord, niet zomaar een standaardbriefje van het management “dank voor uw compliment”, nee, een schrijven van dirigent Sigiswald Kuijken hoogstpersoonlijk, waarin hij heel bescheiden en gevat aangeeft “geraakt te zijn door mijn geraakt-zijn”, en dat het toch iedere keer weer afwachten is of de geleverde muzikale prestatie bij de luisteraar overkomt. Vervolgens gunt hij alle eer aan de componist, alsof hij zelf niet een beroemd artiest is, gepokt en gemazeld in dit repertoire. Ik citeer:

  zoals de tonen van “ons” Ave verum u hebben geraakt, zo raakt ook mij uw geraakt-zijn erdoor…Ja, soms lukt het om iemand echt te raken – altijd wel dankzij de ‘bemiddeling ‘ van één of andere geniale componist die de weg aanwijst en aanreikt.
  Dat maakt ons beroep tot wat het is (op de beste momenten, dan) – en steeds opnieuw ben ik weer verwonderd en dankbaar als het lukt !!!
  Heel hartelijk bedankt dus,
  Sigiswald Kuijken

  Luister maar…
  Groeten van Peter

  Geliked door 5 people

   1. 😉 ik schreef het net al bij hem…. als jij nou die sopraanpartij voor je rekening neemt zet ik de tenorpartij er wel tegen aan, Peter kan de baspartij doen…. hoeven we alleen nog maar een alt te vinden 😉

    Geliked door 3 people

     1. Ik ben sopraan, altijd al geweest, maar de altpartij en tenorpartij gaan me minstens zo gemakkelijk af. Ik heb nooit een altpartij hoeven zingen omdat invallen nooit nodig was….. standaard was ik dus deel van de sopranen maar ja ook vaak tenor omdat we zelden heren genoeg hadden, althans niet in kracht om het aantal bassen gelijkwaardig te benaderen.

      Geliked door 3 people

  1. Dit muziekstuk komt tot leven, krijgt kleur, door wat jij hierboven beschrijft, Peter. Ik zie de engelen, het licht, en verzink in de muziek, om na vier minuten weer boven te komen.
   Hoe bijzonder is het ook dat je een brief van de dirigent ontving!
   Peter, Marije, Koba, prachtig hoe jullie bij elkaar komen. x

   Geliked door 3 people

  1. Wat ontzettend interessant om te lezen, Viviane, heerlijk. Een authentiek en boeiend verhaal. Ik ben benieuwd of je oproep resultaat gaat opleveren. En dan die foto! Ik zat met mijn neus op het scherm op jou goed te kunnen zien.
   Jeu de fromage, is dat sjoelen met rechtopstaande stenen? Ik heb er nog nooit van gehoord.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s