Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Afval

Het thema van de schrijfuitdaging voor het zeswoordverhaal van deze week is: AFVAL, ook wel vuilnis genoemd.

Afval of vuilnis zijn stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar zich wil ontdoen. Weggooien is doorgaans wettelijk niet toegestaan, tenzij dit gebeurt in een afvalbak. Het afval dient door een erkende afvalinzamelaar te worden opgehaald. Deze afvalinzamelaar zal afhankelijk van de eigenschappen en herkomst van het afval een verwerkingsmethode kiezen. In tegenstelling tot vroeger wordt nog maar een klein deel gestort op een stortplaats.

Sinds de industriële revolutie is de hoeveelheid en diversiteit van het afval enorm toegenomen. Daarnaast nam het aandeel schadelijk tot zeer schadelijke stoffen flink toe. Doordat afval ongecontroleerd werd gedumpt en op verlaten plekken werd verbrand, nam de druk op het milieu toe. De gevolgen hiervan werden voor mens en natuur steeds meer merkbaar. In de jaren 70 van de 20e eeuw kwam er een kentering in het beleid. Door de toenemende milieu-impact en het toegenomen bewustzijn van de schaarste van grondstoffen werd het afvalbeleid gericht op bescherming van het milieu en op hergebruik.

Met de introductie van de Ladder van Lansink werd richting gegeven aan de ideale verwerking van het afval. De voorkeursvolgorde was:

 1. Preventie
 2. Hergebruik
 3. Verbranden
 4. Storten

Tegenwoordig komen bij storten en verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie nog maar zeer beperkt schadelijke stoffen als dioxines, fijn stof, kwik en andere zware metalen vrij. Verbranden van afvalstoffen is alleen nog toegestaan indien aan strenge regels wordt voldaan. Tegenwoordig wordt ruim 80% van het afval nuttig toegepast/hergebruikt.

190911afval

afbeelding: Pixabay

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze zes woorden.

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel schrijfplezier!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER AFVAL IN ZES WOORDEN VAN:

Wie volgt?

:)


De volgende zeswoordverhaal-met-beeld-schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 25 september 2019. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.

bloglogo6wmb

← klik voor het archief van de zeswoordverhaal-uitdagingen. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld.

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

18 gedachten over “Zeswoordverhaal: Afval

  1. Een prachtig kunstwerk, dat voor mij meteen de link legt naar de plastic soep die in de oceanen drijft. Is het de bedoeling van de kunstenaar om daar aandacht voor te vragen?
   Jij hebt er in ieder geval een goed verhaal over geschreven. Mooi!

   Geliked door 1 persoon

   1. Eigenlijk zou ik dat niet weten maar zou natuurlijk goed kunnen wat betreft de plastic soep.
    Djaktief wist te vertellen dat het kunstwerk naar Tokyo gaat nadat het hier in Nederland een aantal maanden tentoon gesteld is.

    Like

 1. Voor deze uitdaging heb ik even gezocht naar een minder voor de hand liggende invalshoek.
  Je kunt afvallen ook als scheepsterm zien in de betekenis van van de wind afdraaien, in tegenstelling tot oploeven. Dit gebeurt soms in zeilwedstrijden, om elkaar de loef af te steken cq de wind uit de zeilen te nemen. Een prachtig voorbeeld zie je op bijgaande foto, waarop de Nederlandse driemaster Stad Amsterdam wordt belaagd door de (veel grotere) Mir uit Rusland.
  https://peterbouchier.wordpress.com/nederlandse-verhalen-en-gedichten/nederlands/zeilen-in-stijl/

  Geliked door 1 persoon

  1. Die moeten daar toch speciaal naar toe gereden zijn? Ik heb de jutbak zien staan, midden op het strand. Allez, gooi het maar over de ‘schutting’, dan ben je er vanaf. Echt triest, geen benul van eigen verantwoording of zorg voor het milieu. Goed gespot, Bea, en scherp beschreven.

   Like

  1. Een zeer interessant stuk, Han, dank je! Daar gaat de mythe. En misschien heeft hij ‘zijn’ beroemde verhaal inderdaad niet geschreven, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat het genre bekend(er) werd.

   De hongerige ijsberen die afzakken naar de bewoonde wereld om op afvalhopen hun kostje bij elkaar te scharrelen. Mooi hoe je verschillende lagen in je afval-zeswoordverhaal verwerkt hebt.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s