Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Schoenen

Het nieuwste thema van de schrijfuitdaging voor het zeswoordverhaal is: SCHOENEN.

Wat moet ik daar nu over schrijven, zou je kunnen denken. Hemingway schreef er het beroemdste zeswoordverhaal over — al stond in het NRC een artikel dat dit tegensprak. Zou het ons ook lukken? We gaan het zien.

Schoenen bieden bescherming aan de voeten tegen vuil, een harde ondergrond, kou, etc. Ze kunnen het lopen gemakkelijker maken, maar soms ook juist niet (bijvoorbeeld schoenen met naaldhakken). Veel vrouwen kopen schoenen een maat te klein, omdat ze dat mooier vinden, en nemen pijn aan de voeten op de koop toe.

Hell, echt niet!

De eerste voetbedekking van mensen heeft wellicht bestaan uit eenvoudige windsels. Daaruit werd de sandaal ontwikkeld, de eerste echte schoen.

Schoenen worden kunnen op verschillende manieren aan de voet worden vastgemaakt, bijvoorbeeld met veters, met gespen of met klittenband. Dit is vooral bij kinderen handig, die nog moeite hebben met het strikken van veters.

De schoen is gemaakt in de vorm van de voet. Het bovenmateriaal is meestal soepel om goed te kunnen vormen. Daarvoor wordt een leest gebruikt, die in allerlei maten beschikbaar is. Het leer van een schoen is gemaakt van huiden van dieren en dan met name van runderen, omdat deze huiden het sterkst zijn. Deze huiden worden gelooid en in laagjes gesneden. De toplaag, de nerf, is het sterkst en wordt glad gebruikt of in bewerkte vorm zoals nubuck. De volgende laag is suède. De onderste laag heet split en is het minst van kwaliteit.

De zool is van stugger slijtvast materiaal (leer, echt rubber en thermoplastische rubber, maar kan meestal wel meebewegen tijdens het lopen. De hak van de schoen is van niet vervormbaar materiaal.

In veel Aziatische culturen, zoals de Turkse, Chinese, Japanse en Koreaanse cultuur, doet men de schoenen uit als men het huis betreedt.

200115schoenen

afbeelding: Pixabay

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Een paar woorden, maar een heel verhaal erachter…

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel schrijfplezier!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER SCHOENEN IN ZES WOORDEN VAN:

Wie volgt?

:)


De volgende zeswoordverhaal-met-beeld-schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 29 januari 2020. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.

Doldriest fotografie 6WMB

 

← klik voor het archief van de zeswoordverhaal-uitdagingen. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld.

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

26 gedachten over “Zeswoordverhaal: Schoenen

  1. Je verwent ons met maar liefst twee verhalen, Viviane! Prachtig hoe je met de woorden speelt, en de foto’s maken het af.
   Veel groetjes terug, en een fijn weekend!
   (P.S. sorry voor de late reactie.)

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s