Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Omdenken

Het thema van de schrijfuitdaging voor het zeswoordverhaal van deze week is OMDENKEN.

Voor de pessimist is het glas half leeg. Voor de optimist is het half vol. Omdenken gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?

Zoals jullie hebben kunnen lezen, is het asbesthoudend dak van mijn schuur vorige week vervangen door een golfplaten dak van ander materiaal. De afwerking aan de zijkant laat echter te wensen over. Of is eigenlijk geheel afwezig. Veelvuldig contact met het verantwoordelijke bedrijf leidde tot een afspraak met de manager, die het dak met eigen ogen wilde zien. Maandag om acht uur, zodat ik toch nog redelijk op tijd op mijn werk kon zijn. De tijd verstreek, maar geen manager.

Nu ben ik normaal gesproken niet echt goed in wachten. Afgelopen maandag lukt het echter wel. Er lag namelijk een boekje op mijn keukentafel, met op de voorkant deze zin: “Hoe je van een probleem een mogelijkheid maakt”.

“Ja, maar…” – bedreigingen en beren op de weg zien.

De OMDENKEN filosofie gaat over de overgang van een ja-maar naar een ja-en-manier van denken; van denken in problemen naar denken in mogelijkheden. Denken in termen van wat wél kan en waarbij we kansen en mogelijkheden zien. Niet alleen de beren, maar ook de weg.

“Ja, en…” – problemen in mogelijkheden veranderen.

En dit schema maakt ook deel uit van de methode.

180926probleem

In gedachten speelde ik met Omdenken. Hoe kon ik dit probleempje in een mogelijkheid veranderen?

Feit: Hij is te laat.

Ja, maar straks komt hij helemaal niet!
Ja, maar zo kom ik veel te laat op mijn werk!

Stress, gejaagdgheid en irritatie kwamen op. Ik speelde gauw verder.

Feit: Hij is te laat.

Ja, en nu heb ik mooi de tijd om nog even de vaatwasser leeg te ruimen en rustig een kop thee te drinken. En dit boekje te lezen!  

Voel je het verschil? Op slag werd ik rustig en kreeg er zelfs lol in. Natuurlijk heb ik wel om half negen naar het bouwbedrijf gebeld om te vragen waar hij bleef, waarna zijn assistente in actie kwam. Ook nam ik contact op met mijn eigen manager, om te laten weten dat ik later begon.

Om tien over negen reed de bus voor. En in plaats van ruim een uur wachten en boosheid, had ik een ontspannen uurtje gecreëerd, met exact hetzelfde effect: er komen windvanen op de zijkanten van mijn schuur.

Nog een leuke als toetje:

20180924_090232

Ben je een beetje geïnspireerd door de methode? Ik hoop het wel, want zie hier de nieuwe 6WMB-uitdaging: schrijf een verhaal over OMDENKEN in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze zes woorden.

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel schrijfplezier!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER OMDENKEN VAN:

Wie volgt?

:)


 • De volgende zeswoordverhaal met beeld schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2018. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.
 • Kijk in het menu bovenaan onder Schrijfuitdaging > Zeswoordverhaal voor de eerdere thema’s. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld

schrijfuitdaging

 

 

 

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

17 gedachten over “Zeswoordverhaal: Omdenken

 1. Omdenken, het is zo makkelijk nog niet … Als ik mensen hoor zeggen dat je zelf de slingers moet ophangen voor een gelukkig leven, gaan mijn haren rechtop staan; ook al begrijp ik natuurlijk dat het deels waar is.
  Ik heb daarom gekozen om het omdenken op de natuur te baseren, specifiek op iets wat wij zelf niet kunnen veranderen, alleen onze kijkwijze erop/ervaring ermee: https://schaapschrijft.wordpress.com/2018/09/27/omdenken/

  (Ik had de link al eerder geplaatst, maar volgens mij is er toen wat fout gegaan.)

  Mocht je het leuk vinden; ik heb tegenwoordig ook een schrijfuitdaging, de eerste is afgelopen zaterdag van start gegaan. https://schaapschrijft.wordpress.com/2018/09/29/1-schoenen/

  Geliked door 2 people

  1. De vrolijk springende, dansende druppels, de oplichtende kleuren. Je dirigeert prachtige muziek, Stefanie.

   En omdenken is zeker niet gemakkelijk, soms zelfs onmogelijk. Bepaalde situaties zijn zo beroerd dat het gewoon problemen zijn, wat voor naam je er ook aan hangt. Maar in andere omstandigheden vind ik het een sport om ze anders te benaderen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Bedankt voor je mooie woorden. Kon ik maar zo mooi muziek maken! Ik heb nooit noten leren lezen, laat staan een instrument bespeeld. Maar als ik het ooit nog zou leren, dan zijn piano en viool toch wel mijn favoriet. Voor nu luister is graag naar de natuur; vanavond is het ook weer feest, de wind waait om huis.

    Like

  1. Bij die woeste tijger zou ik liever een ommetje maken, dan een ommetje denken hehehe.
   Dat plaatje geeft echt een extra dimensie aan je woorden. Ik leg het zo uit: door om te denken hoef je minder snel als een tijger te reageren. Leuk!

   Geliked door 1 persoon

  1. Vrachtschepen met zeilen, zodat ze gebruik kunnen maken van de wind in plaats van fossiele brandstof. Geniaal! Is het een Nederlands inititatief, Peter? Een goed omdenkverhaal met hopelijk een succesvol vervolg op mondiaal niveau!

   Geliked door 1 persoon

  1. Gaaf, die dubbele betekenis van je verhaal, zeker met dat beeld van het beeld erbij. 😉 Daar zou je wel hoofdpijn van krijgen. Top ingevuld, Bea!
   En het zit wel goed met die gekneusde hersenen van jou. 😀 Ik ben in ieder geval heel blij dat je de uitdaging leuk vindt, ook al is hij pittig.

   Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s