Geplaatst in Expressief, Muziek, Zeswoordverhaal-uitdaging

Zes Woorden met Beeld-uitdaging: Muziek

Een klank, een ritme. Twee tonen die met elkaar spelen, om en om wentelen totdat een melodie ontstaat. Gaat jouw hart er ook sneller van slaan? Wat brengt je weer tot rust? Wat vergezelt je in de trein, de auto, zelfs onder de douche? MUZIEK!

130424muziek2Muziek is een kunstvorm die gebruikmaakt van klanken, geschikt in een bepaalde tijdsduur. Om muziek te maken wordt gebruikgemaakt van de elementen toonhoogte, ritme, geluidssterkte (muzikale dynamiek), klankkleur en textuur (monofonie, polyfonie e.d.), maar ook stilte. Het woord is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), ‘kunst van de Muzen’.
Voor zover bekend hebben alle culturen in alle tijden muziek gekend, maar omdat deze kunst op verschillende plaatsen en in verschillende tijden steeds weer anders beoefend (en ervaren) werd en wordt, is er geen eensgezindheid omtrent de definitie van muziek: wanneer is iets muziek en wanneer niet? Het uiteindelijke antwoord op deze kernvraag verschilt bij de diverse muziektheoretici en filosofen. Dit verklaart wel de grote verscheidenheid aan muziekstijlen door de tijden heen, in diverse (sub)culturen.
Het is echter wel een onomstreden feit dat het bij muziek altijd om het hoorbare (of het ontbreken daarvan) gaat, in tegenstelling tot het zichtbare in de beeldende kunsten. Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of onhoorbare (stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als iemand de bedoeling heeft muziek te maken. Muziek kan dus niet ‘per ongeluk’ worden gemaakt. Daarmee is muziek nauw verwant aan poëzie, waarbij de beide elementen van zichtbaar en hoorbaar verenigd worden, hetgeen bij geschreven muziek eveneens het geval is. Een ander woord voor muziek (als creatie) is toonkunst.

Een hele lap tekst om te omschrijven wat je eigenlijk alleen maar zou moeten horen. Of lezen, in maar zes woorden! Durf jij de uitdaging aan?

Schrijf een verhaal over MUZIEK in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een Zes Woorden verhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze luttele zes woorden!

Publiceer jouw Zes woorden-verhaal op je eigen website/log en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel plezier bij het schrijven, ik zie uit naar je verhaal!
Marion

vulpen

LEES DE MUZIEK-VERHALEN VAN:

Wie volgt? 🙂

De volgende 6WMB-uitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 15 mei. Klik hier voor meer uitleg over Zes woorden met beeld. Would you rather participate in English, please go to Six Word Story Challenge: Music.

Eerdere thema’s: 
130216 – Armoede 
130227 – Onderwijs
130313 –  Lente
1
30327 – Schrijven
1
30410 – Licht

zes-woorden

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

47 gedachten over “Zes Woorden met Beeld-uitdaging: Muziek

  1. En vooral de goede kant! 😉

   Heel originele bijdrage, Truus, ik zie die man of vrouw meteen zwaaien met zo’n – eh stokje? Zal vast anders heten! 😀
   Een dirigent is heel belangrijk om er een samenhangend (samen-klinkend) geheel van te maken. Mooi!

   Like

 1. Muziek nr 2 staat er .
  ik heb Muziek en rust gekozen .deze jongeman kwam net vanuit Nederlands Indie gerepatrieerd
  met de Sibajak . de Rode Kruis afd in Rotterdam en werd met spoed naar Groesbeek vervoerd het sanatorium Dekkerswald om te kuren .Rust en Muziek en de medicijnen hebben hem opgelapt na lang kuren

  Like

  1. Een prachtig verhaal, Smijling, daar krijg ik kippenvel van. Wat ben ik blij dat deze jongeman kon kuren in het sanatorium en weer helemaal herstelde. Echt heel mooi geschreven, en de foto vertelt ook dat het weer goed ging.

   Like

 2. Ik ga er deze keer weer eens over nadenken. Muziek maakt een groot deel van mijn leven uit. zonder muziek is mijn dag niet goed. Ik kom erop terug. Leuk trouwens, hoe jij steeds een inhoudelijke toevoeging geeft op de opdracht. Dat maakt het nóg leuker om mee te doen.

  Like

  1. Wat een fijne reactie, Joke! Muziek is leven, en ik ben blij dat je er zo van geniet.
   Veel plezier met het schrijven van je eigen verhaal. Je hebt een week extra in verband met mijn vakantie afgelopen week, waardoor het een en ander verschuift in mijn blog-planning.

   Like

  1. Bijna goed, je had de url naar de comments op je site geplakt, en ik heb hierboven de url naar je originele post gezet. 😉

   Erg mooi, Annet, je woorden zetten je echt aan tot nadenken. En dan tot bevestigend knikken 🙂

   Like

  1. Fijn dat je weer hier bent, Voetje!
   En over je verhaal: mooi hoor, vooral bij de klassieke stukken wordt het verhaal helemaal opgebouwd naar een grande finale. Of goede muziek met een boodschap. Zoveel beter dan de moderne troep die vaak uit de radio schalt.

   Like

  1. Prachtig gecombineerd, Dauw, in twee talen en met twee linken naar mijn beide blogs. Ik was helemaal vertederd door je foto, en graag zou ik dansen met die heel grote spin 😉 Ik zie helaas geen optie om daar te reageren, maar heb je post wel een like gegeven op Google+.
   Veel liefs, fijn weekend,
   Marion

   Like

   1. Ik denk dat ik dringend eens iets zal moeten veranderen aan die dynamic view layout van mijn blog. Er is steeds wat mis mee… Dank je voor de moeite Marion en gelukkig vertel je het mij hier, want ook die +1-tjes op Google+ worden me niet meegedeeld, tenminste niet van wie ik ze krijg… Ik krijg maar geen zicht op de werking van die community-site.
    =/

    Like

    1. Over Google+, daar zie je als je in gmail bent, soms rechts boven een rood blokje met een ‘1’ verschijnen. Als je daar op klikt zie je een boodschap.
     En ik weet niet wat je hebt aangepast, maar vandaag kon ik wel reageren op je tweede bijdrage! 😀

     Like

 3. Je maakt er wel werk van en met succes (en dat is leuk).
  Eigenlijk zou de opdracht ook nog uit zes woorden moeten bestaan.
  Ik heb het geprobeerd op een kladje, maar mij lukte het niet goed.:-)

  ‘Verhaal in zes woorden een beeld’

  (Omgekeerd zou het natuurlijk ook kunnen):

  ‘Verbeeld in zes foto’s een verhaal.’

  (maar dan wordt het een foto-opdracht.)

  Enfin, het is maar spielerei, natuurlijk.

  Misschien inspireert het je

  Plaat

  Like

   1. Een interessant idee om mee te spelen, Plaat! Ik heb deze uitdaging zo overgenomen van JokeZelf, maar wellicht is een kleine verandering wel leuk ja. 🙂
    ‘Verhaal in beeld’ legt de nadruk teveel op de foto’s/afbeelding, Dauw. Het gaat tenslotte om een verhaal, dat aangevuld mag worden met een beeld.
    En ik gebruik al zes woorden hè: Zes woorden met beeld uitdaging: Muziek.
    Maar nieuwe ideeën zijn altijd welkom! We peinzen verder 😀

    Like

    1. Ha, wat goed gevonden Marion. Door te appelleren aan onze verbeelding krijgt de opdracht meteen ook een meerwaarde, hoe zou een mens dàt nu niet prachtig kunnen vinden?
     Mijn zegen heb je alvast hoor.
     En nu hop, aan de slag met je nieuwe opdracht …
     Tot gauw
     Dauw

     Like

 4. Ik heb deze ATC kaartjes gemaakt in opdracht van de CREA groep van de SDK stichting Diagnose Kanker. je mag deze mini kaartjes niet verkopen alleen ruilen met andere verzamelaars(sters)

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s