Geplaatst in Columns, Cultuur, Gezondheid

Comazuipen

Lang, lang geleden, toen ik nog piepjong was, was alcohol hoofdzakelijk iets voor (jong) volwassenen. Mijn oma nam wel eens een advocaatje, met slagroom. Of een glaasje wijn. Mannen dronken bier, cognac, jenever of whisky. Onderin de kast van mijn ouders stonden flessen met alcoholische dranken – die daar trouwens nog steeds staan. Stiekem proeven bracht niet veel plezier: het spul was veel te sterk. Toen ik ging stappen, dronk de groep waarmee ik uit ging wel eens Ballantines, maar dat was toch wel uitzonderlijk. Tegenwoordig is het drinken van sterke drank veel normaler. Vooral mix-drankjes zijn erg populair. De jeugd gaat eerst indrinken bij iemand thuis, en dan blijft het niet bij een biertje.

Drinken is iets dat door de eeuwen heen gebeurde. Bij de Grieken begon een drinkgelag na een feestmaal. Zo’n drinkgelag was een samenkomst van meerdere personen, die gepaard ging met een grote of overmatige alcoholconsumptie. Wie de meeste (aangelengde) wijn dronk en wakker bleef, won een taart. Hierbij waren trouwens alleen mannen aanwezig. De Romeinen namen dit gebruik over, maar voegden er vrouwen aan toe. Perzen waren al helemaal jolige mensen: zij vergaderden twee keer over een besluit: één maal dronken en één maal nuchter! De in dronkenschap genomen besluiten konden in nuchtere toestand worden herzien. In het Germaanse Walhalla dronken de goden trouwens ook stevig door. En ook in de Middeleeuwen daagde men elkaar uit om geheel beschonken onder de tafel te belanden. Je mocht blij zijn als je deze wedstrijden overleefde.

Drankmisbruik is dus blijkbaar niets nieuws. Er bestaan verschillende vormen van excessieve alcoholconsumptie. Zo zijn daar bijvoorbeeld de flatrate-parties, waar een drankje niet veel of zelfs helemaal niets kost, maar waar de entree duur is. Of de bekende drankspelletjes, waarbij de verliezer (of de winnaar) een glas achterover moet slaan, soms in één keer. Wat wel redelijk nieuw is, is het comazuipen onder jongeren, meiden en jongens eender. We hebben het hier over kinderen tussen de 12 en 17 jaar! Ze drinken wodka, tequila en whisky, breezers en shotjes – vaak door elkaar – tot ze er letterlijk bij omvallen.

Bewusteloosheid door drankmisbruik. Een avondje stappen dat eindigt in het ziekenhuis. In 2012 loopt het aantal jeugdigen met alcoholvergiftiging dat behandeld wordt door een kinderarts tegen de duizend. In werkelijkheid zijn er waarschijnlijk nog meer comazuipers. En het aantal is stijgende. Ze zijn gemiddeld drie uren buiten bewustzijn, sommigen twee volle dagen. De jongste comazuiper in Nederland was pas 10 jaar…

Tieners die laveloos en compleet van de wereld op de grond liggen, draden speeksel en braaksel langs hun kin. Hoe lang het woord comazuipen bestaat weet ik niet, noch wanneer het fenomeen voor het eerst opdook, maar deze manier van drinken raakt kant noch wal. Je vol laten lopen binnen een zeer korte tijd om stoer te doen, terwijl je lichaam dit niet aan kan. Wedstrijdjes houden. Ik vind het afschuwelijk. Ze genieten er niet eens van, zijn zo ziek als een hond. Als een ambulance moet komen omdat je geen maat weet te houden, waar ben je dan mee bezig?! Ambulances zijn voor mensen in levensgevaar. Voor ongelukken en aandoeningen. Niet voor jongeren die zich laveloos vol laten lopen en niet meer weten dat ze op de wereld zijn.

Nog heel even en dan barst het carnaval los in de zuidelijke helft van Nederland. Hossen en lachen op muziek en drank. Voor de liefhebbers is het één groot gezellig feest. Laten we het vooral zo houden en onze jeugd niet laten verdrinken in een poel van bier en shotjes. Want het wordt veel te koud voor drenkelingen.

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

21 gedachten over “Comazuipen

 1. Zuipschuit

  de opgebouwde
  nood
  aan alcoholische drank is ongezien groot

  vaak ligt hij in het eigen braaksel naast een heg
  verslaafd drinkt hij de dunne beschavingslaag weg

  half naakt
  geeft hij zich
  lallend vóór de black out theatraal bloot

  Het zal je man, kind maar wezen, Marion.
  Graag gelezen!
  Lenjef

  Like

 2. Hoi Marion, ik heb nog een jonkie die nog lang niet aan de alcohol gaat mag ik hopen. Wij moeten hem er nog doorheen loodsen. Ik deel iig je bericht op FB dan lezen ook een aantal jonge vriend(innetjes)jes het zéker!
  x Suus

  Like

  1. Kinderen worden vaak beïnvloed door vrienden. Als ze thuis niet mogen drinken, doen ze het wel ergens anders, Aad.
   Ik ben het met je eens dat ouders een goed voorbeeld moeten geven en grenzen moeten stellen, maar echt alles beheersen is helaas niet mogelijk.
   Gemiddeld 15 jaar…

   Like

   1. Die engiste oplossing is vir die ouers om beter te sorg dat hulle kinders van ‘zwaar alcoholische dranken’ wegbly, maar dit blyk dat in die meeste gevalle het die jong mense geen respek vir hulle.

    Like

 3. Hoi Marion, allereerst een leuk stukje….

  Ik denk dat je niet kunt voorkomen dat mensen op feesten zoals carnaval zich toch laten vollopen.
  (Zelf ben ik van mening dat je ook lol kunt hebben zonder alcohol…)

  Maar Carnaval (anders dan alcohol) moet je in het bloed zitten 😉
  Dat moet je met de paplepel ingegoten krijgen.

  Dus aan alle feestvierders…. veel plezier !

  Like

  1. Trouwens….
   “Onderin de kast van mijn ouders stonden flessen met alcoholische dranken – die daar trouwens nog steeds staan”
   Die drank is dan al aardig op leeftijd 😉

   Like

  2. Bedankt, Rick 🙂
   Zeker kun je volop carnaval vieren en feesten zonder (al te veel) alcohol! Ik lust zelf ook een wijntje, of een whisky, maar wel met mate. Carnaval zit als Limburgse volop in mijn bloed, maar toch vier ik het niet meer.
   Bij comazuipen valt vooral de gemiddelde leeftijd van VIJFTIEN op. Drink een pilsje en heb lol, maar laat het daar in vredesnaam bij zeg.
   Alaaf \o/

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s