Geplaatst in Fotogedicht

Eikenprocessierups

 

~

in optocht op stap

naar sappig seizoensmenu

eikenstamcafé

~

190615

De eikenprocessierups is veel in het nieuws. Ze steken steeds vaker hun harige kopjes op en komen daardoor in aanraking met de mens. En dit is niet voor alle partijen even prettig. Spelende kinderen komen onder de rode uitslag thuis na een bezoekje aan een speeltuin of park. Fietsers en joggers krijgen geïrriteerde ogen en luchtwegen, en soms veel erger.

Afgelopen zondag gingen V-man en ik wandelen in de bossen van Ulvenhout. Het was de eerste keer dat ik de eikenprocessierups in het echt zag. We spotten ze op wel zes plekken, witte wazige nesten van ijverige rupsen met lang blond haar. Gelukkig hielden ze hun brandharen bij zich.

Je zou denken dat de plaag een nieuw fenomeen is, maar in de negentiende eeuw kwam dit beestje ook veelvuldig voor in Zuid-Nederland. De natuurlijke vijanden van de rupsen zijn sluipwespen, sluipvliegen en… koolmeesjes. Laten we vooral veel nestkastjes voor deze dappere vogels met hun aparte menu ophangen!


bloglogojg

 

Iedere zaterdag schrijf ik een Japans gedicht. Doe je mee?

← klik op de button voor meer informatie.

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

12 gedachten over “Eikenprocessierups

 1. Niet zo gek natuurlijk….wij, de mens, pikken alle habitats in… en dan vinden we het vreemd dat de oorspronkelijke bewoners zich verzetten…. nou ja, gelukkig vind niet iedereen het vreemd.
  Ik zou het toejuichen dat onze wetgeving het ook niet langer ‘vreemd’ gaat vinden en haar gedrag daarop gaat aanpassen maar dat wel een utopie blijven ben ik bang.

  https://melodyk.nl/japans-op-zaterdag-onvergetelijk/

  xxx ❤

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik weet het… ik zeg ook niet dat er niets tegen gedaan moet worden want mens gaat voor dier.. maar wel met beleid ipv uitroeigedrag dat uiteindelijk de mens zak uitroeien zoals bijv met het hele gedoe over bijen wespen etc

    😘

    Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s