Geplaatst in Gezondheid

Verstopte Neus

Geveld ben ik, geveld door een griep. Als een loodzware hamer sloeg hij toe met een fikse klap. Spierpijn, zo moe als een moeder kan zijn, opgezette klieren in mijn nek, een bonkend hoofd. En dan nog een verstopte neus! En dit doet mij de das om, want ik adem altijd door mijn neus. Nu ben ik gedwongen de lucht rechtstreeks via mijn mond in mijn longen te zuigen, waardoor die droog en geïrriteerd worden. En dan begint het gevreesde kriebelhoestje, dat negen van de tien keer uitmondt in een luchtweginfectie. En dat WIL IK NIET hè!!! Want dan ben ik drie weken gevloerd, ’s nachts half stikkend naar adem snakken, midden in de nacht naar buiten rennen, vechtend om wat lucht.

Dus moet ik van die verstopte neus af. En wel direct. Drie dagen heb ik al lopen spuiten met First Defense van Vicks. Blijkbaar was de aanval al te ver heen, want het helpt niks.

Mijn moeder kwam nog met een goed idee via de telefoon: toco-tholin op een zakdoek. Dat had ik warempel nog in huis. Wat druppels op een zakdoek en mijn neus ging helemaal open… er gebeurde helemaal niets, ik rook niets. Mijn zoons bevestigden via hun opgetrokken neus dat er wel degelijk iets te ruiken viel. Dan maar het internet op, op zoek naar andere oplossingen. Een aantal heb ik net uitgeprobeerd: de hete lucht van een föhn inademen via de neus, daar houden bacteriën blijkbaar niet van. Die van mij wel hoor, zijn er dol op!

Nog meer oplossingen van het net:

 1. Diepvriesremedie: Steek je hoofd in de diepvries en adem in via je neus en uit door je mond. Houd dit maximaal een minuut vol en herhaal het af en toe. – Dit lukt niet, mijn diepvries zit te vol. Plus het zijn maar drie kleine lades.
 2. Adem inhouden: Adem uit door je neus. Houd je adem 10 seconden in (of zo lang mogelijk als je dat niet haalt). Adem in door je neus. Hij zou nu ontstopt moeten voelen. Snuit je neus in een zakdoek. Herhaal dit wanneer je verlichting nodig hebt. – Logisch dat het enigszins ontstopt voelt, zit hier naar adem te snakken. Via mijn mond! 
 3. Snuiten met tegendruk: Houd een zakdoek onder je neus. Je neusgat moet volledig bedekt zijn. Duw je handpalm stevig tegen je neus en snuit 5 tot 6 seconden. Niet te hard snuiten! Haal de zakdoek weg. Adem langzaam in door je neus. – Ik doe niet anders…
 4. Water Inhaleren: Controleer welk neusgat het ergste dichtzit. Eerst leg je een vinger op de neusvleugel aan de linkerkant en blaas je voorzichtig door je neus. Daarna herhaal je dit met je andere neusvleugel. Degene die de meeste weerstand oplevert zit het meest verstopt. Zet de kraan van de wasbak open. Zorg voor een gemiddelde straal: niet hard maar ook niet zacht. Houd je neus zijwaarts, met het verstopte neusgat naar boven. Houd je neus onder de kraan en snuif het water op. Probeer het water langs het slijm in je neus te krijgen. Blaas door je neus, en probeer op die manier het slijm naar buiten te duwen. Het water zorgt ervoor dat het slijm direct wegspoelt. – Mooi NIET hè, krijg nou al geen lucht.
 5. Stoom: Neem een kom kokend water en een theedoek. Breng je gezicht boven de kom, zo dicht boven het water als je kunt verdragen en trek de handdoek over je hoofd. Inhaleer de stoom langzaam door je neus. Voeg dampo, eucalyptus, menthol, tijgerbalsem of tea tree olie toe aan het water voor een beter resultaat. – Stomen, ook zo’n wondermiddel. Bij het ontbreken van dampo, dan maar meer van die toco-tholin erin, plus nog een zakje muntthee. Beetje creativiteit kan gaan kwaad toch. Gezellig met mijn hoofd onder het tentje. De slierten damp zochten zich een weg langs de verstopping en brachten enige verlichting… voor twee minuten. Daarna ging de zaak weer op slot.
 6. Handstand: Doe een handstand. Blijf zo lang als je kunt op je handen staan om je sinussen vrij te maken. Kun je geen handstand? Ga dan met je buik op bed liggen en hang je hoofd omlaag over de rand. – Die ga ik zo zeker doen voordat ik ga slapen wakker liggen. De handstand is geen optie meer 😉
 7. Neusbrug, gehemelte: Druk zachtjes op je neusbrug op de plek tussen je ogen. Laat los en duw je tong tegen je gehemelte. Herhaal dit enkele keren. – Helpt geen zier.
 8. Geurtherapie: Zoek een aronskelk, versnijd hem en adem de geur in. Open een pot zure bommen en inhaleer de geur die vrijkomt. Probeer mierikswortelsaus of pittige mosterd. Ruik eraan of doe er een theelepeltje van in je mond. Breng azijn aan de kook en ruik aan de damp. Wees voorzichtig want de geur is scherp en intens, maar erg effectief. – Laat ik nou nét door mijn voorraad aronskelken heen zijn. Ben inmiddels in staat om een lik sambal in mijn neus te smeren.
 9. Koud washandje: Bevochtig een washandje met KOUD water. Ga liggen en leg het washandje op je neus. Het slijm zal nu snel vrijkomen. – Niks vrij, helemaal NIETS. Ik word steeds benauwder.
 10. Kauwgom: Neem kauwgom, bij voorkeur met mentholsmaak, en kauw hier een tijdje op.
 11. Beweging: Ga een stukje hardlopen. Je lichaam maakt je sinussen (ten minste tijdelijk) vrij zodat er meer zuurstof in je bloed kan komen. – Als ik energie en een rug had om te rennen, zou ik dat zeker doen. Nu ben ik al blij als ik de trap op kom. 
 12. Neusspray: Probeer de verschillende soorten neusspray. Deze zijn te koop bij drogist en apotheek. Houd wel in gedachten dat ze bedoeld zijn voor gebruik op zeer korte termijn en dat je snel afhankelijk van ze wordt. – Dit hadden we al gehad geloof ik. 
 13. Neusdouche: Probeer een neusdouche. Deze zijn te koop bij drogist, apotheek en internet. Zijn bedoeld om de neusholtes te spoelen met een zoutoplossing. – Idem water inhaleren, no way.
 14. Cocktail: Maak een ‘cocktail’ van heet water, een eetlepel zeezout en eventueel een druppeltje tabasco. Probeer hier even aan te ruiken en je verstopte neus verdwijnt als sneeuw voor de zon. – Morgen. Ik ben kapot.
 15. Niezen: De meest voor de hand liggende manier om van een verstopte neus af te raken is niezen. Stimuleer het niezen door met een wolletje of pluimpje aan je neus te kriebelen. Kijk in het licht voor extra stimulatie. – Wat er niet in zit, komt er ook niet uit. De sinussen zijn opgezwollen (getver, wat klinkt dat vies), het nies-stadium ben ik voorbij.

Laatste oplossing is een gesneden ui naast mijn bed. Baat het niet, dan schaadt het niet  prop ik die uienparten wel rechtstreeks in mijn neus of zo. Want ik zal slapen vannacht! Ik heb geen wallen meer, maar een heel berglandschap. Grauwe grijze donkere valleien waar de zon voorlopig niet meer doorbreekt.

Wie kan mij helpen met een sublieme tip? Ook anti-griep tips zijn meer dan welkom!

Blijf gezond, blijf ademen.

Wat er aan vooraf ging: Brussel? Yes! Yes? No!

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

39 gedachten over “Verstopte Neus

 1. Ik was mijn gezicht eerst met azijn 20% en water 80%, daarna 1 voor 1 de neusgaten
  Inhaleren / zuigen en snuiten.
  Bye bye bacteriën en virussen na de behandeling.

  Like

 2. Mespuntje sambal nemen, in je mond steken, rustig over je tong laten gaan.. Ben je gewend aan heet voedsel? Neem dan 2 mespuntjes, of wat je nodig hebt voor een lekker branderig gevoel in je mond.

  Het hete van de sambal is na een minuutje wel weg. Je neus blijft naar mijn ervaring voor tenminste een uur wat vrijer.

  Nog een niet genoemde optie is pseudo-efedrine pilletjes. Niet te koop in Nederland (ze werken, daarom zijn ze hier verboden), wel bij de Belgische apotheek zonder recept.

  Mijn neus is momenteel ook verstopt, net als jij adem ik ook altijd door mijn neus. 😦

  [edit]reactie herplaatst wegens woordverwisseling[/edit]

  Like

  1. Sambal! Wat een tip zeg. Of iedere dag Indonesisch koken. Lekker en een ware opluchting. Die pillen ken ik niet, waarom zijn ze hier verboden dan? Akelige bijwerkingen misschien? Ik zal het eens aan mijn schoonzusje vragen.
   Dank voor je reactie 🙂

   Like

   1. “Die pillen ken ik niet, waarom zijn ze hier verboden dan? Akelige bijwerkingen misschien?”
    Nee, de pillen kunnen ook als ingredient worden gebruikt voor het maken van nog veel sterkere (levensgevaarlijke en zwaar verslavende) middelen doordat het chemisch een beetje lijkt op amfetemine. Pseudo-efedrine is zolang je er geen rare dingen mee gaat koken een prima middel zonder vreemde gevaren (lees wel zoals met ieder middel de bijsluiter).

    Like

 3. Gewoon een neusspray Xylometazoliine kopen. ( otrivin of huismerk) Voor de meeste volwassen mensen is de kindersterkte 1/2 % genoeg. Je raakt er helemaal niet zo snel aan verslaafd als altijd wordt gezegd; deze dosering is voor het volwassen slijmvlies niet schadelijk. De meeste verkoudheden duren niet langer den plm. 10 dagen.

  Like

 4. Marion: bij een volgende griepaanval; gebruik de stofuiger, vergeet niet om je
  slokdarm te dichten. Als dit niet helpt direct bij je huisarts een verwijsbrief
  halen voor verwijdering van dit overtollig uitsteeksel. Voordeel!! de dekens
  kun je makkelijker over je hoofd trekken, ha ha ha. Marion; ik wens je veel
  beterschap en dat ik nog lang moge genieten van je opwekkende spinsels
  groetjes Al

  Like

 5. Mijn reactie kwam zomaar ergens tussenin te staan, daarom zet ik haar nog even onderaan neer:

  Punt 3 is heel slecht voor je trommelvliezen.
  Een middeltje dat mij goed helpt: Sinuforce van Dr. Vogel. Spray voor onmiddellijke opluchtiing en pilletjes voor werking van binnenuit. En wég is je vestopte deus.

  Hatsjieieieieieieiekedee!

  Like

  1. Hoi Ingrid 🙂

   De meest recente reactie komt bij mij bovenaan te staan in plaats van onderaan.

   Sinuforce, weer een nieuwe goede tip! Die komt op mijn boodschappenlijstje te staan, als ik weer eens buiten kom.

   Punt 3 doorstrepen, trommelvliezen gaan boven neusvliezen. Check.

   Liever hatsjieieieieieieiekedee dan hatsjoeoeoeoeekedee, right? 😉

   Like

 6. Nog wat extra suggesties vanuit Facebook:

  – Vit. C, echinaforce, tymsiroop;
  – Neusspray-Nasa Rinathiol voor volwassenen;
  – Recept uit India: Heet water met citroensap, gember en kardemom suiker naar smaak toevoegen;
  – Gewoon uitzieken;
  – Tijm van Chi zuivert de lucht. Bij het stomen een klein druppeltje (niet meer) in het water doen, wil wel verlichting geven;
  – Extra zink eten. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar de lange-termijn gezondheidseffecten zijn daarvan niet bekend.

  Like

 7. O ik heb nog een smerig maar uiterst effectief middeltje voor de nacht:
  olijfolie extra vierge opwarmen en beide neusgaten gieten (om en om;)))

  zelf doe ik het niet, heb geen zin in beoliede kleren en beddegoed
  maar mijn moeder doet het bij mijn kinderen als ze bij haar logeren
  en aangezien ze haar daarna rustig laten slapen zal het wel werken

  voor de hoest hetzelfde
  maar dan een paar slokken warme olijfolie
  even achter in je keel laten rusten voor je het doorslikt

  Like

  1. Assyke, meid, deze optie bewaar ik echt tot het niet anders kan hahaha. Ben gek op olijfolie, maar dan in de pan met uien en knoflook als basis.
   Een beetje in de neus gaat wel, maar een paar slokken doorslikken… 😮
   Maar weer een geweldig verrassende remedie! 😉

   Like

 8. Probeer eens zout water voorzichtig door je neus in te snuiven. Over drie weken hoor ik wel of het gelukt is. 😛
  Overigens, lief van je dat je ondanks je griep zo aardig reageerde op mijn brugfoto. 😉

  Like

  1. Ach heer Jacopone, misschien was het wel een delirium dat mij die aardige woorden over de brug deed zeggen. Het leek mij op dat moment hemels om mijn koortsige hoofd in die verkoelende stroom te stoppen… 😉
   Juist als je ziek bent is het heerlijk om je door mooie foto’s te laten wegleiden van de ellende.
   En het gaat vandaag iets beter, hoera. Mijn neus is zo geschrokken van het zout water voorstel dat hij zich spontaan iets beter is gaan gedragen, bedankt!
   Nu die kriebelende mierenkolonie in mijn longen nog.
   🙂

   Like

 9. Lieve Marion,

  Geen tips van deze kant helaas…alleen HERKENNING.
  Als het idd. zover is bij mij dan helpt er gewoon niets, of zoals je zegt voor 2 minuten.

  Ik slaap dan half zittend, de ui idd. op de kamer.
  Ik blijf tegen heug en meug veel drinken en licht eten en “ziek het uit”…
  Je hebt niets aan me, sorry.

  Behalve dat ik aan je denk en veel beterschapswensen naar je zend. 🙂

  Gelukkig is het nu alweer een hele tijd geleden; de echte griep en dat wijt ik aan het vele lopen(lees doorwandelen) door alle seizoenen (ook bij regen,sneeuw, windkracht-weet ik veel- ) heen en de griepprik ieder jaar.

  Maar de winter moet nog echt beginnen dus ik klop het even af op wat hout. Hahaha.

  En, oja…Mead als drank klinkt bekend maar ik heb het nog nooit gezien, laat staan geproefd.
  Misschien toch een keer thee met een scheut sterke drank en honing mixen 😉
  Volgens mij was dat idd. een drank in Europa ergens in ons rijke verleden (middeleeuwen o.i.d.).

  xxxxx vanuit Made
  Karin

  Like

  1. Vaker een frisse neus halen zou eigenlijk moeten ja, daar heb je gelijk in Karin, weerstand opbouwen. Al slaap ik zomer en winter met het raam op een kier. Fris genoeg voor dat uitsteeksel zou je zeggen.
   Ik stond ooit op de lijst voor een griepprik wegens astmatische symptomen, maar daar heb ik me af laten halen. Ben niet zo voor die dingen.
   Bakken vol thee met honing en citroen gaan naar binnen, en op aanraden van anderen misschien ook een glas whisky vanavond.
   Mijn neus is iets minder actief vanmorgen – na een nacht verwend te zijn geweest met ui, toco tholin, vicks neusspray, de föhn en een stoombad – maar nu begint het gevreesde kriebelhoesten. Inhaler in de aanslag, codeine ligt klaar. Ben geen geduldige patiënt vrees ik.
   xx

   Like

   1. Jij blijft humoristisch, zelfs als je ziek bent…
    Hahaha, ik ben ook geen geduldige patient, als ik éénmaal ziek ben.
    Ik was vergeten te zeggen dat ik in de winter en tijdens hooikoortsperiodes altijd trouw mijn flixotide-medicatie gebruik. (moet eigenlijk alijd, iedere dag 2 maal; maar dat vind ik teveel van het goede. Ben niet zo van de medicijnen gebruiken. tenzij het MOET natuurlijk)
    Die zorgt ervoor dat ontstekingen minder kans krijgen.
    Wie weet is dat ook wel een redmiddel bij mij. Tja, de griepprik durf ik niet over te slaan vanwege m’n luchtwegproblemen….
    En ons raam staat zomer en winter idd. ook op een kier. lekker fris 🙂

    Veel beterschap nogmaals en hou vol….xxx

    Like

 10. tsja na zeven jaar hannesen met drie altijd verkouden grut
  is de ui hier als enige overgebleven, hij verdwijnt nagenoeg nooit uit
  de medicijnkast, want wel degelijk effectief voor de nacht

  er kleeft wel een super nadeel aan en daar is niet iedereen blij mee

  Like

 11. Hou vooral je bronchiën warm
  draag coltruien en sjaals
  train je slijmvliezen
  door vaker buiten te zijn.
  zoen geen mensen
  met rhino virus
  in potentie.
  raak geen licht-
  en deurknoppen aan.
  lucht zeker een half uur de ruimte
  waarin je leeft.
  ga niet pas om half 5 slapen,zoals ik.

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s