Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Uitstelgedrag

Deze week is het thema van de schrijfuitdaging voor het zeswoordverhaal met beeld: UITSTELGEDRAG.

Ik had het thema voor het zeswoordverhaal van deze week al bedacht, en ook de opbouw van de uitdaging was zonneklaar. Maar in plaats van hem meteen af te maken en in te plannen, heb ik ondertussen een aflevering van The Bridge gekeken en zomerschoenen online besteld. Over uitstelgedrag gesproken…

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd. De term procrastinatie, afgeleid uit het Engels procrastination wordt als vakterm gebruikt.

Studenten spreken over soggen (afgeleid van SOG: studieontwijkend gedrag). Het studentensyndroom refereert aan het feit dat de meeste mensen (en vooral studenten) pas aan een taak beginnen als het opleverpunt van de taak in zicht is. Dit verschijnsel veroorzaakt verspilling van aanwezige tijdsreserves (buffers) met als gevolg stress en overschrijdingen van de opleverdatum.

> Waarom zou je nu al op volle kracht beginnen als je nog zoveel tijd hebt?
> Waarom vandaag doen wat je morgen ook nog kan uitstellen?

Soortgelijke voorbeelden van procrastinatie komen voor in werksituaties: verslagen moeten gemaakt worden tegen een bepaalde datum, maar worden uitgesteld tot het allerlaatste moment; voorbereidingen voor bijeenkomsten blijven liggen of worden uiteindelijk zelfs niet gemaakt. Of van een andere orde: het uitstellen van het brengen van een negatieve boodschap naar een collega.

Ook in de thuissituatie komt procrastinatie voor: vervelende klussen blijven liggen tot de partner zich echt ergert of tot men geconfronteerd wordt met negatieve gevolgen van het laten liggen.

170502uitstel

afbeelding: ikleerinbeelden

De nieuwe 6WMB-uitdaging: schrijf een verhaal over UITSTELGEDRAG in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze zes woorden.

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel plezier bij het schrijven!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER UITSTELGEDRAG VAN:

 

Wie volgt? :)


  • De volgende zeswoordverhaal met beeld schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 17 mei. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.
  • Kijk in het menu bovenaan onder Schrijfuitdaging > Zeswoordverhaal voor de eerdere thema’s. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld

schrijfuitdaging

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

30 gedachten over “Zeswoordverhaal: Uitstelgedrag

    1. Gelukkig kan hij zijn koppie boven water houden door alert te reageren. Heerlijk zo’n trol, er woont ook een in mijn achtertuin.

      Een verhaal vol actie, energie en vastberadenheid. x

      Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s