Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Camera

Het thema van de schrijfuitdaging voor het zeswoordverhaal van deze week is: CAMERA.

Een camera is in ruime zin een apparaat dat een invallend lichtsignaal omzet naar een chemische blauwdruk of een elektronisch signaal. Het woord camera komt uit het Latijn en is het eerste woord van de oorspronkelijke uitdrukking camera obscura (“donkere kamer”).

Zo’n donkere kamer is een ruimte die geheel verduisterd is, met een klein gaatje in de wand. Is er buiten voldoende licht, dan ziet men op de muur tegenover het gaatje een beeld van de buitenwereld.
De camera obscura werd beschreven in een manuscript van Leonardo da Vinci. Het originele manuscript van Da Vinci bestaat niet meer, maar er is een vertaling uit 1797 bekend van de natuurkundige Venturi. Ook in de Griekse oudheid (Aristoteles) waren er echter al beschrijvingen van afbeeldingen door een klein gaatje op de wand van een donkere kamer.

Wordt het gaatje groter gemaakt, dan wordt het beeld helderder, maar ook minder scherp. De oplossing daarvoor is het gaatje van een positieve lens te voorzien.

Vanaf de 16e eeuw werd de camera obscura met matglas en lens gebruikt als hulpmiddel voor schilders en tekenaars. Door een geprojecteerd beeld op dun papier over te trekken was men in staat perspectivisch juiste tekeningen te maken. Na de ontwikkeling van het fotografische chemische procedé werd de camera gebruikt om fotografie mee te bedrijven.

Videocamera’s, filmcamera’s en televisiecamera’s zijn geschikt voor het maken van opnames van bewegende of veranderende beelden, genaamd video, televisieopnames, of films, meestal inclusief geluid. Daarentegen zijn analoge fotocamera’s, die werken met lichtgevoelige film, enkel geschikt voor het maken van stilstaande opnames, foto’s zonder geluid. Met moderne digitale camera’s (inclusief mobiele telefoons met ingebouwde camera’s) kunnen nu behalve foto’s ook video-opnames worden gemaakt met geluid.

De meeste moderne camera’s werken elektronisch, met uitzondering van professionele camera’s voor het maken van langspeelfilms.

180729MarIerland

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze zes woorden.

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel schrijfplezier!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER EEN CAMERA IN ZES WOORDEN VAN:

Wie volgt?

:)


Let op: de volgende zeswoordverhaal-met-beeld-schrijfuitdaging wordt pas gepubliceerd op woensdag 14 augustus 2019; ik las een korte zomerstop in. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.

bloglogo6wmb

← klik voor het archief van de zeswoordverhaal-uitdagingen. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld.

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

18 gedachten over “Zeswoordverhaal: Camera

  1. Haha GE-WEL-DIG, wat een grappige, hartverwarmende foto, meis. ❤ Topverhaal met topfoto voor het zeswoordverhaal van vandaag.
   En ik weet inderdaad wel waar dat vogeltje is. Gevlogen! 😉
   xxx

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s