Geplaatst in Dieren

Menukaart van de gaai

Vanmorgen liep ik zoals altijd even door de tuin om te kijken of het vogelvoer nog toereikend was, en of er misschien weer wat aardbeien rijp waren. Mijn dagmaximum tot nu toe is vijf stuks. 😉

Achter me een doffe bonk en veel kabaal. Een gaai was tegen het raam aan gevlogen, maar gelukkig fladderde hij alweer omhoog. Toen zag ik dat hij iets in zijn snavel had, iets dat terug vocht! Als ik het goed zag was het een jonge mus. De gaai belandde op de schutting, geklapper aan alle kanten.

Uit reflex klapte ik hard in mijn handen, gilde LOSLATEN –sorry buren– en rende die kant uit. Die musjes zijn mijn vrienden! De vogel vloog daarop naar het dak, zijn snavel weer leeg, maar dook daarna alweer snel in de tuin van de buren. Ik vrees dat de reddingspoging uiteindelijk toch niet succesvol was, maar hoop er maar het beste van.

Ik wist helemaal niet dat deze vogels andere vogels op hun menu hadden staan? Hebben jullie zoiets al eens gezien?

Fijne vrijdag!

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

7 gedachten over “Menukaart van de gaai

 1. Vooral kraaien doen dit, maar dus ook eksters en gaaien… blijkbaar mogen we ook geen Vlaamse gaai meer zeggen. Nu begrijp ik waarom… Het is niet echt flatterend voor de Vlaming.
  Even opgezocht:

  Vroeger had men het niet over de gaai maar over de Vlaamse gaai. Een zoektocht naar de oorsprong van het Vlaamse karakter van de gaai leverde twee verklaringen op. Gaaien kunnen in sommige jaren ons land met tienduizenden overspoelen. Van waar al die vogels plots komen, is niet altijd duidelijk. Het ‘Vlaamse’ van de gaai zou zijn oorsprong hebben gevonden in Nederland omdat onze noorderburen dachten dat al die invasiegaaien uit Vlaanderen afkomstig waren. Een tweede verklaring voor de oude soortnaam is dat de gaai wordt gekenmerkt door een fraai verenkleed dat deed denken aan de kledij van de gegoede burgerij uit het rijke Vlaanderen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh dat wist ik niet. 😮 Hoewel ik uiteraard uitga van de tweede verklaring van de soortnaam, ga ik de titel van de blog meteen aanpassen. En het was per slot van rekening ook een Nederlandse gaai. 😉 Wel fijn om meer over de naam te weten, dank je!

   Geliked door 1 persoon

 2. Yep… de Vlaamse Gaai kan er mooi uit zien, maar is net zo goed een moordmachine als de ka of de kraai, of de reiger…. Ze eten ook vogels dus. Dat ik dit al van jong af weet is puur toeval denk ik. Basisschool, er stond een opgezette Vlaamse Gaai in de bieb… en dus met biologie hebben we het er ooit uitgebreid over gehad, sinds dien zie ik ze dus ook zo… mooie vogel, tegelijk, gemengd gevoel over de vogels.

  X

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s