Geplaatst in Columns

Hey, ben je naar de kapper geweest?

Deze column is misschien wat aan de vrouwelijke kant. Maar mannen, bijt toch even door en doe er vooral je voordeel mee!

Mijn sprietjes zijn niet meer zo blij. Ze hangen troosteloos naar beneden, pluizen alle kanten op, zien wat bleekjes en maken een warrige indruk. Met een benauwde blik kijk ik van spiegel naar bankrekening. De blik in de spiegel wint en ik grijp de telefoon om een afspraak bij de kapper te maken. Dinsdagmiddag om twee uur, yes, genoteerd! Hiermee wordt de rest van de middag volledig geblokkeerd. Heerlijk, ik mag weer naar de kapper!

Even voor twee uur loop ik de zaak binnen en zwaai naar de meiden. ‘Hoi Marion,’ klinkt de stem van Sonja. Ik hang mijn jas op, tik op de vissenkom waar een paar goudvissen smeken om aandacht – of is het voedsel? Met een gelukkige zucht val ik in een stoel neer en pak een kapselboek. Er ligt een ruim aantal en van alle kanten word ik begroet door pagina’s vol mooie meiden met de meest fantastische kapsels. Schouderlange bruine lokken, weelderige krullen, extravagante en artistieke bouwsels. Zoals altijd dwing ik me door te bladeren naar de sectie kort. Ook hier gave mogelijkheden. Sonja komt bij me staan en kijkt mee. ‘Wat gaan we vandaag doen?’ En zoals altijd antwoord ik ‘Oh gewoon, lang, dik en krullend graag!’ Het is een vertrouwde grap die we al jaren uitwisselen.

Sonja is de enige die mijn sprietjes mag knippen. Zij heeft in de loop der jaren een uitstekende relatie met hen opgebouwd en kent mijn haar als de beste. Zij weet de mogelijkheden, en vooral de onmogelijkheden van mijn dunne (‘fijn van draad’ in chique kapperstermen) sluike zielige paar sprietjes. En dik en krullend is de meest tegenovergestelde beschrijving die je mijn haren kunt geven. Babyhaar heb ik.

Uit: BeautyJournaal.nl

Soms krijg ik goedbedoeld advies in de trant van ”Je zou eens wat producten voor je haar moeten gebruiken’.

Tegen de tijd dat ik weer adem krijg, barst ik los:

PRODUCTEN VOOR MIJN HAAR?! Weet je wel wat er allemaal in zit? Nee? Nou, luister: een shampoo van de kapper – stikduur maar ik zit met mijn allergieën – dan stay-in treatment, zelfde prijscategorie. Vervolgens spul dat moet voorkomen dat mijn haar spontaan in brand vliegt als ik het ga stijlen.

Nee niet stylen, stijlen, met een stijltang. Of is het steiltang. Oh nee, het is al steil genoeg.

Dacht je dat we er al waren? NEEN, er komt nog meer, namelijk haarschuim – jaja, zelfde kappersmerk. Oké, nu ben ik klaar om te gaan föhnen. Sprietjes min of meer in model. Dan die stijltang, sprietjes nog meer in het gareel. Huppetee, nog gauw wat Mellow Goo erin. En als laatste een hele waas betonlak. BETON-lak. En dan stel jij voor dat ik ‘iets in mijn haar zou moeten doen’? Argh!

De meesten zijn inmiddels al lachend gevlucht.

Terug naar de kappersstoel. Maar liefst DRIE uren breng ik daar door, één keer in de acht weken, volstrekt gelukkig met een boek. Highlights, lowlights – bruin, blond en goudblond – zorgvuldig omwikkeld met stapels aluminiumfolie om mijn huid te behoeden voor aanraking met de verf. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Vind ik zelf dan hè. Meestal ziet niemand dat ik naar de kapper ben geweest, zelfs mijn partner niet. Die heeft inmiddels geleerd om heel vlug te reageren als ik het woord ‘kapper’ ook maar laat vallen. Betaal ik over de € 100,- voor iets dat bijna niemand ziet. Lichtelijk frustrerend is het wel, maar ik ben er aan gewend.

Tot vorige week. Mijn pony hing constant in mijn ogen en dat ging mij zo irriteren dat ik een schaar pakte en met een ferme knip een deel van de voorste sprietjes verwijderde. Iets te kordaat misschien, het was nogal kort * slik *. Bijtend op mijn lippen heb ik toen de haartjes beetgepakt en heb plukje voor plukje schuin naar de rechterkant toegewerkt. Een asymmetrische pony was mijn doel en dat is het nog geworden ook.

Wat denk je als ik bij Avans naar binnen stap? De een na de ander kijkt op en zegt:

Hey, ben je naar de kapper geweest? Het zit echt leuk zeg, dat moet je altijd zo doen!!

Tja…

Auteur:

Caretaker of males, both human and feline. No lady, but all woman. Avid reader and photographer. Determined to find writing time during busy days. And nights if needed. Because I need you to meet the wonderful people who are living in my mind.

20 gedachten over “Hey, ben je naar de kapper geweest?

 1. Leuk verhaal weer hoor Tikkel! En fijn om te horen dat het (uiteindelijk) toch weer goed uitpakt én je er een prachtige anekdote aan over houdt 🙂

  De meeste mannen hebben het toch makkelijker. Na het (dapper?) toepassen van de tondeuse hoef ik zelf in ieder geval niet meer naar de kapper!

  … ik hoor je al denken “Tondeuse?! Je hebt toch niet je krullen eraf??” :-p

  Like

  1. Edo neeeeeeeeeeeeeeeeeee, echt niet hè? Ik vind je krullen leuk! 😀
   En dankjewel, het is maar een dwaas verhaal en helaas echt waar hihi.
   Morgen lekker buiten genieten, het wordt zalig weer, hoera, leve de lente.

   Like

 2. Reactie per mail:

  Hoi Marion,
  Ik heb ontzettend om jouw column moeten lachen. Zo herkenbaar met die kappersproducten, dat je eigen partner niet ziet als je bij de kapper bent geweest et cetera. Je schrijft heel leuk, mijn complimenten!
  Heb jij trouwens ook dat hormonen ook zo’n bad influence kunnen hebben op je haar? Is ook nog een heel boek over te schrijven denk ik wel eens bij mezelf 😉
  Groetjes,
  A

  Like

  1. Haha dankjewel A! Zo’n reactie doet me goed 🙂
   Hormonen? O ja, en of ik dat weet. Dan komen er drie lagen in plaats van een miezerig laagje betonlak overheen, na het twee keer weer uitgeborsteld te hebben. En het ergste is, mijn vriend ziet geen verschil! Waar DOEN we het voor?
   Groetjes,
   Marion

   Like

 3. Reactie per mail:

  Hij is echt super leuk ! a la worteltje met je “peentjeshaar”
  Hihihi, je weet wie het zegt, iemand waarvan ze het ook nooit zien als mijn haar geknipt is, die dunne sprietjes van mijn hangen altijd triest naar beneden.

  Like

  1. *grijns* vrouwen en haren… altijd iets om over te kletsen. Mensen met krullen willen steil haar en andersom. Zegt iemand ‘goh, het zit totaal niet vandaag’, terwijl ik net denk ‘wow die heeft mooi haar!’. We moeten het er maar mee doen hè 😉

   Like

  1. Hallo N.,
   Toen ik het idee had, schreef ik deze column vrij vlot omdat ik er midden in zat hehehe. Maar het bijschaven en herschrijven, passende illustraties vinden, dat is ook nog een hele klus.
   Gelukkig heb ik alweer een idee voor een volgende…
   Dank je voor je reactie, erg leuk!!
   Groetjes,
   Marion

   Like

  1. Haha, maar je HEBT ‘m al gezien, buiten op het bankje. Ik heb dit twee of drie weken geleden gedaan en het valt nu al niet meer op. Dunne haren! Ik zal wel een keer langskomen, kun je het met eigen ogen zien.
   En zoals altijd, bedankt voor je reactie, zit alweer te grijnzen.
   Groetjes,
   Marion

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s