Geplaatst in Algemeen, Columns

Niet krijsen mam!

‘Hoi mam.’

‘Hey vent, wat leuk dat je belt! Hoe gaat het?’

‘Nou, op dit moment niet zo goed. Ben je alleen?’

‘Nee, hoezo?’

‘Oh, wil je dan even ergens naar toe gaan waar je kunt krijsen? Want ik weet zeker dat je dat gaat doen!’

Mijn bloeddruk schiet bij voorbaat al omhoog, voorbij de aanvaardbare grens. Wat is er aan de hand daar?! Ik beloof plechtig dat ik niet zal gaan gillen.

‘Moet je horen. Ik ben maar 80 minuten online geweest, en nou belt Vodafone ineens op dat mijn nummer geblokkeerd is en…’

Niet krijsen NIET krijsen! Het lijkt wel een mantra. Mijn sprakeloze stilte stimuleert mijn oudste zoon om verder te gaan met zijn verhaal.

‘… en ik ben echt iedere dag maar heel even gaan YouTuben, en nou zeiden ze – ze bellen nota bene gewoon op terwijl ik naar een voorstelling zit te kijken in het Loro Parque! – dat ik € 500 moet terugbetalen en dat ik eerst moet dokken voordat ze mijn nummer weer vrijgeven. Vind je dat nou niet belachelijk mam?’

Goh ja, volstrekt belachelijk zeg. Het is toch zeker volkomen normaal dat je op je gsm muziekfilmpjes gaat zitten kijken als je met je broer en vader op vakantie in Tenerife bent – zo’n tropisch paradijs met zon, zee, strand, meiden, bars, ergens naast het Afrikaanse continent. IS DAAR NOU ECHT NIETS ANDERS TE DOEN?!

‘Dit méén je toch zeker niet hè?’ Mijn stem stijgt met enige decibellen.

Het is ook allemaal zo makkelijk en misschien ook wel misleidend: je kunt gewoon je mail checken op je iPhone, Blackberry, Nokia – noem ze maar op – en van het een komt al snel het ander. De kosten tikken flink door bij filmpjes en websites. Al is niets misleidend aan het bericht dat je krijgt als je de grens over gaat. Er staat duidelijk in wat hoeveel kost. Maar wie leest dat nou.

Dan als klap op de vuurpijl:

‘Kun je dat bedrag misschien even overmaken vanaf de spaarrekening die je voor mij hebt?’

Tja, en dan zakt mijn import Brabantse broek af en vallen zelfs mijn Limburgse schoenen uit. Ik leg hem de schoonheid van een weekendbaantje uit. Het wonderbaarlijke principe van billen en blaren.

Hulpeloos naar mijn partner gebarend beëindig ik het gesprek, om vervolgens als een haas mijn gsm weer te grijpen. Ik stuur mijn jongste een SMS met de vraag of hij misschien ook nog online heeft gezeten? Even later het antwoord: “Eén minuutje of zo.” Zit er toch nog enige intelligentie in mijn gezinnetje!

Ik stel voor om alle pubers een prepaid John’s Phone Grass te geven. John’s Grass is een telefoon waarmee je kunt bellen. Geen SMS, games of gadgets. Geen apps, maar gewoon bellen. Met een ingebouwd papieren adresboekje en een batterij die wel 3 weken mee gaat. Prachtig toch?

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

12 gedachten over “Niet krijsen mam!

 1. Ben ik even blij dat Indy constant haar mobieltje kwijt is.. En dat kleinste schatje heeft dr niet eens ene…. Hmm… does this make me a bad mother, or a smart one…

  Like

 2. OMG!!! Dat billen en blaren…
  Zou dat bij prepaid ook kunnen? Die van mij hebben nu prepaid. Maar ja……….over een paar jaar….
  Ben toch stiekem ook nieuwsgierig wat de begeleidende persoon daar op Tenerife er van heeft gezegd….. ik vermoed vrij weing… :s

  Like

  1. Nee joh, bij prepaid kan dat absoluut niet. Dan krijg je gewoon een melding dat het tegoed op is. Denk ik dan hè 😉
   De begeleidende personen zaten zelf ook met hun GSM mail te checken dacht ik.
   Billen en blaren 😉

   Rectificatie: zijn begeleiders hebben wel degelijk geïnformeerd naar het soort abonnement van Nick. Hij heeft hen verteld dat dit allemaal inclusief surfen in het buitenland was. Helaas was dit dus niet zo. Excuses!

   Like

 3. Ow Mar, heeeelp! Bert gaat al over de rooie als Lau of Anton 10 euro boven hun budget gaan. Dit is het verhaal van het vriendje van Jonathan. De ouders kregen een GSM factuur van het manneke…300 euro…Gevaarlijk die dingen. Ik ben weer gewaarschuwde vrouw. Met arugsogen zal ik mijn gsm-kroost de komende tijd volgen! Hopelijk is hij nou geleerd die kerel van jou. Blaren en billen!

  Like

  1. Haha ik kan je verzekeren dat zoiets als donderslag bij heldere hemel komt meis. Sprakeloos was ik.
   Maar hij heeft het netjes zelf allemaal geregeld en opgelost, ervoor gezorgd dat zijn nummer gedeblokkeerd werd en alles. Dus na deze vergissing, hulde voor mijn volwassen zoon!
   Succes met jouw kids Nans, het is inderdaad aan te raden uit te leggen dat bellen, sms’en en surfen met je GSM in het buitenland erg duur is. Ook al lijkt het zo vanzelfsprekend, het is het niet.
   Blaren en billen! 😉

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s