Geplaatst in Expressief, Inspiratie

Wat is jouw woord voor 2012?

Het nieuwe jaar staat alweer te popelen bij de deur. Het jonkie aarzelt, durft nog niet aan te kloppen. Maar iedere dag komt het een stapje dichterbij en strekt zijn armen uit om je over de drempel te helpen. Het schrikkelkind vraagt je hem te begeleiden tot volwassenheid, driehonderd zesenzestig dagen later.

Het afgelopen jaar heeft voor mij in het teken gestaan van expressie. Dit woord vormt voor mij een inspiratiebron tot scheppen, creëren, schrijven. Expressie om van gedachten te kunnen wisselen met anderen, in woord en daad. Expressie is immers niets, een lege huls, als anderen niet zien wat uitgedrukt wordt, als mensen de boodschap niet horen en niet kunnen reageren. Dan is het een stille roep in een verlaten vlakte.

Bijna dertigduizend bezoeken aan mijn blogs – vaak voorzien van commentaar – geven mij de hoop dat die expressie in 2011 gelukt is. Ik heb er volop van genoten om mijn gedachten, gedichten, verhalen en mooie en ja, ook trieste dingen met je te delen en daar reacties op te krijgen, in dialoog te gaan. Ik hoop jij ook. Dankjewel allemaal, het was een jaar om nooit te vergeten.

Nog geen twee weken scheiden ons van 2012. Een paar dagen nog om stil te staan bij wat was, wat is en wat komen gaat. Op welke wijze wil jij je leven invulling geven in het komende jaar? Wat ga je doen? Wie wil jij ZIJN? Op welk woord zou jij de aandacht willen leggen in 2012?

Ken je het Zijn > Doen > Hebben principe (nog)? Als je begint met een verandering op het ‘zijn’ vlak, volgen het ‘doen’ en ‘hebben’ makkelijker. Zie voor meer uitleg mijn post van vorig jaar: Wat is jouw woord voor 2011? Lees het maar even, dat voorkomt wellicht veel ik-heb-steengoede-voornemens-maar-ze-zijn-verdorie-onuitvoerbaar-ellende! Om te kunnen komen tot Zijn > Doen > Hebben, gaan we ieder een speciaal woord uitkiezen. Je kunt eens kijken naar de woorden hieronder en dan een uitkiezen dat bij je past. Een woord dat uitdrukt hoe je wilt zijn. Waar je extra aandacht aan wilt geven het komende jaar. Je kunt natuurlijk ook zelf een woord bedenken!

Aandacht – Aanvaarding – Aanwezigheid – Accepteren – Actie – AFSTEMMEN – Avontuur – BALANS – Beheersing – Bereidheid – Bewustwording – Bloei – Creativiteit – Creatie – Dankbaarheid – Discipline – DOORZETTEN – Duidelijkheid – EERLIJKHEID – Eigenliefde – Evenwicht – Flexibiliteit – FOCUS – Geduld – Geestelijkheid – Geluk – Genezing – Genot – Gezondheid – Gratie – Groei – Integriteit – Inspiratie – Ja – Keuze – Koekoek – KOKEN – Kracht – Lachen – Levenskracht – Liefde – LIEFHEBBEN – Listigheid – Lol – LOSLATEN (2x) – Luister – Mededogen – Moed – Moeiteloosheid – Nee – Ontdekking – Ontspanning – Ontwikkeling – Ontzag – Openheid – Orde – Organisatie – Overvloed – Overweging – Pionier – Relativeren – Rijkdom – Risico – Ritueel – Ruimte – Rust – Schoonheid – Toestaan – Tolerantie – Thuis – Veelzijdigheid – VERANDERING – Vergeven – Vergiffenis – Verplichting – Verrukking – Vertrouwen – Volharding – Vrede – Vreugde – Vriendelijkheid – Vriendschap – Vrijgevigheid – VRIJHEID – Vrijlaten – Welzijn – Weten.

Zal ik zelf de aftrap geven? Mijn woord voor 2012 is

FOCUS

Focus: Het object of de kwestie waarop het denken en de aandacht is gericht.

Mijn gedachten zijn namelijk vaak erg speels. Ze kijken rond in hot, luisteren in her, en sprinten vervolgens van het een naar het ander. Een rasechte tweeling vrees ik. Met op ieder moment een brij aan indrukken die in die grijze massa daarboven verwerkt moet worden tot de juiste smaak, dikte en verhouding. En dat kost allemaal extra energie, en de blikvangers zelf krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Terwijl ze die méér dan waard zijn: mijn jongens, partner, familie en vrienden, werk, omgeving, de wereld. Mijn interesses en schrijfgedachten.

Meer aandacht voor het hier en nu, en niet al kilometers verder zitten. Focus op met wie of met wat ik bezig ben, zonder te denken aan andere dingen die in mijn hoofd rond flitsen, dingen die nog geregeld en uitgewerkt moeten worden. Ja, daar mag ik wel aan denken, maar NIET NU. Zonder me zorgen te maken over wat misschien eventueel wellicht zou kunnen gebeuren. Nee Mar, FOCUS meid.

Wat is JOUW woord voor 2012?

Jouw leidraad voor de komende maanden? Vertel het ons. Deel en inspireer! En wil je – indien van toepassing – vertellen over jouw ervaringen met het woord van vorig jaar? Hoe is dat gegaan? Had je er een houvast aan?

Fijne feestdagen.
Hoe je ze viert maakt niet uit.
Maar dat je het leven viert wel.
Op naar 2012!

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

20 gedachten over “Wat is jouw woord voor 2012?

 1. Hier hoef ik niet lang over na te denken: BALANS.
  Vier jonge kinderen, 2 drukke carrières, gedrevenheid en passie. Alles is belangrijk. Daarom is het voortdurend afwegen, balanseren. Jongleren met afspraken,keuzes en verantwoordelijkheden: steeds op zoek naar de juiste balans.
  En tenslotte is een goede balans is toch essentieel voor goeie focus 😉

  Like

  1. Mark, het woord BALANS is voor jou. En dat heb je wel nodig ook als ik je activiteiten zo eens lees. Maar wat krijg je er energie van hè? Fijn dat je ook nog tijd vindt om te schrijven!
   Balans is essentieel voor alles in het leven, en ja, ook voor een goede focus 😉 *grijns*

   Like

 2. Vreemd, maar voor mij kan hetmaar twee woorden zijn, die ik voor het gemak dus maar tot een woord samenvoeg. Dit omdat het eigenlijk ook om maar één specifieke instelling (gedrag?) gaat.

  Liefhebben.

  Maar dat is geen nieuw woord en al helemaal niet voor alleen 2012. Het is eerder een leidraard voor het leven, alles wat leeft, alles wat we kennen en zien, maar ook voro alles wat we niet kennen en niet kunnen zien.

  prettige feestdagen

  Like

 3. Wat een mooi principe; eerst zijn, dan doen en dan hebben. Ik ga zorgvuldig nadenken over mijn woord voor 2012, al komt spontaan RUST in gedachten (en wat het eerst in je opkomt is meestal het juiste antwoord ;-)). Maar er gebeurt op dit moment zoveel in mijn leven, dat ik me toch even de rust wil gunnen om serieus na te denken. Ik kom erop terug! Alvast fijne feestdagen.

  Like

  1. Ha, jij laat je eerste keuze direct voor je werken! 😉
   Ik wacht RUSTig af tot je je keuze gemaakt hebt Joke, dan zie ik je wel weer verschijnen.
   Prettige kerstdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar.

   Like

 4. mijn woord voor het komende jaar: loslaten.
  al bijna 29 jaar ben ik een 100% moeder, de kinderen gaan voor alles, kunnen altijd een beroep op me doen.
  maar soms wordt het me nu te veel en wil ik meer een moeder op afstand worden.
  me niet meer om alles zorgen maken, maar vertrouwen hebben dat het allemaal goed komt en dan misschien niet op mijn manier, maar via een andere weg.
  nu de jongste bijna 16 is merk ik, dat ik steeds meer behoefte heb aan mijn eigen leven. ben nu een jaar vrijwilliger in een verzorgingstehuis en ik vind het heerlijk.
  er staat nog een uitdaging op me te wachten, waar ik afgelopen week voor gevraagd ben.
  ik vind het eigenlijk eng, maar ik kan het toch proberen!
  ik ben nu 50 en een laatbloeier blijkbaar…
  als ik nog een woord mocht kiezen zou dat ‘doorzetten’ worden, want daar ben ik nog niet zo goed in, maar wil het zeker proberen.
  pfft…je zet me wel aan het werk, met dit log. 😉
  ik wens jou ook heel fijne dagen.

  Like

  1. Loslaten is moeilijk hè. Als je gewend bent om altijd alles te regelen, om klaar te staan voor anderen, om anderen te begeleiden en te helpen, dan lijkt het soms alsof ze het niet meer alleen kunnen. Maar dat kunnen ze wel! En dat is ook gezond.

   Mijn zonen zijn 20 en 17 jaar oud en zij zijn al op jonge leeftijd zelfstandig moeten worden. Gelukkig konden en kunnen ze dat ook aan, anders had ik niet geweten wat ik had moeten doen. Ik werd gedwongen los te laten, omdat ik het anders financieel niet redde.

   Meid, GA ervoor zou ik zeggen. Als jouw gevoel en hart zeggen dat je deze nieuwe uitdaging heerlijk vindt – hoewel ook wat eng – dan zou ik het zeker proberen. Spannend!

   LOSLATEN, jouw woord voor 2012, aangevuld met DOORZETTEN. Ik zal dit laatste toevoegen in de post.

   Like

 5. Hoi Marion! Op werkgebied wordt het ‘afstemmen’ en op privé gebied ‘ook-op-de-dagen-dat-we-allebei-werken-en-de-kinderen-moe-van-de-kinderopvang-komen-een-gezonde-maaltijd-koken’.
  Bijna vakantie! Geniet ervan, groetjes Suzan

  Like

 6. Loslaten
  Daar het jaar 2011 bij mij in de boeken staat als een jaar met veel negatieve emoties, wil ik in 2012 alles gaan loslaten en opnieuw gaan opbouwen en datgene wat wel voldoening gaf/geeft verder uitbouwen en afmaken.

  Like

  1. LOSLATEN is jouw woord voor 2012 Hans. Of het nu loslaten van herinneringen is, het loslaten van emoties – en hiertoe behoort ook het uiten van die emoties – of jezelf de kans geven om alle negatieve gevoelens los te laten. Dit woord gaat jou helpen en ik wens jou veel positiviteit toe in het nieuwe jaar 🙂

   Like

 7. Vrijheid

  Zoeken naar vrijheid op allerlei manieren. Genieten van het leven, vrijheid in het ontmoeten van vrienden en vriendinnen, de vrijheid om goede keuzes te maken en om af en toe vrijheid te nemen en te mogen voelen.

  Like

 8. Hey Marion,

  Vorig jaar kwam ik uit op accepteren, in een aantal dingen is het me redelijk gelukt. Qua gewicht nog steeds niet maar dat heeft er voor gezorgd dat ik wel wat ben afgevallen. Ieder onsje & iedere kilo is er één en sinds vorige maand zit ik weer op een ‘acceptabel’ aantal. Maar goed dat ik dat dus niet voor normaal heb aangenomen 😉 Misschien brengt 2012 me nog meer voorspoed daarin (als ik me kan inhouden met alle lekkers van december 😀 ….doe m’n best).

  En dan ‘focus’ op 2012. Mooi gekozen woord door jou… succes ermee!

  Mijn keuze valt op…even denken… ‘verandering’ of ‘loslaten’…lastig!

  2 eindexamenkandidaten en een bijna 18-jarige in huis.
  Er staat wat te veranderen en áls de oudste het papiertje haalt (z’n studiehouding en -resultaten; dat heb ik moeten accepteren dit jaar; pas laat gedaan eigenlijk) dan betekent het misschien ook loslaten.
  Maar aangezien ik daar nooit echt moeite mee heb gehad bij alle nieuwe stapjes in de levens v/d kids ga ik toch voor “verandering”.

  Dat kan ik ook bij mezelf heel goed toepassen qua houding naar anderen, financiële toekomst, gezondheid….het gaat tenslotte om een ‘voornemen’.

  Kom maar op 2012.

  Alle goeds voor jou, je geliefden & familie + al jouw “volgers” op deze en je andere blogs.
  Fijne dagen xxx

  Like

  1. Hoi Karin 🙂 Wat fijn te horen dat ‘Accepteren’ je toch een aantal dingen gebracht heeft in het afgelopen jaar. Acceptatie maakt het leven makkelijker. En te accepteren dat je nu op een acceptabel gewicht zit, is veel mooier dan vertwijfeld te moeten vaststellen dat je je streefgewicht niet gehaald hebt.

   Ik wens je heel veel houvast aan het woord VERANDERING. Wellicht heb ik je hulp nog hard nodig later in het jaar, als mijn jongste gaat studeren. Verandering dus, uitzien naar goede veranderingen in plaats van te verstijven van angst bij het idee alleen al. Mooi.

   Jij ook fijne feestdagen, en natuurlijk je hele gezin ook, en alle goeds in 2012.

   Knuffel,
   Mar
   xx

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s