Geplaatst in Avans, Columns, Doldriest briest

We zijn er KLAAR mee!

Ben jij er ook zo klaar mee? Met het koude winterweer? Met de sneeuw en ijzige regen? Met het laagje rijp op de auto’s? Van alle kanten hoor ik verzuchtingen, de wens naar de lente. Het gebrek aan energie. Het verlangen naar de zon. Vorige week hebben we bij onze academie uit balorigheid een kerstslinger met lampjes tevoorschijn gehaald om de witte waas van de sneeuw te verdrijven. En het viel niet eens op! We hebben er wel kleurige paaseitjes onder gehangen, zodat het toch nog een verbinding met de tijd van het jaar had.

130313Paasballen1

Kom op, oude Koning Winter, we zijn klaar met jou. Het is tijd voor je winterslaap in geschiktere oorden. We hebben van je genoten maar nu is het tijd voor iets nieuws: Vrouwe Lente staat te dringen.

Weet je waar ik echter nog veel meer klaar mee ben? Finaal en totaal? Waar ik het echt helemaal mee heb gehad? Met de agressie in de sport, en dan met name agressie tegen arbitrale trio’s! Het afgelopen weekend waren er maar liefst drie voorvallen:

Een 21-jarige scheidsrechter is mishandeld door twee ‘helden’ van 15 en 20 jaar. Broers, die het niet eens waren met een beslissing van deze jonge vrijwillige scheids in Leiderdorp. Resultaat: een dubbele kaakbreuk en een zwaar gekneusde neus. Bij een vriendschappelijk potje zaalvoetbal. Vriendschappelijk?!

In Engeland wordt een scheidsrechter met de dood bedreigd na het toekennen van een rode kaart. Eerst vanuit het Manchester United publiek, later op Twitter. Een ijverige fan belt zelfs de politie en eist de arrestatie van de arbiter.

Libanon houdt ook niet van rood. Daar moet een scheidsrechter zich letterlijk uit de voeten maken wanneer hij belaagd wordt door een menigte woedende spelers en begeleiders. Op de vlucht voor mensen die van sport ‘houden’.

130320sport

Wat is dit voor waanzin? Enthousiasme is prima, gezond fan(atiek) zijn ook, maar deze uitwassen moeten direct zwaar bestraft worden. Plus zonder pardon voor het leven uit de club. Sport verbroedert. Maar vermoedelijk alleen bij broeders uit hetzelfde team. Indien je neus niet dezelfde richting uit wijst – zoals bij een scheidsrechter die alle kanten op moet draven, of bij een grensrechter die er dwars op staat, of de neus van een tegenstander die net de andere kant op gaat – dan moet die neus blijkbaar gebroken worden.

Als deze agressievelingen zo goed weten hoe een wedstrijd gefloten dient te worden, hoe de regels moeten worden toegepast, waarom volgen ze dan niet zelf de opleiding tot scheidsrechter? Waarom zetten ze zich niet ook belangeloos in voor de gemeenschap door vrijwillig lijnman te worden? Of te coachen? Maar nee, lekker gillen vanaf de tribune, stoer doen in een groep, dát is pas heldhaftig.

Laat die lieden zonder schedelinhoud zich eens actief richten op een andere sport. Een sport waarbij discipline en zelfbeheersing een must zijn. Ik weet nog wel een goede karatevereniging die dit gedrag onmiddellijk zou corrigeren. Of stuur ze gedwongen op retraite op een eenzame bergtop bij de Shaolin monniken. Een karig ontbijt – werken – een karige lunch – werken – vroeg naar bed – bij voorkeur zonder eten.

Man man, wat ben ik er klaar mee. Stelletje testosteron-concentraten. Beesten. Houd je klauwen voortaan thuis!

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

25 gedachten over “We zijn er KLAAR mee!

 1. Goed gezegd, Marion! Het valt me op dat de daders ook steeds jonger worden en dat er van respect totaal geen sprake meer is. Op water en brood zetten die handel en keihard laten werken, niet meer en niet minder. Je bent je leven niet veilig meer, doodeng! Kom maar op met die zon, daar worden we allemaal een beetje beter van.

  Like

  1. Zoals het verschrikkelijke nieuws van gisteren uit the USA. Daders 17 en 14 jaar. Ik begrijp de wereld af en toe werkelijk niet meer.
   Helaas geen zon, wel witte lichte sneeuw 😉
   Fijn weekend, Angel x

   Like

 2. Al die agressie op de velden beangstigt mij toch wel. Ik ben blij dat onze kleinzoon Viggo niet op voetballen zit, maar op badminton. En dat je in Nederland naar de lente verlangt kan ik helemaal begrijpen. Koning winter geeft zich nog niet gewonnen. Meer weten? Klik hier.
  Groetjes Mara

  Like

  1. Neeeeee, ik wil niet meer weten, Mara. Ik wil zon! 😉 Genieten jullie dubbel daar, voor ons ook?

   De agressie neemt steeds grotere vormen aan, ik vind het ook doodeng. Kunnen we ze niet met zijn allen op een eiland zetten, waar ze zoveel kunnen vechten als ze maar willen? Bah 😦

   Hé, maar Viggo zit op badminton? Leuk zeg. Deze sport heb ik vroeger ook beoefend.

   Like

 3. He Marion,

  Wat een keigoed stukje weer! Moet je aanbieden aan Voetbal International! Leuk gekozen foto ook. Ik wist trouwens niet dat jij een voetbalteam sponsorde, teminste aan de shirtreclame te zien doe je dat 😉 Groetjes, Sergio (die oud klasgenoot)

  Like

  1. Sergio, dat had ik niet eens gezien!!! Ik zit hier met mijn mond open. Ik heb alleen gezocht naar een kleurrijk plaatje. Gosjemikkie, toeval bestaat niet. Of juist wel.
   Naar de VI sturen? Lynchen die me niet dan? 😉
   Leuk dat je reageerde!

   Like

   1. Ha Marion en Sergio,

    Ja, die reclame viel me ook meteen op: ‘Jeetje wat goed: ze heeft zelfs de fóto geshopt om het nog mooier te laten zijn.’ Toeval bestaat niet Marion en VI gaat je niet lynchen. Hooguit mee uit nemen om te lunchen 😉

    Gr. Suus

    Like

 4. “nil sub sole novum”

  The gladiator fans of Pompeii and their rivals from the neighboring town Nuceria rioted so badly that the crazy emperor Nero banned gladiator games in Pompeii for 10 years.

  Then God got them with Vesuvius.

  American sports fans tend to riot only when their team wins a championship and returns to their home city to celebrate.

  Go figure. 🙂

  Like

  1. That would be a good plan though: no more soccer in Holland for ten years. Unfortunately there’s a lot of money involved, so I don’t think that will be an option.
   Sport can be so very rewarding and fun, Mike, it’s a pity that just a few can have such a huge bad impact on the world of sports.
   And the Dutch fans can learn a lot from the American fans then!

   Like

   1. I sincerely hope that there would be no volcano! I find myself less and less interested in organized sport. I realize much of the fun of it is people being with their friends and socializing, I do that in other ways.

    So, what are the chances for the Dutch team this year? Can I still cheer them on to victory?

    Like

    1. Sports is more about commerce than sportsmanship these days, Mike. And I’m watching my neighborhood for signs of rising volcano’s! 😀
     Well, yesterday the national soccer team won from Estonia. Is that a good sign? 😉

     Like

  1. Met respect zouden we al een heel eind komen, Aad. Respect voor de beslissingen van een scheidsrechter. We hoeven het er niet altijd mee eens te zijn, maar die man/vrouw draagt op dat moment de leiding en heeft gewoon de taak en het recht om een beslissing te nemen. En de rest heeft zich daar naar te schikken. Ik probeer me uit alle macht niet weer op te winden hehehe.

   Like

 5. Nadat ik zaterdag op Twitter las van het gebeuren in Leiderdorp tweette ik het volgende:
  Alweer een ernstige mishandeling van een voetbalscheidsrechter….. Zo jammer dat geld regeert ipv sport zoals t oorspronkelijk bedoeld was!

  Stel nou eens dat geld totaal niet meer mee zou tellen…. wat zou er dan met ‘sport’ gebeuren?

  Hoe dan ook, ik ben het meer dan volkomen, (kan niet natuurlijk, taaltechnisch gezien, maar toch) met je eens.

  Like

  1. Ik zat nog te stoeien met ‘nog veel klaarder mee ben’, maar was te verontwaardigd om een woordgrapje in te bouwen in de tekst. Het is te triest voor woorden wat wereldwijd gebeurt op de sportvelden. Gelukkig zijn er ook nog mooie wedstrijden.
   Als geld geen rol meer speelde, zou het er misschien weer wat vriendschappelijker aan toe gaan op de velden.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s