Geplaatst in Compassie, Dieren, Foto, Natuur, Nieuws

Dierenbescherming in 2012

Even een pluim op de hoed van de Dierenbescherming steken. TOP wat jullie doen voor de vier-, twee-, geen- en meerpoters onder ons!

Dagje meehelpen bij het dierenasiel Breda op 5 oktober vorig jaar.
Dagje meehelpen bij het dierenasiel Breda op 5 oktober 2012.

Een aantal successen uit 2012:

 • nertsen fokken verboden: op 18 december 2012 werd met een ruime meerderheid het verbod op houden en doden van nertsen aangenomen door de Eerste Kamer. Een uniek verbod, omdat nooit eerder in Nederland een grote bedrijfstak om ethische redenen werd verboden. 
 • 65% meer omzet voor producten met het Beter Leven kenmerk: in 2012 werd opvallend meer duurzaam vlees verkocht.
 • 40% minder dierproeven met giftige stoffen: er is een nieuwe Europese richtlijn die bepaalt dat giftige stoffen volgens de modernste wetenschappelijke methoden moeten worden getest – dus niet op dieren – waar dat maar mogelijk is. De richtlijn gaat in op 1 september as.
 • zeugen mogen bij elkaar: per 1 januari 2013 is het landelijk verplicht om zeugen in groepshuisvesting te houden, zodat deze sociale dieren beter hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.
 • 35.000 katten en 13.000 honden opgevangen: maar liefst 85% van deze asieldieren vond een nieuw thuis.
 • 3 jaar is de nieuwe, hogere maximum gevangenisstraf voor dierenmishandeling.
 • 2.5 miljoen unieke bezoekers voor IkZoekBaas: sinds de start in mei 2009 trok de website al meer dan 2,5 miljoen bezoekers.
 • Wij willen koeien in de wei: ruim vijftig partijen, waaronder de Dierenbescherming, hebben het Convenant Weidegang ondertekend.
 • 1.143 nieuwe leden dankzij de Vergeten Dieren Actieweek.
 • 180.000 meldingen van dierenleed via ‘144 red een dier’: afhankelijk van de melding wordt een dierenambulance gestuurd, of gaat de politie erop af. In 48.000 gevallen is vorig jaar daadwerkelijk actie ondernomen om een einde te maken aan de mishandeling of de verwaarlozing van een dier.

Voorbeelden van actieve bescherming van dieren. Ik ben al jaren lid. Wil je wat meer weten, neem dan een kijkje op de site van de Dierenbescherming. En als je denkt over een (nieuw) huisdier, waarom dan niet zoeken op IkZoekBaas? Beter dan Marktplaats af te struinen en wellicht te belanden bij een louche dieren(mis)handelaar. 

2013-03-12 20.11.27
Mijn maatje, Bandit – een schat van een kater, geadopteerd uit het dierenasiel.

Bron: Dier – voorjaar 2013

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

10 gedachten over “Dierenbescherming in 2012

 1. Ik zou zo een kat willen nemen uit het asiel, want binnen 14 maanden hebben we 2 katten moeten laten inslapen, op 17-10-2011 onze kater Snuit en op 13-12-2012 ons katje Mischou. We hebben er nog steeds verdriet van, zeker toen ik de foto van Bandit zag.
  Het is helaas geen optie voor me, want sinds begin van dit jaar, ook ik ben gestopt met werken, hebben wij besloten om ongeveer 28 weken per jaar in Spanje te vertoeven. Zou ik slechts 4 weken in een jaar weg zijn, dan hoef ik er niet lang over na te denken om weer 2 katten te nemen.
  Groetjes Mara

  Like

  1. Wat ontzettend verdrietig, Mara, wat zullen jullie Snuit en Mischou missen *warme knuffel*. Wie weet komen jullie ooit nog in de gelegenheid om een nieuw huisdier te adopteren. En anders zou je kunnen doen zoals ik beschrijf in Warm-Hearted, waar ik de mensen bedank die mij hebben toegestaan om wekelijks met hun honden te gaan wandelen. Wegens mijn fulltime baan (en een vriend die niet om dieren geeft) kan ik zelf geen hond verzorgen, dus heb ik nu twee ‘wandel’honden 😀

   Like

 2. Wat een terechte pluim !
  Als (ex-)ambulance-vrijwilliger bij de DB heb ik heel veel leed van zeer dichtbij gezien, ondanks de vele welwillende handen is er nog steeds een chronisch te kort aan vrijwilligers. Niet in de laatste plaats veroorzaakt dat door extreem kromme wetgeving en de daarbij behorende regeltjes…

  Wat Goodknight al zegt…er is lang voor gestreden maar uiteindelijk is het er toch gekomen, dat algemene alarmnummer 144, zie ook : http://www.144redeendier.nl/ & http://inspectiedienst.dierenbescherming.nl/meld-dierenleed

  Gelukkig zijn er op Twitter ook vele ‘dier-in-nood-redders’ actief, dat vind ik nou een goed voorbeeld van goed werk in sociale media 😉

  Like

  1. Bedankt voor de urls, Melody. Echt goed dat je je hebt ingezet als ambulance-vrijwilliger.
   Sociale media kunnen aandacht vragen voor dierenleed, maar ook op een positieve manier het besef van de noodzaak van dierenbescherming vergroten. Prima manieren.

   Like

 3. Goed stuk. Terecht ook. We zouden veel beter voor de dieren moeten zorgen. En sommige mensen zouden nooit, nooit een dier in huis mogen nemen.
  Mijn kat is trouwens gek op me. Vooral als ik iets lekkers voor hem meeneem. De liefde van de kat gaat behoorlijk door de maag.

  Like

  1. Ah, jij hebt vast een kater 😉

   Als je de zorg voor een dier op je neemt, dan moet je er ook goed voor zorgen. En niet opgeven als het even niet zo loopt als je hoopt. Voor zo’n beest valt het ook niet mee om plompverloren in huis bij een vreemde te komen.

   Ik heb eens een beer van een vent aangesproken op zijn gedrag: hij sleepte een puppie aan de riem voort over de stoep. Het beestje was uitgeput. Die man was niet echt blij met mijn opmerking en keek me dreigend aan, maar ik was ziedend genoeg om hem te weerstaan. Hij droeg het hondje verder.

   Huisdieren, je hebt er gouden vrienden aan, ik kan niet zonder.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s