Geplaatst in Compassie, Expressief, Zeswoordverhaal-uitdaging

Verbeeld een Verhaal in Zes Woorden: Spijt

Waarom werd ik zo boos dat ik mijn mond niet kon houden? Een flapuit, onbezonnen en te snel reagerend. Had ik het maar niet gedaan, dan was alles heel anders geweest. Achteraf had ik veel SPIJT.

Wat is dat eigenlijk: spijt hebben? Ik heb het voor je uitgezocht:

130612Sorry

Spijt is een negatieve emotie met de wens dat men anders had gehandeld bij het besef of vermoeden dat een alternatieve handeling een beter resultaat tot gevolg had gehad. In combinatie met wijsheid achteraf gaat dit gepaard met zelfverwijt, het gevoel dat men beter had moeten weten en dat men de situatie graag zou corrigeren. Hoe meer keuzes er vooraf waren, hoe meer alternatieven er zijn die achteraf een aantrekkelijk alternatief kunnen lijken en dus meer mogelijkheden om ontevreden te zijn over de gekozen optie.

Spijt kan dus pas ontstaan als men een rol heeft gespeeld in de uiteindelijke uitkomst, er moet besluitvorming aan vooraf zijn gegaan. Dit in tegenstelling tot emoties als blijdschap en teleurstelling die ook kunnen optreden als men zelf geen invloed heeft gehad op de uitkomst. Spijt is ook meer intern gericht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schaamte die gevoeld wordt ten opzichte van anderen.

Het anticiperen van spijt of een herinnering daaraan heeft door dit alles een sterke invloed op gedrag en kan schadelijk handelen verminderen en onder meer sociale relaties beschermen. Hoewel spijt persoonlijk als negatief wordt ervaren, wordt spijt bij anderen dan ook vaak positiever beoordeeld.

Spijt is niet een van de primaire emoties zoals angst, blijdschap, boosheid en verdriet. Waar een baby deze primaire emoties al beleeft, ontwikkelt het een idee van hoe een beslissing anders uit had kunnen pakken zich pas rond het zevende levensjaar. Spijt vergt dan ook complexere cognitieve processen waarbij een voorstelling moet worden gemaakt van alternatieve uitkomsten.

Genoeg informatie, nu jouw verhaal!

Schrijf een verhaal over SPIJT in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een Zes Woorden verhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze luttele zes woorden!

Publiceer jouw Zes woorden-verhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/log en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel plezier bij het schrijven, ik zie uit naar je verhaal!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER SPIJT VAN:

Wie volgt? :)

De volgende schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 26 juni. Klik hier voor meer uitleg over Verbeeld een verhaal in zes woorden. Would you rather participate in English, please go to Six Word Story Challenge: Regret.

Eerdere thema’s: 
130216 – Armoede 
130227 – Onderwijs
130313 –  Lente
130327 – Schrijven
130410 – Licht
130424 – Muziek
130515 – Vervoer
130529 – Huisdieren

zes-woorden

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

29 gedachten over “Verbeeld een Verhaal in Zes Woorden: Spijt

  1. Helemaal niet erg, je bent vroeg, Dauw, je hebt nog ruim een week 😀

   Bij liefde hoort geen spijt… je woorden roepen meteen herinneringen op. Goed verhaal, Dauw! Verdord, uitgedroogd, de foto maakt het verhaal compleet.

   Like

  1. Hehehe, goede combinatie, Voetje. Dat gezegde kende ik nog niet, maar ik begrijp wat je bedoelt. Spijt komt altijd achteraf ja. Vreemd hoe een actie die op het moment zo goed lijkt, zo slecht kan uitpakken. Ach ja, als we er maar van leren, toch?

   Like

 1. een tent gekocht van de buren die stopte met kamperen heerlijk met vakantie van een maisonetteop 2hoog. 6 wekenkamperen op de rivieracamping in Bindinghuizen gem DrontenDicht bij alleselburg -harderwijk de flevohof veluwemeer en spijkbos de honden mee de poes aan de lijnen de vier kinderen genieten is dat maar spijt van de aankop na een jaar van de caravan . een tent is fijer met kinderen.

  Like

     1. Ik denk dat ik de volgende keer toch weer probeer zo dichtbij te komen. Of beter gezegd, die koeien zo dichtbij te laten komen. Wat je hier niet ziet is dat er nog een afscheiding van prikkeldraad tussen de koe en mij staat. Ik waande me veilig hierachter.

      Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s