Geplaatst in Doldriest briest

Studentenhuizen

Op kamers. Leven op twaalf vierkante meter. Eten, slapen, vrienden ontvangen, gezelligheid en blokken. Mooie tijden, soms moeilijke tijden en vooral leerzame tijden.

Mijn eerste kamer-ervaring doe ik op in Breda, waar ik samen met een meisje van de middelbare school een benedenverdieping huur. De ruimte is door tussenwanden van inbouwkasten kunstig verdeeld in twee slaapkamers met daartussen een gezamenlijke huiskamer. Zeer gehorig, dus je houdt rekening met elkaar. Zo houd je ook rekening met elkaars menuvoorkeuren, maar er zijn grenzen. Grijze hompen lillende lever vormen zo’n grens. En de scheve blikken als mijn vriend een koekje teveel neemt, een andere. Wat zo’n niet-matchend samenwonen je oplevert is een dringende behoefte aan een eigen ruimte.

Je verhuist naar een ander studentenhuis en krijgt mannelijke huisgenoten. Heerlijk, al zijn duidelijke afspraken over de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten een must. Mannen vragen om een ander soort communicatie, ze kijken toch anders tegen zaken aan. Vuile vaat opstapelen in de gemeenschappelijke keuken is toch geen probleem zolang er nog minstens één schone pan en borden zijn? Niet moeilijk doen hè. Na een week ben ik het meer dan beu en kieper alles heel gemakkelijk in de achtertuin, waar de regen de ergste overblijfselen alvast wat losweekt.

130919studentenhuis

Of wat denk je van het vinden van resten van een ruige nacht stappen, zuipen en shoarma, druipend over je pas op de hand gewassen lingerie? Vriendelijke woorden verliezen op dat moment ieder effect. De deur opengooien en de nietsvermoedende prins ziedend uit bed sleuren brengt de boodschap beter over. Wat heeft hij staan te boenen.

En dan nog een creepy huisbaas die te pas en vooral te onpas binnenvalt. Die bewoners van zijn eigen pension bij ons in huis zet omdat hij zelf geen plek heeft. Ongure sujetten die je met een strijkijzer van je lijf af moet houden. Nachtelijke deals bij de voordeur. Een wereldvreemde jongen die geopende blikken perziken in de diepvries bewaart. Je maakt wat mee!

Maar op kamers wonen is vooral samen zijn met lotgenoten. Koken en eten, lange avonden vol muziek en spelletjes. Filosofische gesprekken tot diep in de nacht. Elkaar oppeppen voor tentamens. Onafhankelijkheid en een weg vinden naar volwassenheid.

Hoe gaat het er tegenwoordig aan toe? Zijn studenten tegenwoordig meer op zichzelf? Staan overal vaatwassers en wasmachines? Is het luxueuzer? Maar ook al vergemakkelijken deze apparaten het hedendaagse studentenleven, dan nog is het voornamelijk een kwestie van samen wonen, samen in een huis leven. Waar alles om afspraken draait, begrip en respect. En hygiëne. Want niet overal zijn huisdieren toegestaan.

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

2 gedachten over “Studentenhuizen

 1. Ha, Mar! Heel herkenbaar. Zo was mijn kotleven ook! Studentenverblijven zijn erg veranderd vind ik. Individualistischer, minder samen. Laurens zit nu op een studio met een eigen kook- en wasgelegenheid. Hij had het helemaal gehad met het gezamenlijk koken en eten, wassen en ‘toiletten’. Hij had een prachtige kamer vorig jaar in een mooie buurt, maar hij miste privacy. Zoals ik het ervaar is er duidelijk een verschuiving naar een eigen stekje met alle voorzieningen. Het nieuwe fenomeen in Antwerpen: de luxekoten. Gebouwen met honderden kamers. Design ingericht, met flatscreen, hypermoderne kleurrijke keukens met kookeilanden. Vaak ook met enkele studio’s waar je eigenlijk in kan wonen. In een knip zijn ze allemaal verhuurd. Ze zijn duur, maar dan ook super in orde met brandveiligheid, hygiëne, isolatie en algemene veiligheid. Tja, de ouderwetse koten bestaan nog, maar ze worden schaarser heb ik de indruk. Ik vermoed dat het gewoon een weerspiegeling is van onze maatschappij die zich meer en meer op het individu richt. Ook zijn sommige jongeren graag meer op zichzelf dan anderen. Het blijft een boeiende wereld, de huisvesting van de student!

  Like

  1. Wat een verschil met vroeger dan, Nancy. De charme van het studentleven was net dat gezamenlijke, dat samen leren wonen en leven.
   Maar natuurlijk valt er iets te zeggen voor zo’n luxekot, klinkt prima.
   Het is hier thuis niet anders: mijn jongens zijn ook graag op zichzelf.
   We blijven het van nabij volgen, hè, zusje? 😉

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s