Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zeswoordverhaal: Koken

Deze week is het thema van de schrijfuitdaging voor het zeswoordverhaal: KOKEN.

Voor de één het dagelijks verplichte nummer, voor de ander een smaakvolle uitdaging om lekkere gerechten op tafel te krijgen. Zo zijn er gezinnen die iedere weekdag een standaard menu hebben; andere verzinnen steeds wat nieuws. Hollandse pot of juist exotisch? Hoe dan ook, voor ieder wat wils.

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte.

Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.

In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijnde kookkunst.

In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel.

Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Gelukkig / jammer genoeg hoef je nu niet echt te koken, maar je mag er wel een verhaal over schrijven.

161130koken

De nieuwe 6WMB-uitdaging: schrijf een verhaal over KOKEN in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een zeswoordverhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze zes woorden.

Publiceer jouw zeswoordverhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel plezier bij het schrijven!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER KOKEN VAN:

Wie volgt? :)


 • De volgende zeswoordverhaal met beeld schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 14 december. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.
 • Kijk op Zes woorden: de uitdaging voor de eerdere thema’s. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over het zeswoordverhaal met beeld.

zes-woorden

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

31 gedachten over “Zeswoordverhaal: Koken

  1. Natuurlijk mag je nog meedoen, je mag altijd meedoen! 😉
   Dankjewel voor de tip, ik heb de link meteen aangepast; heb wat met de naam van categorieën zitten spelen.
   Prachtig gespeeld met de woorden in dit verhaal, al is de waarheid achter dit voedsel niet zo prachtig. Fastfood speelt in op een behoefte aan snelheid, vet en zout eten. Geef mij maar slow food, dat met liefde en zorg is bereid.

   Like

  1. Maar niet altijd? 
   Kook jij liever alleen of met zijn tweeën?

   De hond kreeg vroeger nog gewoon restjes te eten; tegenwoordig mag het alleen hondenvoer zijn. Zou niemand dan nog de hond in de pot vinden? 😉 Leuk, Anne.

   Like

 1. Komt ie, Marion: https://peterbouchier.wordpress.com/nederlandse-verhalen-en-gedichten/nederlands/biografie-van-cutty-sark/zeil-wint-van-stoom/
  Zoekend naar een ‘andere’ invalshoek grijp ik deze keer weer terug naar mijn favoriete zeilschip, de clipper Cutty Sark. Schilder Charles David Cobb vereeuwigde een historisch moment, namelijk 25 juli 1888 toen de op vol vermogen varende poststoomboot naar Sydney het aflegde tegen het zeilschip dat in de avondschemering voorbij scheurde.
  Groetjes van Peter

  Geliked door 4 people

  1. Indonesisch eten, mijn favoriet! Ziet er heerlijk uit, en wat ben ik blij dat je in koken je passie vindt.
   Maar een Indonesische rijsttafel is eigenlijk een 20-gangen menu, AnneMarie! 😉 Een 5-gangen menu lukt mij wel, als het maar niet voor veel personen is.
   Dankjewel, ben ook blij met de nieuwe look van Doldriest. 😀

   Geliked door 1 persoon

  1. De presentatie doet inderdaad veel met het gerecht. En dit verleidelijke en vertederende beeld leidt alle aandacht van het eten naar de ‘attributen’. Wat een prachtig meisje, een prachtfoto, en een prachtverhaal. 😀

   Like

  1. Wat een leuke verrassing, Viviane! En je hebt een brede Hollands-Limburgse glimlach aan de haak geslagen. 😉 Dank voor je lieve compliment; een compliment dat ik graag ook weer teruggeef.
   Wat beschrijf je dat treffend. Ik voel me vereerd dat Doldriest die ontmoetingsplaats mag zijn. De nuanceverschillen tussen Vlaams-Nederlands en Nederlands-Nederlands vormen de kers op de taal-taart!

   En besmeer die boterham maar lekker dik met confituur én jam. 😀

   Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s