Geplaatst in Fotogedicht

Haiku uitleg

Peter stuurde me het artikel Why “No 5-7-5”? dat ik met veel interesse gelezen heb en dat mijn inzicht in haiku’s verdiept heeft. En hoe meer ik over haiku’s leer, hoe interessanter en uitdagender ze worden.

Een goede haiku brengt herinneringen terug aan dingen die je altijd al wist, maar misschien bent vergeten. Het brengt je terug naar jezelf, naar wie je bent en wat het is om mens te zijn. En dit voel je – niet met je hoofd, maar met je hart. Je stopt veel van jezelf in een haiku – ook wel een onafgemaakt gedicht genoemd. En dat gedicht gaat over je persoonlijke ervaringen en gevoelens. Over hoe je de natuur, de seizoenen, de wereld om je heen beleeft via je zintuigen. Je hoeft niets uit te leggen, niets te interpreteren. Beschrijf alleen wat er om je heen gebeurt.

Toon, schilder met je woorden en verwerk twee verschillende ideeën in je haiku (1.3). Verwijs met een kigo naar een seizoen – zo staat bloesem voor lente en sneeuw voor winter – of dicht over heel iets anders. Dit hoeft niet in het 5-7-5 patroon. De traditionele Japanse haiku bestaat uit 17 on (geluiden), ten onrechte vertaald door lettergrepen in de westerse wereld.

Op deze Nederlandse site vind je erg goede uitleg: Haiku schrijven. Dit artikel bestaat uit vier delen:

 1. structuur
 2. onderwerp
 3. taal
 4. schrijven

Samengevat:

Schrijf en herschrijf elk gedicht tot je betekenis van je haiku perfect is uitgedrukt. Besef dat je je niet per se aan de 5-7-5 structuur hoeft te houden, dat ieder echt literair haiku een kigo heeft, een tweedelige structuur, en voornamelijk objectief zintuiglijke beeldspraak.

Vanaf nu mag je bij Haiku Zaterdag gerust nog vasthouden aan de 5-7-5 lettergrepen, maar het hoeft niet (meer).

150918haiku

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

8 gedachten over “Haiku uitleg

   1. Geen thema, Margo, dus je mag over alles schrijven. Zelf vind ik vaak inspiratie in een foto, en die gebruik ik dan.
    Met een haiku druk je een gevoel uit, of een observatie. Maar eigenlijk is alles goed dat goed voelt op Doldriest. 😉
    Veel plezier!

    Geliked door 1 persoon

 1. Mooi hè meis? Ik had dit al eens onder ogen gehad….en inderdaad het bevestigde mijn emotie rondom het maken van een haiku… t lijkt zo simpel maar dat is het niet eigenlijk… dat is juist het mooie…

  Al ben ik wel blijven aan de 5-7-5… dat gaat ongemerkt…

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s