Geplaatst in Zeswoordverhaal-uitdaging

Zes woorden verhaal: Bijgeloof

De schrijfopdracht voor het zes woorden-verhaal van deze week is BIJGELOOF.

Bijgeloof (ook wel volksgeloof of alternatieve religiositeit genoemd) is een niet op godsdienst of wetenschap gebaseerd geloof. Het houdt meestal in dat er iets veroorzaakt zou kunnen worden door het bovennatuurlijke krachten of machten. Door bepaalde handelingen uit te voeren zou men deze krachten kunnen neutraliseren, oproepen of bijsturen. Meestal heeft het betrekking op het verwerven van geluk en het afweren van ongeluk.

Bijgeloof heeft vaak betrekking op voorwerpen en symbolen. In het verleden speelde het een belangrijke rol in het dagelijks leven. Bijgeloof verklaarde toevalligheden en gaf de mogelijkheid om risico op ongeluk af te wenden.

Denk aan het getal 13, aan zwarte katten, ladders en spiegels breken. Aan het vinden van een klavertje vier en zout over je schouder gooien.

160309Bijgeloof

klik voor details

De nieuwe 6WMB-uitdaging: schrijf een verhaal over BIJGELOOF in slechts zes woorden. Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto.

Hier een voorbeeld van een Zes Woorden verhaal, geschreven door Ernest Hemingway.

SixWordStory

Wat een impact hebben deze luttele zes woorden.

Publiceer jouw Zes woorden-verhaal met bijpassende foto of afbeelding op je eigen website/blog en plaats de link naar jouw post in een reactie hieronder. Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.

Veel plezier bij het schrijven!
Marion

vulpen

LEES DE VERHALEN OVER BIJGELOOF VAN:

Wie volgt? :)


 

 • De volgende zes woorden met beeld schrijfuitdaging wordt gepubliceerd op woensdag 23 maart. Als je een leuk idee voor een thema hebt, mag je me altijd mailen.
 • Kijk op Zes woorden uitdaging voor de eerdere thema’s. Wellicht zit er iets van je gading bij? En hier vind je meer uitleg over Zes woorden met beeld.
 • Would you rather participate in English, then please go to Six word story challenges at Figments of a DuTchess.

 

zes-woorden

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

20 gedachten over “Zes woorden verhaal: Bijgeloof

  1. Een ongewone bijzettafel, breekbaar en toch sterk door het glas. Geloof en hoop als tegenhanger van het onvertrouwen. Geen makkelijk verhaal, maar wel een dat me boeit. Dankjewel voor de bijdrage, Rob, en nog een fijne zondag.

   Geliked door 1 persoon

 1. Weer een mooie uitdaging, Marion!
  Aan mijn inzending zit deze keer een heel verhaal vast:
  https://peterbouchier.wordpress.com/nederlandse-verhalen-en-gedichten/nederlands/biografie-van-cutty-sark/spookschip/
  Op de foto (van internet) zie je het boegbeeld van de Cutty Sark, de oude driemaster die al tientallen jaren bij het National Maritime Museum in Greenwich/Londen ligt. Dit boegbeeld stelt Nannie voor, de beeldschone heks uit het gedicht Tam O’Shanter van Robert Burns. Daarin wordt verteld hoe Tam na een avond stappen ’s nachts verdwaalt in het bos en langs een kerk komt, waar een heksensabbat aan de gang is. Het zit vol met griezels en mooie Nannie is aan het dansen, slechts gekleed in een nachthemdje dat in het Schotse dialect een cutty sark heet, vandaar haar bijnaam. “Weel done, cutty sark!” roept Tam met zijn dronken kop. Als ze ziet dat hij naar haar staat te gluren, vliegt ze woedend op hem af. Tijdens de achtervolging krijgt ze de staart van zijn paard Maggie te pakken, maar die scheurt af en ze heeft het nakijken. Bijgelovige bemanningsleden van het schip dat naar de mooie heks is genoemd, hadden de gewoonte om een pluk touw in de uitgestrekte hand van het boegbeeld te leggen omdat ze dachten dat het schip door de neppaardenstaart meer snelheid zou maken.
  Als je op de Engelse vlag klikt, kun je mijn Engelse inzending voor de challenge lezen.
  Zie ook mijn Nannie Trilogie, een verhaal over het schip, het boegbeeld, en mooie Nannie zelf.
  https://peterbouchier.wordpress.com/nederlandse-verhalen-en-gedichten/nederlands/nannie-een-trilogie/

  Groetjes van Peter

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s