Geplaatst in Fotogedicht

Haiku Zaterdag

– 

paars getooide kruin

parmantig in de hoogte

stekelig ijdel

klik voor details

160827HaikuTekst


HAIKU / SENRYU ZATERDAG

Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels. Een goede haiku brengt herinneringen terug aan dingen die je altijd al wist, maar misschien bent vergeten. Het brengt je terug naar jezelf, naar wie je bent en wat het is om mens te zijn. En dit voel je – niet met je hoofd, maar met je hart. Je stopt veel van jezelf in een haiku – ook wel een onafgemaakt gedicht genoemd. En dat gedicht gaat over je persoonlijke ervaringen en gevoelens. Over hoe je de natuur, de seizoenen, de wereld om je heen beleeft via je zintuigen. Je hoeft niets uit te leggen, niets te interpreteren. Beschrijf alleen wat er om je heen gebeurt; een vingerhoed vol emotie.

Lees er hier meer over.

Senryu gaat over mensen en dingen uit het dagelijks leven en is vaak komisch en ook wel tragisch. De dichter zoekt altijd waarheid, betekenis… die in een senryu vaak in het ootje wordt genomen. Evenals bij de haiku staat de schrijver achter het vers, niet er middenin; zijn ik is geen particuliere persoonlijkheidsexpressie, maar vertaalt de gevoelens van velen.

Schrijf een haiku of senryu op je blog/website over wat jou vandaag bezighoudt en geef het de titel Haiku / Senryu Zaterdag. Zet je bijdrage met een link naar je eigen post in een reactie hier op Doldriest. Je mag een foto of een tekening gebruiken, maar dat hoeft helemaal niet.

Grijp de badge en doe mee! 

HaikuZaterdagBadge

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

9 gedachten over “Haiku Zaterdag

 1. Mooi, Marion! Ik doe ook weer mee: https://peterbouchier.wordpress.com/nederlandse-verhalen-en-gedichten/nederlands/waddenavond/
  Afgelopen week waren wij in Oudeschild op Texel. Vanuit onze kamer keken we over de Wadden tot aan Friesland toe. Met dit mooie weer was het een belevenis om de avond te zien vallen over het haventje. Ik heb het verwerkt in een gedicht met ‘haiku-pletten’, coupletten met een lettergrepenschema 5-7-5. Het plaatje is van mijn ‘andere’ broer, die uit Australië.

  Geliked door 2 people

  1. Ik zit helemaal verrast naar zijn blauwe koppie te kijken, wat prachtig! De tekst geeft nog meer diepgang aan de foto. Wow.
   En bloemenpracht verveelt nooit, hoe klein ook. Dank je. Jij ook een zonnig en fijn weekend. x

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s