Geplaatst in Algemeen

Wegmisbruikers

Een paar weken geleden schreef ik op vrijdagavond over Top Gear, terwijl het live op TV te zien was. Nu hetzelfde recept, maar dan met Wegmisbruikers. Het programma fungeert echter meer als achtergrond-opwarmer voor Top Gear dan het kijkgenot geeft, omdat de humor helaas ver te zoeken is. Het roept bij mij vooral reacties op zoals ‘Innemen dat rijbewijs, maar dan gewoon niet meer teruggeven. Opnieuw een rijexamen afleggen is een betere straf!’. Ongelofelijk hoe jonge knullen die nét geslaagd zijn, met 160 scheuren over een weg waar je maximaal 80 km mag rijden.

Vanmorgen had de surveillance auto van Wegmisbruikers gerust achter mij mogen rijden om in actie te komen. Ik zou luid applaudisseren, ware het niet dat ik mijn handen veel te hard nodig had aan het stuur. Even voor acht uur rijd ik de snelweg op richting Breda, het stormt, regent, slecht zicht. Veilig bereik ik de middelste baan om een traag voortkruipende vrachtwagen in te halen. In mijn ooghoeken zie ik een of andere GEK in een grote zwarte dure auto aankomen die mij inhaalt om vervolgens met een haarbreedte afstand voor mijn neus naar rechts te komen, voor de vrachtauto te duiken en nog net het einde van de uitvoegstrook richting Etten-Leur mee te pakken.

Waar is dat goed voor? Vindt die vent het leuk om mij een hartverzakking en klamme handen te bezorgen? Klopt zijn hart sneller als hij ‘on the edge leeft’? Beseft hij überhaupt wel wat voor uitwerking zijn rijgedrag op andere weggebruikers heeft?

Er rijden tegenwoordig zoveel grote auto’s rond, niet meer normaal. En ja, ik besef heus wel dat auto’s nogal snel ‘groot’ lijken in vergelijking met mijn Kaatje :P. SUV’s, stationcars, Jeeps, Hummers, spacewagons, van alle kanten komen die monsters op je af vliegen en vullen dreigend je binnenspiegel. Voor bestuurders die off the road rijden, een groot gezin hebben en/of spullen moeten vervoeren, zijn deze auto’s natuurlijk ideaal. Maar zijn ze in alle gevallen echt nodig? Vaak hangt er nog de slang van de benzinepomp aan met een vage draaikolk in de diepte.

Niet zo groot maar wel dubbel zo irritant zijn Golfjes! VW Golf, goed voor een eerste plek in de bumperkleefkampioenschappen. Een dikke pluim voor agressief rijmanschap. Negen van de tien Golf-bestuurders strijken mij tegen de haren in – en ik ben nogal gesteld op mijn sprietjes. Mannen en meiden in VW Golfjes, zullen we voortaan het gas inwisselen tegen afstand? Zeg 10 km snelheid inleveren en je krijgt van mij gratis 10 meter tussenruimte erbij? Dat zou ik echt bijzonder op prijs stellen, en met mij misschien nog de helft van de Nederlandse bevolking.

En dan hebben we ook nog de kleine vaalrode autootjes! Geen idee hoe het komt, misschien trekt Kaatje ze aan, maar mijn blikveld wordt vaak beheerst door kleine rode autootjes. Ze springen als duveltjes-uit-een-doosje tevoorschijn bij een stoplicht, op een kruispunt, op dorpsstraten en doorgaande wegen en versperren een vlotte doorgang. Een prachtige 80 km weg, de zon schijnt, uitstekend zicht… en dan sukkelt er vanuit een zijstraat zo’n rood geval recht voor je wielen, zich voortbewegend tussen versnelling 3 en 4 zodat je constant moet schakelen. Tergend traag met geen mogelijkheid om in te halen. Dan zie ik inderdaad letterlijk rood voor ogen!

Ik ben voor een algeheel verbod voor kleine vaalrode autootjes op snelwegen. SNELwegen! Deze benaming is niet voor niets gekozen. Dat je je houdt aan de maximum snelheid kan ik alleen maar toejuichen. Maar om 30 km langzamer dan dit maximum te rijden, heeft op mij het VW Golf effect.

Misschien dat rode Golfjes dé oplossing zijn! 😉

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

3 gedachten over “Wegmisbruikers

 1. Ach, het is niet alleen in het verkeer. Het is toch van de zotte dat er postbus-51-spotjes op tv worden uitgezonden: Aardige mensen, hoe ga je er mee om? En er is volgens mij niemand die zich daarover aangesproken voelt. De zogenaamde verhuftering heeft toegeslagen. Maar ik weiger er aan toe te geven.

  Like

 2. Wegmisbruikers? Nee: Weg! Misbruikers!

  Soms denk ik wel eens dat het een symptoom van de maatschappij is; het “ik”-syndroom…. Sommige mensen hebben helaas alleen nog maar oog voor hun eigenbelang en lijken welhaast (haha, “haast”) incapabel om rekening te houden met een ander.

  De kans is overigens vrij groot dat dit soort mensen dezelfden zijn die op het station passagiers geen ruimte geven om uit te stappen, duwen om maar als eerste in te stappen en hun mond niet kunnen houden in de stiltecoupe.

  Gelukkig wordt het programma enkel gevuld met de wegmisbruikers en is het leeuwendeel van de weggebruikers wel in staat om rekening met elkaar te houden. Netjes afstand houden, vooral ook bij vrachtwagens (laten we wel wezen, zij hebben vaak meer last van ons dan andersom!) en niet onnodig links rijden!

  Natuurlijk ruimte geven, ook bij het ritsen. Overigens werkt ritsen vanaf -hier- en niet 2km van tevoren, dat houdt het verkeer alleen maar tegen en creeert juist gevaarlijke situaties.

  Laten we het samen op de weg veilig proberen te houden door rekening met elkaar te houden, zeker nu het steeds drukker wordt. En ik hoop van harte dat de egoistische idioten zich tegen een boom te pletter rijden, i.p.v. tegen een ander…. probleem opgelost ;-o

  Goede post Marion! 😀

  Like

  1. Thanks Edo!

   En een goede comment ook 😉

   Wat kunnen we toch doen tegen die jakkerende en (ver)jagende mensen? Subtiliteit heeft volgens mij geen enkele zin. Die vinden zichzelf veel te belangrijk en hebben moeite rekening te houden met andere weg- en OV gebruikers.

   Ritsen is inderdaad ook een kunst… die een aanzienlijke groep nog niet machtig is. Ik zeg absoluut niet dat ik perfect rijd, maar ik probeer wel op anderen te letten, te anticiperen op hun acties en mijn gedrag daarop aan te passen. Behalve bij kleine vaalrode autootjes 😉

   Weet je wat het is Edo. Als die ‘egoïstische idioten’ zich dood rijden, blijven de nabestaanden zitten met heel veel verdriet. Dat wil ik ze niet aan doen als het niet nodig is. Maar die malloten moeten ook anderen niet in gevaar brengen. Ik stel voor ze met zijn allen op een eiland te droppen met een héél grote rotonde. Kunnen ze oefenen…

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s