Geplaatst in Columns, Cultuur, Korte verhalen, Natuur, Nieuws

Het Maya 2012 fenomeen. Hype of…?

Helaas mensen, over twee weken gaan we eraan! De hele boel gaat naar de bliksem, en wel op 21 december, hooguit twee dagen later. We hebben ons lang genoeg hierop kunnen voorbereiden, want de Maya’s hebben dit al duizenden jaren geleden voorspeld! Tenminste, dat is wat je zóu kunnen afleiden uit hun oude inscripties. De laatste jaren is er een regelrechte hype ontstaan over december 2012.

De oude Maya kalender bestaat uit perioden van 394 jaren, de zogenaamde baktuns. De Maya’s stelden de schepping van de wereld op 13.0.0.0.0 (13 b’ak’tun, 0 k’atun, 0 tun, 0 winal, 0 dagen), 11 augustus 3114 voor Christus volgens onze jaartelling. Het getal 13 had een speciale betekenis voor dit oude volk, en de 13e b’ak’tun loopt af op 21 december 2012; dan staat de kalender weer op 13.0.0.0.0.

Betekent dit het einde van de wereld? De aarde, zon en maan zullen die dag op één lijn staan, waardoor het heelal een zwart gat zou kunnen vormen waarin de aarde zal verdwijnen. Of wordt het een keerpunt in het leven zoals we het nu kennen, een nieuw tijdperk van menselijke groei en bewustzijn? Misschien is de kalender gewoon op en wordt het tijd voor een nieuwe? De Maya’s spraken zich hier niet duidelijk over uit. Zelfs de datum 21 december is niet ‘hard’ en kan op meerdere manieren berekend worden. Volgens andere wetenschappers ligt het einde van de Maya kalender in 2220, of zelfs op 1 oktober 4772!

Toch zijn veel mensen ervan overtuigd dat eind december iets vreselijks zal gebeuren. Het magnetisch veld van de aarde draait om; er zullen zonnestormen losbreken die uiteindelijk leiden tot het einde der mensheid. Anderen denken eerder aan desastreuse natuurrampen dichter bij huis, zoals droogte of het uitbreken van een ziekte.

Zomaar wat voorspellingen over 2012:

 • Er zal een stijging zijn in het aantal natuurrampen zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen etc. > Niet echt iets nieuws dus, natuurrampen zijn onderhand aan de orde van de dag. Maar of ze echt vaker voorkomen dan vroeger durf ik niet te zeggen. Kent iemand de statistieken?
 • Er zal in de komende jaren een enorme machtsstrijd komen tussen het leger, overheden etc. > Ook dit zien we dagelijks om ons heen: overal waar je kijkt zijn oorlogen, op grote of kleinere schaal. 
 • Het bankensysteem zoals we het kennen zal instorten. > De wereldwijde crisis? 
 • Alle nieuw geboren kinderen zullen waarschijnlijk telepathisch begaafd zijn vanaf de geboorte. Ze zullen hoogst intelligent zijn, enorm intuïtief en de spirituele leiders van de toekomst zijn. > Ik ben benieuwd of die laatste opmerking ook waar zal blijken te zijn. Nieuwe ouders, bereid je maar voor op je telepathisch kroost en geloof met heel je hart in Sinterklaas en de Kerstman. Anders zal het inderdaad het einde betekenen… van deze mooie tradities.

Zoals je ziet is een aantal van deze voorspellingen zeer aannemelijk, en dat zou betekenen dat het einde der wereld al in volle gang is. Een groep mensen is inmiddels echt verhuisd vanwege deze voorspelling, naar Tsjechië of naar Afrika, in ieder geval naar een hooggelegen stuk land. Op de vlucht geslagen? Anderen maken hun spaargeld op ‘omdat je er na 2012 toch niets meer aan hebt’. En dit alles vanwege een hype? Komt u maar!

Wat precies gaat gebeuren op 21 december weet ik ook niet. De Maya’s hebben zeker voorspellingen gedaan van geschiedkundige cyclische aard, vastgelegd op vele oude monumenten. Ze keken vanuit het verleden vooruit naar de toekomst. Maar die toekomst hield voor hen niet op in 2012, die liep nog veel verder door. Ik hoop dus echt dat we naar een ander tijdperk gaan, eentje waarin we bewuster en met meer respect met elkaar en met de aarde omgaan.

Je nu vreselijk druk maken heeft geen enkele zin meer, als die datum echt het einde van de wereld betekent. Dan kunnen we er maar beter nog twee weken lang het beste van maken. Bovendien: de huidige Maya’s weten zelf niets van het einde der wereld! En als iemand het zou moeten weten, zijn zij het. Toch?

Geloof jij al die onheilspellende berichten? En ga je de komende twee weken iets extra’s doen?

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

42 gedachten over “Het Maya 2012 fenomeen. Hype of…?

 1. Marion, je hebt weer een hele mooie tekst uitgekozen!!

  Als wij niet zulke goede docenten hadden, wat moesten we dan met onze kinderen.

  Like

 2. Ik ben helemaal bang geworden. ik durf nu niet meer te slapen omdat ik bang ben er straks helemaal alleen voor kom te staan. maar goed dat ik niks kostbaars hoef achter te laten, en dat ik maar een huurhuisje heb voor € 334,- pff

  Like

 3. Ik geloof zulke zaken niet.Ik heb hier een aztekenkalender hangen meegebracht 45 jaar geleden toe ik 8 maanden ginder geleefd heb bij dat zeer vriendelijke maar zo bijgelovig volk.In een pueblo las ik volgende tekst die nu op 1 van mijn t-shirts staat en die me wel bezig houdt.
  There was a time man take no more than he needed
  That time is gone

  There was a time when he gave something back
  That time is gone

  There was a time he voorshipped the creator and honored creation
  That time too is gone

  And now water is polluted our natural resources are all gone and creation is dying

  It’s time to find our way back to earth.

  Zolang men daar niets aan doet is dat hetzelfde als zou de wereld vergaan

  Like

 4. Niet alleen de Maya’s voorspelden niet veel goeds, Marion.
  Ook Nostradamus zag de toekomst niet rooskleurig in.
  Hier nog iets uit een van mijn oude dozen.

  Nostradamus

  Hij zag voorbij het einde der tijden.
  Werd realiteit en fantasie gescheiden?

  Onze mooie blauwe planeet
  die reeds zoveel rondjes deed

  wordt langzaam grijs en grauw
  door uitputting en roofbouw.

  De zeeën zijn leeg gevist en besmeurd.
  We weten niet de helft van wat er gebeurt.

  Om van het gemanipuleerde voedsel nog te zwijgen
  en de onzichtbare straling die we te verduren krijgen.

  Hier staan we dan, in het nu, er midden in.
  Omringd door beschavingrijke waanzin.

  Toch denk ik dat de mens zal overleven.
  ’t Is te zeggen, diegenen die overbleven.

  Wie in de toekomst kan kijken
  ziet velden met miljoenen lijken.

  Het vlees hangt te rotten
  aan bleke gebroken botten.

  Waar vroeger vragende ogen stonden
  gapen grote zwarte wonden.

  Hier en daar sterft een reutelende klank
  tussen een afschuwelijke dodenstank.

  De enkelingen die nog geluid kunnen geven
  zijn de kiemdragers van het nieuwe leven.

  Schaduwen van een stervende zon.
  En wat deden wij, toen het nog kon?

  Lenjef

  Like

 5. De Apocalyps

  de vier ruiters geven hun vurige paarden de sporen
  als zegeldragers uitverkoren
  rijden ze snel en nooit verloren
  het hoefgetrappel is het laatste wat onze oren horen

  Sterven doen we toch! Waar maken velen zich in godsnaam druk over? 🙂
  Heel graag gelezen, Marion!
  Lenjef

  Like

 6. Ik geloof dat in alles een kern van waarheid zit, maar niet dat er nu een einde aan de wereld komt, eerder dat de mensheid ziet dat het zo niet langer kan, dat we terug moeten naar onze bron van liefde voor elkaar i.p.v. egoïsme. Ik ben niet op de hoogte van de Maya’s, maar heb vroeger wel een beetje van de voorspellingen van Nostradamus gelezen en die komen toch aardig in de richting van wat er op de wereld aan het gebeuren is. Laten we proberen een omkering te maken op 21-12-2012 en of dat nou hier op aarde of ergens anders is, who cares, als het maar met elkaar is en niet tegen elkaar 🙂

  Like

  1. Ik denk dat je nu appels met peren vergelijkt. De Maya wiskundige was volstrekt niet gevaarlijk, die hield zich bezig met zijn wetenschap. Kernwapens vormen een vreselijke dreiging, maar het is de mens die het gevaarlijkste is van al.

   Like

 7. Ik vind die hele hype alleen maar grappig. Het is net als 13 jaar geleden met de millenniumwisseling. Toen zou ook de wereld vergaan vanwege de computers enzo. Het zou wel kunnen dat er iets gebeurd als de zon, maan en aarde in een rechte lijn staan maar het lijkt me onwaarschijnlijk. Ik ga gewoon verder werken aan mijn onderzoek voor POS want als de wereld niet vergaat zal Theo waarschijnlijk niet blij zijn. Dan is mijn excuus van de wereld zou vergaan dus ik hoefde niets te doen erg lachwekkend 😉

  X

  Like

 8. Het is al van alle tijden, die dwaze onheilsvoorspellingen (en de arme goedgelovigen, die er telkens weer intrappen).
  Dit geeft al weer hoe ik over deze flauwekul denk, haha! :-))
  Ik heb trouwens een verjaardagsetentje, op 22 december, dus de apocalyps moet toch echt nog even wachten… 😉

  Like

  1. Ik weet van twee gezinnen die verhuisd zijn, Bart. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het hoorde vorig jaar, ik had die ‘hype’ even gemist vrees ik 😉
   Oh inderdaad, ik zou even een bericht het heelal in sturen hoor. Even uitstellen tot na 22 december! 😛 Ben je die dag jarig? Gefeliciteerd! En anders neem je de gelukswensen maar mee naar een andere dag haha.

   Like

 9. Onzin. Zon, aarde en maan staan in december op deze datums op één lijn:
  Nächster Neumond 09:42 13. Dezember 2012
  Nächster Vollmond 11:22 28. Dezember 2012

  Dus nog een paar extra dagen te gaan.

  Like

  1. Ik maak me ook niet druk, Marja, geloof het ook niet. Er zijn teveel onzekerheden in al deze ‘voorspellingen’ om daar mijn leven voor op de kop te zetten. Ik heb genoeg andere dingen om me druk over te maken 😉
   Maar het heeft wel impact op een grote groep mensen. Intrigerend!

   Like

 10. Staat de maan dan tussen de aarde en zon in, volledige zonsverduistering of staat de aarde tussen maan en zon in, maansverduistering. Beide komen toch wel vaker voor. Of is dit zo’n mooie rechte lijn, niet geëvenaard in de historie van de mensheid?
  Ach, het is mij om het even, als er iets gebeurt hebben we allen daar last van.
  Trouwens die kinderen met bijzondere gaven werden ook al geboren toen het 2000 werd, maar vind niet ieder ouder dat zijn kind bijzonder is.
  Het zal onze tijd wel duren 🙂

  Like

  1. Precies mijn idee, Luuk!
   Geen idee hoe die planeten staan, het is één van de vele dingen die over die dag gezegd kunnen worden dus ik heb dat niet nader onderzocht.
   Als het op één lijn staan een unieke gebeurtenis zou zijn, dan is dit toch wel heel bijzonder.
   En ja, ieder kind is bijzonder, een wonder 🙂

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s