Geplaatst in Recepten

Recept: Erwtensoep

Winterse kost voor winterse dagen: stevige erwtensoep (6 tot 8 personen)

Wat gaat erin?

 • 500 gram spliterwten
 • 2,5 liter water
 • 400 gram varkensfiletlapjes
 • 250 gram spekreepjes
 • 300 gram soepgroenten
 • 3 aardappels in blokjes
 • 1 of 2 rookworsten
 • zeezout
 • versgemalen peper
 • 3 theelepels selderijblad
 • 1 theelepel knoflookpoeder

Hoe maak ik het?

Verwarm het water in een grote soeppan. Strooi de gewassen spliterwten in het nog koude water en laat dan voorzichtig de filetlapjes erin zakken (ongesneden), voeg ook de spekblokjes toe. Breng aan de kook en laat twee of drie uren met de deksel op de pan zachtjes pruttelen – regelmatig roeren.

Vis hierna de filetlapjes eruit, snijd ze klein en doe ze dan weer in de pan. Snijd de aardappelen in kleine blokjes en voeg toe aan de soep, samen met de soepgroenten. Ook de in plakjes gesneden rookworst mag er nu bij. Na weer een uurtje peper (en zout) naar wens erboven malen, en selderij en knoflook erin strooien. Laat nog even pruttelen.

Kan het ook anders?

Het lijkt heel veel vlees – is het ook! – maar mijn mannen smullen ervan. Natuurlijk mag er ook minder vlees in, of zelfs helemaal geen. Vervang het water dan door bouillon, en voeg meer groenten en aardappels toe.

Hoe serveer ik het?

Serveer met roggebrood of, zoals wij, met stokbrood en kruidenboter. Een stevige trappist ernaast zou niet misstaan 😉

Smakelijk!

130119Erwtensoep

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

22 gedachten over “Recept: Erwtensoep

 1. =Gebruik je hem veel?= Ja, bijvoorbeeld voor vetvrije ‘Fish and Chips’ met kabeljauw stukjes. Géen friteuse hier. De investering, ook voor lekker, calorie arm fastfood is de moeite waard. Op een reusachtig familiefeest ter ere van een 90-jarige patatliefhebster hadden we vijf van die dingen draaien Lol!

  Like

 2. Als kind lustte ik geen snert. Die kleur he ……. en de gruwelijk dingen (de oneetbare onderdelen van het varken, botjes en kraakbeen en zo) die ik erin gevonden had.

  Maar echtgenoot begon het te missen en ik ben weer snert gaan koken. Ik volg redelijk het basis recept. Alleen neem ik geen vark filet, maar juist de vettere hamlappen. Ik laat de soep zolang koken tot ht vet smelt en het vlees uitelkaar valt. Bij de soepgroente koop ik perse de erwtensoepgroente omdat ik de knolselderij heel belangrijk vind voor snert. Spekjes erin deed ik ook nooit maar dat zal ik eerdaags eens wel proberen, dat zou lekker kunnen zijn.

  Maar mijn belangrijkste tip voor iedereen die eigenlijk vind dat de kleur van snert wel veel weg heeft van snot …… neem andere splitpeulvruchten. Bij de toko koop ik splitkikkererwten. Kikkererwten zijn ook het voornaamste bestanddeel van Hummus. Maar elke splitpeulvrucht is een op een geschikt om spliterwten te vervangen en afgelopen week gebruikte ik rode splitlinzen. ERG lekker! VEEL lekkerder dan spliterwten. Smakelijk! Ik realiseer me dat ik nog één kop linzensnert in de koelkast heb staan ….

  Like

  1. Hartelijk dank voor je reactie, Catharina! 🙂

   Ook ik gruwel van de minder gangbare onderdelen van vlees. Vroeger was zo’n varkenshiel heel normaal in de erwtensoep, maar tegenwoordig minder. Hamlappen en filetlapjes bieden in ieder geval geen verrassingen, hè?

   Helaas was er geen knolselderij in de winkel, volgende keer zal ik die zeker toevoegen. Kikkererwten, linzen, ze openen nieuwe deuren in de erwtensoepvariatie. Goede tips!

   Smaakte de kop linzensnert goed? 😉 De dag erna zijn alle smaken helemaal samengesmolten, heerlijk.

   Like

 3. Uit Oma’s ‘Neerlands Kookboek van de ‘Margriet’. (1948) op advies van de Directrice van de Vakschool voor Meisjes voor Leiden en Omgeving´, dan nog toevoegen:
  1 mergpijp of krabbetjes
  1/2 kg knieschijf
  1/4 kg prei
  1/4 fijngesneden selderijknol
  1/2 bos selderij
  100 g winterwortelen
  fijngesneden peterselie.

  Like

     1. Nog een simpel recept:
      Aardappelen koken met zout, pureren met kleine stukjes spek, (géén melk!), 1 geklutst ei per 250 gr puree erdoor, kruiden & kleine stukjes groenten naar smaak erdoor, halfronde balletjes van maken, licht bestrijken met boter, op vetvrij bakpapier 20 min. in de oven. 150°.
      En absoluut vetvrije, knapperige patat zonder vieze vette bakgeur in huis en overblijvend vet, krijg je met dit ding:
      http://www.google.de/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF-8&rlz=1T4ASUT_deDE461DE461&q=tefal+actifry#q=tefal+actifry&hl=de&tbo=u&rlz=1T4ASUT_deDE461DE461&source=univ&tbm=shop&sa=X&ei=dS77UPOoC5GRhQfThoCgAw&ved=0CFEQrQQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41248874,d.ZG4&fp=ab7f6efae46a82e0&biw=1292&bih=601

      Ding doet hier al tien jaar dienst zonder 1 minuut spijt. Kan ook (vetvrij) vlees ( à la kipnuggets voor Mc Donalds fans…) in geroosterd worden.

      Like

      1. Oh heerlijk, die aardappelbolletjes, die ga ik zeker uitproberen. Bedankt! 😀
       Zo’n Actifry heb ik overwogen, maar dan staat er weer zo’n apparaat in de keuken. Ik heb er geen plaats voor.
       Gebruik je het vaak, Billy? Ik bak nooit friet hier, soms in de oven op een ovenplaat. Misschien moet ik de friteuse, die al tien jaar werkloos in een kast staat, omruilen tegen zo’n ding.

       Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s