Geplaatst in Dieren, Gezondheid

Wat zijn ze toch aanhankelijk, die wespen

De mooie zomeravond nodigde ons gisteren uit voor een barbecue in het gezelschap van mijn zonen Nick, Sean en diens Engelse vriendin. Plus een groot aantal ongenode gasten: wespen. Ze waren zeer aanhankelijk, die geel-zwart gestreepte gevleugelde zoete eters. Zo aanhankelijk, dat we om beurten opsprongen om een veilig heenkomen binnenshuis te zoeken. Niet echt bevorderlijk voor ontspannen eten en gezelligheid.

De arme beesten kunnen er echter ook niets aan doen. De werksters zijn namelijk werk- en dakloos na een zomer hard werken – het voeden van de larven – en hebben honger! Hun pietepeuterige maagjes schreeuwen om bier, frisdrank en fruit. En waar vinden ze dat? Yep, aan onze tafel. Misschien moeten we hen dat pleziertje maar gunnen, want bij de eerste nachtvorst gaan alle wespen dood, behalve de koninginnen.

150821wespbbq

Wat kun je nu doen als een wesp dichtbij komt? Het allerbelangrijkste is rustig blijven en niet als een dwaas om je heen gaan meppen. En dat is moeilijk, geloof me, want die neiging heb ik ook. Vroeger gingen we kamperen met ons gezin, en als pap, mam, mijn broer en zusje gezellig aan het campingtafeltje zaten, zat ik in mijn eentje in het bos, op veilige afstand van de zoemende wespen en het eten. Er moeten betere oplossingen zijn.

We beginnen met voor velen de meest logische: een wespenvanger – gekocht of als volgt zelfgemaakt: knip een plastic fles in twee delen. In het onderste gedeelte meng je limonadesiroop met wat bier. Zet het bovenste deel van de fles zonder dop op zijn kop in het onderste deel. De hongerige wesp zal door de kleine opening naar beneden kruipen en in het vocht plonzen, maar een weg naar boven zal zij niet meer vinden. Zet de wespenvanger NIET bij je in de buurt, maar lok de beestjes naar een veilige plek.

Wespen zijn echter behalve lastig ook nuttig. Zij hebben behoefte aan suikers (uit bloemennectar, vruchtvlees, sap, limonade, etc.), maar ook aan eiwitten. En daarvoor eten zij andere insecten op, zoals vliegen, volwassen hooiwagens, cicaden en hun larven, onbehaarde of weinig behaarde rupsen, larven van bladwespen, zaagwespen, honingbijen en spinnen. Ook bestuiven ze nog het een en ander.

150821kruidnagel

Daarom is het veel beter ze weg te houden van de plekken waar jij wilt zitten. En ik heb een aantal tips verzameld om dat mogelijk te maken:

 • snijd een citroen/sinaasappel in schijfjes, druk daar kruidnagels in en zet het schaaltje bij je op tafel;
 • snipper een ui en zet het schoteltje bij je, mag ook naast het schaaltje met de citrusschijfjes;
 • pak een bakje met koud water en leg daar kruidnagels in – goh, de tafel wordt wel vol zo;
 • doe wat gemalen koffie in een hittebestendig kopje en steek aan, of leg de koffie op een stukje zilverpapier en verwarm dat op een theeverwarmer;
 • je kunt ook wierook branden – dit hebben wij gisteravond gedaan;
 • brand geurkaarsen, of verdamp essentiële oliën (bv. lavendel of citronella);
 • koperen munten zouden ook helpen, hup, ook op die tafel;
 • takjes verse munt;
 • hang zakken met bevroren water op… maar dan heb je nog geen rust op een warme zomeravond.

Let er ook op dat er geen afval ligt en sluit afvalzakken en kliko’s goed. Drink frisdrank uit een blikje of flesje altijd met een rietje. Het moet wel een heel slanke wesp zijn, wil zij daar doorheen kunnen. Ik weet niet of dit zo handig is bij bier, maar je hebt gegarandeerd minder goudgeel vocht nodig voor het zelfde resultaat. Let ook goed op dat er geen wesp in je glas vliegt. En gebruik geen parfum, want dat vinden ze ook lekker ruiken. Zweet trouwens ook.

Word je toch gestoken, verzacht dan de steek met ammonia, met inkt uit een balpen (kras er gewoon overheen), afwasmiddel, leg een aspirine op de plek, smeer in met de as van een sigaret of met natte shag, wrijf er met een door spuug natgemaakt suikerklontje overheen. Bij een steek in de mond of keel ALTIJD zo snel mogelijk naar een arts gaan. Rauwe ui eten zou helpen tegen de zwelling tot je daar arriveert, maar dit heb ik ook maar online gevonden.

Nagekomen tips in de reacties:

150821kalm

Auteur:

Caretaker of males, both human and feline. No lady, but all woman. Avid reader and photographer. Determined to find writing time during busy days. And nights if needed. Because I need you to meet the wonderful people who are living in my mind.

17 gedachten over “Wat zijn ze toch aanhankelijk, die wespen

  1. Ze zijn zo hongerig dat ze alles wel willen oppeuzelen. Als ze die nare angel nou eens thuis zouden laten, mochten ze van mij best een hapje mee-eten, Truus.
   Binnen eten is dan de beste oplossing inderdaad. Gelukkig zijn ze de rest van het jaar wel rustig.

   Like

 1. Mooie, en bruikbare tips… Wij hadden ooit in mijn andere leven een heel wespennest IN de buitenmuur van de badkamer ! Daar hebben we de gemeente bij gehaald, die dat kosteloos heeft geregeld…
  NIET destructief trouwens, ze pakten het gehele ding -ter grootte van een Colafles- op en hebben die verplaatst naar het nabij gelegen bos.
  Kennelijk kunnen die wespen evengoed navigeren….

  Geliked door 1 persoon

 2. Rustig blijven is een goed begin. Ik stond een keer op een ladder om de dakgoot schoon te maken, toch een meter of 5 á 6 hoog, toen een vriendelijke wesp op bezoek kwam en bedacht dat mijn vinger een mooie plaats was om op te landen. Gelukkig heb ik niet zo’n wespenangst; in paniek raken is toch niet het beste wat je op zo’n moment kunt doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hartelijk dank, Aad. Ik heb de link naar je blog in mijn post hierboven erbij gezet.
   Steyl, daar ben ik ook vaker geweest, als we het Missiemuseum bezochten. Mooi vond ik dat, maar dan wel zonder wespen. Gelukkig hebben ze er genoeg andere insecten, maar die bewegen niet meer.

   Like

 3. Marion: ik gebruik al jaren een schoteltje met limonadesiroop en zet dat zo’n twee meter van ons af
  en je hebt geen last meer van die dartele vliegertjes. gr. Al

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s