Geplaatst in Columns, Gezondheid, Humor, Koken

We maken er een potje van

Lekker eten! Voor je ligt een sappige steak, bruin gebakken maar nog een beetje rauw van binnen. Het rood en groen van de salade raakt je recht in je drang naar gezondheid. Met een frivole zwaai zet de ober ook nog een schaal met frietjes voor je neus en al vlug doop je zo’n knapperige rakker in de mayonaise. Goddelijke combinatie. Wat zeg je? Liever een beenhammetje? Natuurlijk. Of een kippenbout? Spareribs? Misschien een gebakken visje. Of vegetarisch, ook heerlijk. En nog gezond ook!

Ah, hoorde ik daar de term ‘gezond’ vallen? Ik hoorde in ieder geval een bons. Een bons van gevallen vertrouwen in gezonde voeding. Volgens mij bestaat die namelijk niet meer. Voordat je het weet heb je iets engs te pakken. Of, beter gezegd, heeft dat engs JOU te pakken. De mens staat aan de top van de voedselketen en verorbert met smaak. Maar er liggen onverwachte dingen op de loer.

Weet je nog, mond-en-klauwzeer? Ik heb dan wel geen klauwen, maar van mijn mond moeten ze afblijven. En de gekkekoeienziekte? Minuscule muterende eiwitten die een aanstekelijk feestje geven in de hersenen van onze runderen? Het levert een nieuwe variant van de voor ons dodelijke Creutzfeldt-Jakob ziekte op. Zelfs een verhitting tot 100°C is niet genoeg om die prionen te vernietigen. En wij maar denken dat rundvlees beter is dan vet en onrein varkensvlees.

Het is allemaal maar niks. Laten we op kippenvlees overstappen! Dat is een stuk magerder. Maar dan wel scharrelkip, want scharrelen – af en toe een wormpje en steentje in de buitenlucht pikken – is gezond. En je hoeft niet bang te zijn dat je vogelgriep krijgt: het kippenvlees zit inmiddels zo boordevol antibiotica dat je helemaal niet meer ziek kunt worden. Erg handig. Tot je op een dag resistent blijkt te zijn tegen andere kuren.

Hmmm, toch maar vis? Die beesten scharrelen immers de hele dag, zwemmen vrolijk rond in de onmetelijke oceaan. Ze worden ook nog regelmatig goed doorgesmeerd met wat olie en gekruid met afvalstoffen. Om een goed kleurtje te krijgen, wentelen zij zich ook nog in een stralingsbad. Jawel, Japanse sushi is gezond.

Verdorie, wat kan ik dan nog eten? Ik heb het: vegetarisch, de oplossing! Tot de ehec-hel losbreekt. In tegenstelling tot e-hack, die in vele gevallen leidt tot een virus, is ehec een bacterie. Een groot verschil. Bacteriën zijn namelijk normaal gesproken goed te behandelen… behalve deze kleine rotzakken. De ehec bacterie zat eerst op de komkommers, sprong toen over op de tomaten en… eh… waar zaten die krengen nou? Op de taugé? Toen vonden we ze: ze zaten op de spruiten. Weg ermee! Uhm. Nee, toch maar weer oprapen. Alweer verkeerde paniek: het waren de bietenspruiten. Oeps, beetje onhandige vertaling, met desastreuze gevolgen. Maar waar die ehec ook op zit, het is dodelijk.

En dan heb ik het niet eens gehad over smaakversterkers. Maak je een keuze in je zoektocht naar lekker en (zo) gezond (mogelijk) eten, krijg je ook nog de E621 toevoeging op je dak. Dat spul zit werkelijk overal in. Soepen, sauzen, kant-en-klare kruidenmengsels, worsten, koekjes, snacks, noem maar op. E621 is wettelijk goedgekeurd en heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Maar is dat wel echt zo? Onderzoek laat mogelijk iets anders zien.

Hoe zit het trouwens met dierenwelzijn? En met de honger in de wereld? Het verbouwen van granen, die we voeren aan ons vlees-op-pootjes, terwijl we ze ook gewoon rechtstreeks kunnen eten? De biogassen die ook nog de lucht in worden geslingerd?

Mensen, ik weet het echt niet meer, het is zo complex. De balans tussen lekkere en gezonde voeding is steeds moeilijker te vinden, laat staan te handhaven. Misschien moeten we alleen nog maar kruidenthee met antioxidanten en zuiver bronwater drinken. En biologisch-dynamische granen erin weken. Aangevuld met whisky om de overlevende bacteriën te doden. Maar dat zou vrij radicaal zijn. Dus ben ik gisteren toch maar even langs de huisarts gegaan, voor een pond kipfilet. Ik voelde me wat grieperig. We kregen er een zakje E621 kruiden bij. Gratis. We hebben er een potje van gemaakt.

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

32 gedachten over “We maken er een potje van

 1. Zo herkenbaar!
  We worden voor de gek gehouden met termen als ‘gezond’, ‘zonder kleurstof’ en ‘minder vet’.
  Maar ook scharrelvlees, biologisch eten en eten uit eigen moestuin zijn niet meer ‘gezond’.
  Overal e-nummers aan tegevoegd, fijnstof deeltjes in de lucht en wat is scharrelen als je met weet-ik-hoeveel-dieren op een m2 staat?
  Je eigen weg vinden is iets waar ik in geloof. Wat past bij je?
  Zoveel mogelijk vers en zelf maken is de weg die ik probeer te bewandelen.
  Luisteren naar je lichaam en alles met mate.
  Gelukkig is af en toe een rood wijntje nog steeds gezond verklaard!

  Like

  1. Minder vet… maar minder dan wat? Zonder kleurstof… maar met welke andere ‘hulp’stoffen. Als je alle ingrediënten op de verpakkingen leest, durf je onderhand niets meer te eten.

   Zoals ik al zei, pretendeer ik niet een oplossing te weten voor de diverse (wereld)voedselproblemen, maar wat je zegt – vers, zelf maken en met mate – klinkt als een prima keuze. Aangevuld met een heerlijk glas wijn.

   Hartelijk dank voor je reactie, Lonneke!

   Like

 2. Ik vind het knap dat je over zo’n onderwerp zo komisch kan schrijven. Want het is erg, al dat onsmakelijke gedoe met ons eten. Op het laatst durf je inderdaad niets meer naar binnen te werken. ;-(
  Ik neem nog maar een chocolaatje… 🙂

  Like

 3. Ja, je hebt helemaal gelijk hoor. Probeer nu nog maar eens te genieten van wat je eet. Hoe meer je weet over wat je eet, hoe minder je eet. Het perfecte dieet. Bedankt daarvoor, ik heb momenteel toch teveel spek op de buik. Komt omdat ik nog teveel domweg van lekker eten geniet denk ik.
  De kunst van genieten is om niet teveel na te denken over de gevolgen. Die E-nummers en -virussen krijgen mij er niet onder!
  Wij maken er hier gewoon altijd stoofpotjes van. Onze amerikaanse slow cooker (crockpot) smoort alle ziektekiemen er heel rustig en bedaard uit.

  Like

  1. Het vervelende is dat diverse onderzoeken ook diverse dingen beweren. Rood vlees is niet goed. Rood vlees is wel goed. Vis is gezond. Vis bevat giftige stoffen. Noem maar op. Nou, ik weet het niet meer! Volgens mij levert het genot van een lekkere maaltijd ook veel credits op voor het lichaam.
   Een slow cooker? Oh, daar heb ik ook al eens bij staan te kijken! Gebruiken jullie die vaak? ’s Ochtends aanzetten en ’s avonds thuis komen bij een zalig malse stoofschotel?

   Like

   1. ik eet al jaren geen vis meer, want ik krijg er bultjes van. geen dokter die het gelooft, want de bloedtest op een stuk of 50 stofjes die in vissen zitten wees uit dat het tussen mijn oren zit…

    De slow cooker gebruiken wij gemiddeld 1 a 2 keer per week. Favoriete recepten: rodekool met appel,
    chili con carne (met 3 soorten bonen, winterpeen, mais en ananas),
    bolognese pastasaus,
    zoete gesmoorde wortels,
    boeuf bourguignon,
    kip tandoori

    Like

    1. Misschien zijn die bultjes verkapte schubben. Erg raar. Allergieën zijn onvoorspelbaar, ik weet er alles van. En een ding daarvan is dat het niet tussen de oren zit! 😉
     Mark, dat klinkt goed zeg. Ik zal de volgende keer dat ik in een kookwinkel ben, toch opnieuw naar zo’n slow cooker kijken. Bedankt voor de inspiratie.

     Like

 4. Hey wat toevallig, ik had het er gisteren thuis nog over…
  Over de hoeveelheid en diversiteit van voedsel (als je het zo mag noemen) in de schappen van onze uitpuilende supermarkten… 1001 verschillende zakjes, pakjes en snelle “opwarmers”: kant en klaar junkfood wordt door velen dankbaar en zogenaamd “onwetend” geconsumeerd uit puur gemak. En dat noemen we dan “welvaart”…
  Als we nou gewoon (bio?)logisch nadenken en inderdaad weer écht gaan koken met écht eten (en dat kan binnen een half uurtje), dan zal het zo’n vaart vast niet lopen en kunnen we heerlijk genieten van échte smaak! 😀

  Like

  1. Af en toe maak ik ook gebruik van die kant-en-klare pakjes, Ilske, maar ik geniet het meeste van het koken met basis ingrediënten, zodat je nog weet wat je eet. En het smaakt heerlijk en vol met de juiste kruiden. En ui en knoflook natuurlijk.
   Gezond verstand in de keuzes doet wonderen. Bedankt voor je reactie, ben het roerend met je eens! 🙂

   Like

  1. Hanneke, ik heb een zwak voor uitgebakken spekjes. Knapperige zoute brosse spekblokjes ooooh. Niet echt gezond – of echt niet gezond – maar o zo lekker.
   Gezonde variatie in voeding en ervan genieten, ik doe met je mee!

   Like

 5. Drinken we niet te veel whisk(e)y nou met z’n allen?
  Of is dat gewoon gezond?
  Rode wijn schijnt ook goed voor je te zijn…..goed voor je bloed
  Of een jenevertje….dat zuivert
  Of…….

  Like

  1. Mijn mannen lynchen mij als ze geen vlees meer krijgen. Ik probeer zo gevarieerd mogelijk te koken, vlees, vaak vis, groenten, veel rijst, ovenschotels, salades.
   En als we alles moeten geloven, kunnen we gewoon echt niets meer eten. En daar is het te lekker voor.
   Liefs,
   Mar

   Like

 6. Tjee Marion, eigenlijk heb je helemaal gelijk.
  Maar….ik ben dol op sushi!!!!!! Ben ik meer gaan ‘stralen’ de laatste tijd wellicht? Of is/was dat gewoon van geluk….. 😉
  Als ik nou van alles een beetje neem…loop ik dan nog gevaar?
  De mensheid wordt toch ook steeds ouder…?

  Like

  1. Meid, jij straalt altijd, met of zonder sushi! 😉

   Vanmorgen las ik dit in het NRC: Rood vlees eten kan levensverwachting verkorten.
   Wie dagelijks één portie rood vlees vervangt door een portie vis, kip, noten, groente, granen of vetarme melk, verlaagt zijn kans om in het komende jaar te sterven met 7 tot 19 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine.

   Echt, ik ga aan de whisky!

   Like

   1. Droevig is dat.
    We worden overstelpt met “wetenschappelijke” studies waarvan de conclusies hoogst dubieus zijn en de auteurs meer geïnteresseerd zijn in gepubliceerd worden dan in het verrichten van serieus onderzoekwerk. De verborgen agenda’s zijn niet meer te tellen. Ze proberen ons wijs te maken dat de koeien verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, vooral niet het toegenomen verkeer of wie weet wel kosmische veranderingen. Ze beweren dat er te weinig eten is voor iedereen, terwijl er meer eten weggegooid wordt dan er geconsumeerd wordt. Iedereen praat iedereen maar na, iedereen maakt iedereen bang en daar worden intussen fortuinen mee verdiend.
    Voor iedere claim is er een tegenclaim. http://barrygroves.blogspot.com/2012/03/study-finds-red-meat-may-not-be-edible.html
    Eet zoals je oma, kook in plaats van pakjes op te warmen en je kan niet veel verkeerd doen. En af en toe een whisky.

    Like

    1. Prima voorstel, Muizenoren! Je hebt gelijk hoor, er zijn zoveel tegenstrijdige onderzoeken dat je gewoon niet meer weet welke je moet geloven en welke niet. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en zo onbewerkt mogelijk koken lijkt me een goede oplossing. Plus combineren, niet eenzijdig eten.
     En af en toe een whisky.

     Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s