Geplaatst in Compassie, Cultuur, Dieren, Nieuws

Stierengevechten cultureel erfgoed?!

Tot mijn verbazing en afschuw lees ik net dat een meerderheid van het Spaanse parlement een voorstel heeft goedgekeurd om stierengevechten culturele status te geven. Ongeveer 60.000 Spanjaarden hadden hiertoe een petitie ingediend, waarop 180 volksvertegenwoordigers voor en 40 tegen stemden.

De provincie Catalonië stelde in 2011 een verbod op stierengevechten in, in navolging van de Canarische eilanden (1991).

Spaans nationaal erfgoed. Tweeduizend stierengevechten per jaar, waarbij de stier voor zijn leven moet vechten… en het altijd verliest. De koe bij de horens vatten. Van mij mogen deze prachtige beesten die mannetjesputterende toreadors OP de horens vatten. Getuigt het van ‘cultuur’ om massaal te juichen als er weer een banderilla zijn doel vindt. Moet die mythische kracht van de stier op deze manier de nek om worden gedraaid voor volks vermaak? Afschuwelijk!

DSC_2719

Wat vind jij hiervan? Ben je ooit gaan kijken naar zo’n stierengevecht?

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads and cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

19 gedachten over “Stierengevechten cultureel erfgoed?!

 1. Volgens woordvoerder van de PP in de senaat, Pio García Escudero is het verbod in strijd met artikel 20 over de vrijheid van artistieke creatie; artikel 27 over de recht op educatie en artikel 44 en 46, waarin staat dat de overheid zorg moet dragen voor het bevorderen van toegang tot cultuur en de historische, culturele en artistieke tradities van Spanje.

  Maar gezien Catalunya niet Spanje is hoef je nergens bang voor te zijn. Het zal Spanje nooit lukken de besluiten terug te dringen. Immers dan breekt de pleuris uit in Catalunya.

  Like

  1. Die artikelen zijn wel bij elkaar gezocht zeg. Artistieke creatie? Stierengevechten zijn artistieke creaties? En is het educatief verantwoord om voor puur vermaak dieren af te slachten?
   Ik kan maar één ding zeggen: leve Catalunya!

   Like

 2. Je schreef: Als de regering dit voorstel overneemt, zouden reeds bestaande verboden in Catalonië en de Canarische eilanden omzeild kunnen worden.

  Nee, want Catalunya heeft al een wet aangenomen dat er binnen haar grenzen géén stierengevechten mag plaatsvinden. Trouwens de enige autonome provincie die dit NIET toelaat.

  Hoe weet ik dat. Nu ik woon in Catallunya.

  Groet

  Like

  1. Er zal toch vast een andere manier gevonden kunnen worden om de mannelijkheid te kunnen bewijzen als dat cultureel vereist of gewenst is? Stoer en dapper zijn die toreadors wel – ik zou het niet durven – maar doe het dan op een diervriendelijke wijze! Zonder doden.

   Like

 3. Walgelijk, en met cultuur heeft dit niks te maken, wel met barbaarse wreedheid.
  Ik stel me al zolang ik leef teweer tegen dit misselijke gedoe, en zal niet ophouden tot het de wereld uit is…

  Like

   1. Ik zou precies zo gereageerd hebben Marion, goed zo! Laaiend word ik erom, en ik vind het op geen enkele manier goed te praten, maar dat begrijp je zelf dus ook als geen ander…

    Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s