Geplaatst in Columns, Gezondheid, Korte verhalen

De Zorg – Onbetaalbaar

Ik ben voor het uitkeren van gevarengeld bij een bezoek aan de huisarts. Het begint al bij binnenkomst. De bacteriën en virussen vliegen je rond de oren. Aan alle kanten word je omringd door gesnotter, koorts en gekuch. In de wachtkamer drentelen peuters rond met groen slijm onder de neus. De houten bouwblokjes houden via mondcontact de cirkel van besmetting in stand. Zouden die kinderen worden ingehuurd door de zorgverzekering? Oudjes naast je bespreken al rochelend uitgebreid hun kwalen en maken dat je heel hard weer naar buiten wilt rennen. Getergd kijkt een zakenman op zijn horloge – voor de vijfde keer in evenveel minuten; draait rondjes op de houten zitting.

130522zorg4

Dan een stem uit de luidspreker: Mevrouw Jansen bij dokter Nieuwenhuizen. Men kijkt verstolen naar elkaar. Wie is de gelukkige? Even later wordt de oproep herhaald en verstoort wreed het geanimeerde gesprek tussen twee vrouwen.

Oh dat ben ik, meid. Nou, dan zal ik maar eens gaan.

Tot gauw hè.

Ja, dag!

Dág, denk je, schiet nou toch op, ik heb nog meer te doen vandaag. De blokkentoren wordt inmiddels tegen de grond gekwakt door broerlief en zusje zet het op een krijsen. Met een rood hoofd probeert de moeder de zaak te sussen en veegt steels de neus van het verhitte meisje schoon.

Dan ben je aan de beurt en treedt binnen in het heilige der heiligen: de dokterskamer. Wat kan ik voor je doen?, wordt gevraagd. Daarna volgen nog meer vragen, die nooit gesteld zouden worden als de arts de moeite nam om het beroemde digitale patiëntendossier te raadplegen. En wat doet hij vervolgens? Kijkt hij in een indrukwekkend handboek? Spreekt hij zijn onuitputtelijke kennis aan? Nee, hij start internet op en typt de klacht in Google. Sprakeloos zie je het gebeuren. Je hebt een Google dokter! Even later sta je met een recept voor pillen die je eigenlijk niet wilt en een verwijzing weer in de gang. Maar ja, hij zal het wel beter weten, heeft er tenslotte voor gestudeerd.

130522zorg2

Bij de apotheek moet je ook weer een nummertje trekken. Gelukkig ken je intussen iedereen en blijft het gezellig. Je krijgt je recept en moet contant betalen. Oké, zeg je, want je hebt toevallig je polis niet op zak. Maar je hoeft niet alles af te rekenen, blijkbaar wordt toch nog iets vergoed…

Een paar weken later krijg je een brief van de zorgverzekering. Jippie, de ingediende declaraties van de tandarts worden uitbetaald? Te vroeg gejuicht: of je de rest van je huisartsbezoek ook nog even wilt betalen. De drie pillen blijken € 30 te kosten en het bloedonderzoek wordt per microscopisch klein deel uitgesplitst, waarbij ieder deeltje deel uitmaakt van een grote optelsom. Eigen risico, jawel. Van de tandartsrekeningen krijg je niks terug. De hoge ziektekostenpremies met extra sterren zijn nog niet genoeg, dokken zul je, meer!

130522zorg1

Huisartsbezoek wordt net als studeren iets voor de rijken. En in plaats van gevarengeld krijg je een fikse nota. De volgende keer bedenk ik me wel drie keer voordat ik weer naar de huisarts ga, want van deze kosten word ik nog veel benauwder. De zorg in Nederland – onbetaalbaar!

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

19 gedachten over “De Zorg – Onbetaalbaar

   1. Of de dokter er op aan spreken? Iedereen kan zo wel dokter worden met google of wikipedia.
    Want voor sommige medicijnen/middelen heb je een verwijzing nodig, toch?

    Like

 1. Hahaha, heeft hij de pillen ook via google voorgeschreven? Mijn huisarts is ook veranderd, toen hij een computer in zijn praktijk had staan. Hij was sindsdien meer bezig met de computer dan met de patiënt en werd er nog voor betaald ook 😦 Bij nader inzien had hij sowieso beter IT-er kunnen worden.
  ’t Is een schande wat er gebeurt m.b.t. de zorg, Marion. Het lijkt alsof de “gewone” mens moet opdraaien voor de fouten van een ander, in allerlei opzichten. Goed dat je dit naar voren brengt. Ik ga het delen op FB!

  Like

  1. Pillen tegen migraine, Truus. En nee, die zitten nog steeds in mijn tas ‘voor noodgevallen’. Ik wil ze eigenlijk niet nemen, omdat de bijwerkingen vaak erger zijn dan die pijn. Al zou vandaag zo’n dag kunnen zijn, voel me knap beroerd en moet nog werken tot 21 uur brr.

   Like

 2. Oef jeetje…. nu jij het zo uitlegt…. krijg ik de kriebels. En je hebt gelijk, het is dweilen met de kraan open. Je kan klagen tot je een ons weegt maar behalve gewichtsverlies tot het ongezonde levert het verder niets op helaas. En dan te bedenken dat we er nog niet eens zijn….er komen nog veel meer bezuinigingen aan. Zal het ooit eindigen en zo ja waar?

  Afgezien van het feit dat wij hier geen klagen hebben over de dekking van de verzekering, de apotheek noch het gedrag van huisarts vind ik de hele situatie in de zorg steeds zorgwekkender worden.

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s