Geplaatst in Columns, Korte verhalen

Hier wordt niet gefraudeerd!

Tot diep in de nacht heb je zitten blokken. Je loopt over van parate kennis en hebt nachtmerries over black-outs. Roodomrande kleine ogen zijn het doorgeefluik van je overvolle brein. Je bent er klaar voor, het is nu of nooit!

Een kwartier voor het tentamen ben je bij het lokaal. Samen met je klasgenoten drom je naar binnen. Het ruikt er bedompt, de zuurstof opgebruikt door voorgangers. Gauw blader je nog door je aantekeningen, terwijl de zenuwen toeslaan. Het geroezemoes wordt gelukkig snel de kop ingedrukt door de surveillant.

Jassen en tassen voor in het lokaal, mensen, ID’s op tafel.

Wel of geen open boek tentamen, kladpapier toegestaan of niet, het staat allemaal in de aanwijzingen. En die worden nauwgezet opgevolgd.

Wat? Heb je geen geldig ID bij je? Niets met een pasfoto erop? Dan mag je helaas niet meedoen.

De ID-loze vertrekt, terneergeslagen. Dan moet je buurman zijn mouwen opstropen.

Wat moet dat voorstellen?
Dat is een tatoeage.
Niks tatoeage, aantekeningen zijn niet toegestaan. Jij kunt ook gaan. Zijn er nog meer mensen met tattoos? Volgt u hem maar.

Drie kandidaten verlaten het lokaal. Op de gang wordt het voorval vol ongeloof besproken.

Ik hoor een gsm. Van wie is die?
Eh, van mij geloof ik.
Mobiele telefoons moeten uit voordat het tentamen begint, pak je spullen maar.

De surveillant loopt tussen de rijen door. Dan stopt hij vlak achter je.

Waarom heb jij zo’n lange pony? Die heb je zeker laten groeien zodat je vanachter dat flexibele scherm ongestoord naar rechts of links kunt kijken, hè? Daar is de deur.

Het wordt druk op de gang.

Wil jij ook even je mouw omhoog doen? Wat is dat voor een vreemd ding, is dat zo’n smartwatch?
Eh nee, het is gewoon een digitaal horloge.
Hmmm, ik weet het niet. Voor de zekerheid verwijder ik je van het tentamen. Trouwens, iedereen met een horloge kan gaan.

De felbegeerde toets komt dichterbij. Je bent inmiddels totaal van de kook door de strenge anti-fraude aanpak.

Die bril ziet er wel erg futuristisch uit. Zeker een Google bril hè?  Eruit!

De surveillant kijkt zwijgend naar de andere brildragers. Ze pakken hun boeltje en sloffen naar buiten. Het wordt een waar opstootje.

Heb jij contactlenzen? Volgens mij was daar ook iets mee, iets met beeldschermen… Contactlenzendragers, verlaat het lokaal.

Daar zit je dan, als enige met ID en korte haren, zonder tatoeage, zonder bril, horloge of lenzen. Je start de secure browser, die moet voorkomen dat je illegale digitale informatiewegen bewandelt. Klikken op CITO. Je bent er bijna, als…

POEF.

Het programma slaat vast. Hulptroepen worden ingeschakeld en dan blijkt dat het netwerk plat ligt.

Sabotage. Eruit! Hier wordt niet gefraudeerd!

140129gadgets

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

21 gedachten over “Hier wordt niet gefraudeerd!

 1. O, o Marion,

  We zijn gevangenen van onze eigen argwaan aan het worden, vrees ik. Tenslotte leren en studeren mensen voor zichzelf, om kennis te verwerven waarmee je later ook nog wat kan (of zo zou het toch moeten zijn), Wie bedriegt, bedriegt dus vooral zichzelf, denk je ook niet? Waarom dan iedereen al bij voorbaat achter tralies steken? Al dat “onder controle” trachten te krijgen of houden, maakt zoveel stuk… het is een evolutie die me meer en meer angst in boezemt.
  Wel erg pakkend geschreven hoor, ik moest er even stoom van aflaten, vandaar mijn reactie …
  =]

  Like

  1. Het is juist de drang naar het afleveren van professionals die de huidige maatregelen in het leven roept, Dauw. En hoewel dit stuk natuurlijk vreselijk overdreven is, gaat het wel die richting op. Ik deel je angst, maar wat moeten we anders doen? Fraude laten plegen is absoluut onaanvaardbaar, al snijden die paar studenten zich op termijn heus wel zelf in de vingers.
   Zoals Marijn hieronder zei: andere toetsen ontwikkelen met gebruikmaking van de nieuwe media – zou dat de oplossing zijn?
   Genoeg stoom afgeblazen? Het is bijna weekend, maak er wat moois van. 🙂

   Like

   1. Zoals je aanhaalt Marion, die fraudeurs snijden zichzelf, zeker in dit internettijdperk sneller dan je zou denken in de vingers … Heeft het ook allemaal niet een beetje te maken met de grootschaligheid van onze instellingen?
    Ach ja, het weekeinde is ondertussen begonnen. Geniet ervan met volle teugen, het is je gegund.

    Like

  1. De studenten, Di, die zich door alle toetsellende heen moeten vechten. En de surveillanten die alles in goede banen moeten leiden. En de docenten die de studenten dienen aan te zetten tot leren. We zijn allemáál arme dutskes 😉

   Like

 2. Als die studenten alles uitproberen om te spieken, zullen ze zich vast goed hebben voorbereid op het tentamen. Een spiekbrief schrijven zorgt er al voor dat ze er van leren 😉 . Natuurlijk ben ik er niet mee eens dat ze spieken, maar de voorbereiding zorgt al voor een hoop leerwerk!

  Like

 3. Marion toch….zo onvriendelijk zijn de surveillanten toch niet??? Ik kan ook nog een boek schrijven over wat ze af en toe over zich heen krijgen van de studenten tijdens een toets maar dat laten we maar even achterwege. Volgens mij ben je altijd hartstikke blij met de surveillanten en RET? We moeten de kwaliteit van onze studenten wel hoog houden he, dus gewoon leren en niet spieken. Ook bij de PABO, zij moeten tenslotte later ‘onze’ kinderen ook weer van alles leren. En tja met zoveel studenten moet je de regels duidelijk, rechtvaardig en gelijk houden voor iedereen.
  Oh ja, je toetsen zijn toch weer gepland, ook al was je erg laat (lees té laat) met het aanleveren…
  Groetjes lieve collega….oh ja….en…. wat kan jij hockeyen!…. (grapje hoor!!!)

  Like

  1. HUH, dit gaat niet over de surveillanten, Dimphy, dit gaat over de steeds gekker wordende zaken die ze allemaal moeten controleren! Het fenomeen Smartpen heb ik nog niet eens benoemd. De technologie die steeds ingewikkelder en futuristischer wordt.

   Ik ben superblij met de surveillanten, ze doen uitstekend hun werk – werk dat zeker niet gemakkelijk is. Zelfs als ik te laat ben met het aanleveren van toetsgegevens 😉

   Like

   1. Ooooh Marionneke, was niet serieus bedoeld hoor, lees het met een glimlach….sorry….
    Hopelijk komen onze surveillanten wat vriendelijker over als dat je schrijft, anders maar eens gesprekje met ze 😉

    Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s