Geplaatst in Compassie, Expressief, Natuur, Nieuws, Poëzie

Hartslag


Tsunami, tornado’s,

de dood van Bin Laden
een zondovervloed
aan geweld’ige daden

Het schrille contrast
tussen buigen en winnen
verhindert altijd
een balansvol beminnen

Mijn blik door het raam
valt zwaar op een mus
zij voelt echter niets
geeft geen blijk van onrust

Sereen is de zon
schijnt in leegte zo blauw
onwetend van rampen
houdt zij ook van jou

Van jou hier en hen daar
kent geen enkel verschil
maar de mens wikt en weegt
raakt het leven, maakt kil

Een façade van rust
wreed versplinterd door haat
waar de lont wordt ontstoken
is het straks veel te laat

Hartslag van de aarde
weerkaats in iedereen
met een klein beetje liefde
voelt geen mens zich alleen


Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

8 gedachten over “Hartslag

 1. Vooral de eerste twee strofes vind ik fraai. Een woord als “zondovervloed” en het gebruik van “geweld’ige” waarmee het meer open is dan wanneer je bijvoorbeeld gewelddadige had gebruikt. Ook metrisch lopen die strofes lekker. Na strofe twee vind ik het allemaal wat minder worden. Dat komt omdat je het vrouwelijk rijm loslaat (laden – daden, winnen – beminnen) en minder mooie taal gebruikt (“een balansvol beminnen” is van een ander orde dan “houdt zij ook van jou”, om maar eens wat te noemen) .

  Like

   1. Bij vrouwelijk rijm volgt er na de beklemtoonde rijmende lettergreep nog een niet beklemtoonde (rijmen – lijmen)
    Bij mannelijk rijm valt de klemtoon op de laatste lettergreep (man – pan)
    Een overzichtje van verschillende rijmvormen kun je bijvoorbeeld hier vinden.

    Like

 2. De wereld wordt niet beter met zijn dood. Noch stopt het geweld. Anderzijds was er wel weer een andere reden voor zijn aanhangers geweest om hun acties op te voeren. Meerdere malen per jaar wordt er met nog meer aanslagen gedreigd vanuit terroristen groepen, nog groter dan voorheen, ongeacht de reden.

  Een eerlijk proces had van deze persoon een martelaar gemaakt. Jaren van schertsvertoningen (misschien zelfs in Den Haag?) als het gaat om rechtzaken en waarschijnlijk een dood door een slepende ziekte voor het “recht” had zegegevierd, zoals vele andere misdadigers tegen de mensheid voor hem.

  De wereld is niet anders, niet beter of slechter. Maar met een beetje mazzel heeft een grote groep die een vriend of famililied heeft verloren door hetgeen 10 jaar geleden door deze man in werking is gezet dat op deze manier een beetje kunnen afsluiten.

  Ik kan moeilijk oordelen wat ik op tv zie aan beelden over juichende Amerikanen. Weet namelijk niet zo goed hoe ik zou reageren als hetzelfde allemaal hier was gebeurd.

  Mooie column, het hield me ook bezig de laatste dagen maar blijkbaar met een ietwat ander gevoel. Slaag er helaas niet zo in om dat onder woorden te brengen maar die kwaliteit ligt ook meer bij de column maker 😉

  Like

  1. Dankjewel Edwin 🙂 en je hebt het goed verwoord!

   Laten we hopen dat wat je zegt inderdaad het positieve effect is: dat de nabestaanden van de 9/11 ramp nu het hoofdstuk een beetje kunnen afsluiten na tien lange jaren. Al is het maar omdat het kopstuk niet meer in leven is.

   Ik begrijp oprecht niet waarom er zoveel geweld in de wereld nodig is. We zijn toch allemaal denkende wezens die op zijn minst het verschil tussen goed en kwaad kunnen zien, zouden kunnen inzien dat geweld alleen maar nog meer geweld oproept? Hoe is het om op te groeien in een samenleving waar haat wordt gepromoot jegens een ander volk, of bevolkingsgroep? Waar het met de paplepel wordt ingegoten? We mogen ons gelukkig prijzen hier in Nederland en België.

   Osama Bin Laden is dood. Geen bevrijdingsacties zullen hem nog tot leven kunnen wekken. Hoe kunnen we de stap – al is het maar een kleintje – dichter naar de vrede zetten voor de betrokken groeperingen? Politiek?

   I just don’t know…

   Like

 3. Je geeft precies weer wat ik ook voel! Dat dubbele, dat ongrijpbare. Ik ben zo verscheurd door de reacties op dit nieuws. Ik weet het niet te plaatsen, voor mezelf niet, voor anderen niet. Ik heb zo’n dubbel gevoel bij het zien feesten van de Amerikanen. Bin Laden was een smeerlap en zo’n mensen zijn beter weg uit onze maatschappij.
  Bij het zien feesten van de Amerikanen had ik een onaangenaam gevoel. Oog om oog tand om tand. Ik kan die houding enerzijds begrijpen als je rechtstreeks geconfronteerd geweest bent met de gevolgen van bv 9/11, maar toch had ik een meer serene houding verwacht. Het was zo gelijk aan wat de ‘gehate’ extremisten doen als er iets gelijkaardigs gebeurt met een westerling. Feesten , zingen dansen en met vlaggen slogans scanderen. Ik ben al twee dagen niet goed van de berichtgevingen, voel me onzeker en onbegrepen omdat ik niet mee kan in de massahysterie van het bejubelen van een moord…

  Like

  1. Met de dood van Osama Bin Laden is helaas niet ineens het kwaad uitgeroeid of het extremisme uitgebannen. Zijn volgelingen zullen doorgaan nu hun leider zonder pardon is neergeschoten, misschien wel nog fanatieker dan voorheen.
   Een objectief en eerlijk proces was veel beter geweest om begrip te kweken in plaats van een nog grotere haat.
   Verwilderd en ook een beetje bang voor de gevolgen zit ik hier en staar uit het raam.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s