Geplaatst in Columns, Expressief

Tv Om Zeep

Terwijl een portie maagzuur zich bezighoudt met mijn avondeten, zwiept de vaatwasser warm water in het rond en staat een pot thee te dampen. Vanavond is de bank van mij. En de zapper ook! Kom maar op met die spannende thriller of romantische komedie, ik ben er helemaal klaar voor. Benen op tafel, handen om het warme glas. De intro is veelbelovend, goede acteurs. Maar wat schuift er nou toch van rechts naar links door het beeld? Wat is dat voor iets achterl… oh gelukkig, het is alweer weg. Even een kussen erbij pakken.

Nog geen tien minuten later is het blijkbaar tijd voor het eerste reclameblok. Geen wonder dat films tegenwoordig zo lang duren. Koekjes! Tevreden knabbel ik op een chocoladewafel. Heerlijk z… verdorie, daar komt dat tekstlint weer, nu getooid met de kop van Joling?! Getver, laat me toch alsjeblieft gewoon naar de film kijken! Na een half uur heb ik vijftien korte minuten filmmateriaal gezien en vijftien lange minuten shit met fragmenten van programma’s waar ik van ril. Wat een relaxte avond leek te worden, verandert in een mum van tijd in een kalmte-oefening. Gelukkig zit er een ‘uit’-knop op mijn ouderwetse diepbeeld tv.

De Nederlandse zenders worden overspoeld met reality-tv. De eerste keer dat ik met dit fenomeen kennismaak, zie ik een blonde rijke Amerikaanse Barbie bovenaan een balustrade van een riante villa staan, terwijl ze naar haar Prins beneden gilt dat ze haar favoriete kledingstuk kwijt is. Ken roept daarop met een toegevende glimlach terug dat ze toch echt zelf moet zoeken. Vervolgens krijgt Barbie een woedeaanval en begint al haar kleren naar beneden te smijten. Verbluft denk ik nog even dat het een grap is, maar nee. ‘Hup, spring!’ moedig ik haar aan, ‘gooi jezelf achter je kleren aan!’ Die griet had geen reality-show nodig maar een fiks pak slaag op haar door-en-door verwende bottom!

Zomaar wat aankondigingen uit de tv-gids van deze week: You’re cut off, over verwende prinsesjes die in een soort heropvoedingskamp worden gedropt. Vooral laten zitten! Beach patrol, over strandwachten. David Hasselhoff in het kwadraat. Druktemakers in het nauw, werknemers die in hun werk aangemoedigd worden door kwaad publiek. Een ware inspiratiebron voor aspiranten. En dan een van de topprogramma’sJouw vrouw, mijn vrouw. Partnerruil is niet meer hot genoeg, we nemen de kids en het huishouden van een ander over. Alsof we niet genoeg hebben aan ons eigen gezin! Verder met Gênante lijven en Stom, stommer, stomst! Misschien moet ik dit laatste maar eens gaan kijken, het verwoordt mijn gevoelens perfect.

Een kort onderzoek laat mij een verbluffend lange lijst zien met titels als:

 • Big Brother
 • Beauty en de Nerd
 • Boer zoekt Prins, oh nee, zoekt Vrouw
 • Dames in de Dop
 • Danny & Jenny gaan verhuizen
 • Dating in the Dark
 • De Gouden Kooi
 • Echte Gooische Meisjes

Danny de Munk en vrouw Jenny gaan verhuizen? Naar wel twaalf huizen verder? Dat interesseert toch geen hond, alsjeblieft zeg. En dan Dating in the Dark? In het donker kroelen, voelen en woelen? Weten we van gekkigheid nou echt niet meer hoe we mensen kunnen boeien? Ik heb er haast geen woorden voor. Mocht dit alles je niet kunnen bekoren, dan kun je ook nog meeleven met het wel en wee van de Bauers, de Pfaffs, Jan Smit en vast nog vele anderen. Waarom zou je dat willen? Wie kijkt hier in vredesnaam naar? Ik ken niemand in mijn omgeving maar er moet toch iemand kijken? Kijkcijfers hebben immers invloed op het programma-aanbod? Toch?

Gelukkig hebben we ook nog shows waarin sporadisch echt talent naar boven komt, zoals Holland’s got talent, X Factor en Dancing with the Stars. Deze kunnen best aardig zijn als de jury het spotlight niet claimt. En mits echte vrienden de kandidaten zonder talent tegenhouden en hen tegen zichzelf in bescherming nemen.  Nog meer verbluffends in De Allerslechtste Chauffeur van Nederland, zeker als een deelnemer presentator Ruben Nicolai en een cameraman het ziekenhuis in rijdt. En dan is nep tv ineens REALITEIT. Dat is schrikken mensen!

Reality-tv kan mij gestolen worden. En ze hoeven de dieven niet eens te pakken! Geef me in plaats daarvan maar een goede ouderwetse SOAP…

… kan ik tenminste die vieze nasmaak uit mijn mond wassen!

~Mar

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

24 gedachten over “Tv Om Zeep

 1. En dan te bedenken dat ik sinds een week 140 zenders op mijn tv heb… ik kijk er zelf niet eens veel naar… maar er zijn nog wel leuke series, muziek en dans programma’s en een enkele film…

  Like

 2. Na wel een leuke realitie; Expeditie Robinson gisteren avond stond de zender nog aan op RTL. Wat hier toen voor programma kwam is voor mij het topput van liever de Tv Om Zeep; Holland in da hood heet het, vooral NIET kijken.

  Like

 3. hoe lang geleden het is weet ik niet meer maar het is lang, heel lang geleden dat ik ben gevlucht voor dit geweld.
  Aan de inhoud van zijn TV-programma’s herkent men een volk. Daar kan ik niet aan ontvluchten want ik behoor tot dat volk, of ik het wil of niet. Al kan ik me er steeds minder mee identificeren.
  Maar behalve warme sokken, chocoladewafels en een kleuren-TV bestaan er gelukkig ook nog goede boeken. En er zijn de betere films in het filmtheater. En er is schrijven.
  En mocht je ooit denken http://www.youtube.com/watch?v=sE2yz-L64ag, troost je dan, vluchten kan, één van de dingen die we zelf in de hand hebben!

  Like

  1. Mooi om dat lied van Frans Halsema en Jenny Arean nog een keer te zien en te horen, dankjewel Ingrid.
   Natuurlijk kunnen we vluchten, dat doe ik ook al ‘tig jaren, maar eigenlijk zou het toch niet nodig hoeven te zijn om te moeten vluchten? Is het vrijheid van meningsuiting om dit soort programma’s uit te zenden? Om de tv-kanalen te vervuilen? En het wordt steeds erger.
   De waarden en normen veranderen door de steeds verschuivende lijn van wat kan en niet kan. Smakeloos ‘amusement’ vind ik niet kunnen, maar iedere smaak is anders. Gelukkig – zoals je zegt – hebben we een keuze. De keuze om de knop in te drukken en het toestel uit te zetten 🙂

   Like

   1. We hebben zoveel kanalen dat men steeds gekkere programma’s bedenkt om te concurreren met kijkcijfers. Zo blijkt dat de pulpprogramma’s de meeste kijkers treffen; bedroevend. Het valt mij overigens zwaar tegen dat veel van die realitiyprogramma’s te vinden zijn op de publieke zenders. Wellicht zijn dit ook programma’s die niet veel kosten.
    Valt het jou overigens ook op, Marion, dat de echt waardevolle programma’s beginnen op het moment dat onze ogen dichtvallen?
    En soms moet je tot 11:30 dertig wachten om een gedicht van drie minuten te horen.

    Like

    1. Kwaliteit boven kwantiteit is mijn stelregel. Behalve bij zoute popcorn, daar wil ik een GROTE bak van 😉
     En nee Ingrid, dat is me helaas nog niet opgevallen vrees ik. Tegen die tijd ben ik al lang iets anders aan het doen. Misschien moet ik het toch een keer proberen. Gelukkig vinden we in het geschreven woord nog veel mooie dingen.

     Like

 4. Je hebt helemaal gelijk! Mijn kids vinden me een ‘nerd’ omdat ik liever radio (Veronica) luister en ondertussen heerlijk aan het hobbyen ben: foto’s scrappen (momenteel)enz., ik heb altijd wel iets te doen (behalve lezen…daar vind ik nog steeds de rust jammer genoeg niet voor 😉 ) Zeldzame tv-uurtjes zijn er heus wel: een goede detective(serie) of een dvd met geweldige muziek. Engelse humor waardeer ik ook enorm… maar voor de rest?! Ach er zijn genoeg mensen die het blijkbaar wel bekoort 🙂 al die reality’zooi’. Laat ze maar…denk ik dan. Liefs x

  Like

  1. Helemaal mee eens Karin: dvd’s, thrillers/detectives, de Engelse series waarin nog échte humor aanwezig is, dat kijk ik ook wel eens.
   Maar ‘laat ze maar’ denken bij die reality zooi… ik vraag me werkelijk af hoe iemand naar zoiets überhaupt KAN kijken. Dat is toch vreselijk? Begrijp het echt niet, en ben blij dat ik het niet kán begrijpen hehehe.
   xx

   Like

 5. Ik heb sinds kort het TV extra pakket van Ziggo en daar zitten naast veel onzinzenders ook digitale zenders die serie’s uitzenden zonder al die reclameblokken. Helaas zenden ze ook herhalingen uit van al die real life soaps. Vaak neem ik een film op zodat ik de reclameblokken door kan spoelen om toch enigzins ongestoord film te kijken

  Like

 6. De commerciële zenders moeten zo snel mogelijk verdwijnen. Zij betekenen een gevaar voor de geestelijke volksgezondheid. Zij doden de creativiteit, bevorderen de apathie en maken heel veel mensen ontevreden en boos.
  TV is een prachtig, maar ook een machtig medium. In handen van louter geldwolven en kijkcijferjagers verwordt dit medium tot een bron van decadentie en a-vitaliteit.
  Mijn advies is; niet naar de commerciële TV-zenders kijken en de daardoor vrijgekomen tijd besteden om jezelf te ontplooien op creatief, meditatief of informatief terrein.
  Liever betaal ik een behoorlijke omroepbijdrage voor kwaliteits-TV dan dat ik, zoals nu, gratis geconfronteerd word met allerlei commerciële hersenspoelende onzin en flauwekul!!!

  Like

  1. Of de commerciële zenders weg moeten weet ik niet, ze zenden soms ook goede dingen uit zoals films en nieuws, een sportprogramma voor de liefhebbers. Maar die walgelijke ‘shows’ en absurde geestdodende programma’s mogen van mij direct stopgezet worden.

   MAAR… er zijn ook mensen die ze helemaal te gek vinden, die belevenissen van bepaalde celebrities spannend en ‘het einde’ vinden. Hebben zij dan geen recht op zenders hiervoor? Ze kunnen toch gewoon al die shit op één zender gooien, zodat de rest ruimte krijgt voor betere programma’s?

   En dat is een prima advies Reinjohn, zelf kijk ik zo goed als geen tv en prefereer een boek of schrijven.

   Like

 7. Vandaar dat ik tegenwoordig veel dvd’s kijk.
  Een tip.
  De Belgische zenders hebben nog kwaliteitsprogramma’s.
  Om maar niet te spreken van de BBC; daar kan niemand op het vasteland aan tippen.

  Like

 8. Helemaal met je eens! Als mijn tv al aanstaat, zet ik hem alleen op zenders als National Geographic en Discovery. Daar leer je tenminste nog iets van.
  Maar daar is helaas ook vaak om het kwartier reclame. En dan de hele dag door dezelfde.
  Gelukkig kan ik op mijn laptop en internet zelf kiezen wat ik wil zien.

  Like

 9. Ha Marion, mooi stukkie. Ik heb tv kijken al heel lang geleden opgegeven. Ooit ging mijn tv stuk. Na lange tijd kreeg ik een nieuwe tv en bedacht toen dat ik het zonde van mijn tijd vond. Ik kijk af en toe wat nieuwsprogramma’s, een sporadische thriller en wat BBC of de Belg voor mooie reportages. Ik erger me niet en heb tijd voor een stukje schrijven of een lekker boek.

  Like

  1. Met datzelfde plan speel ik ook, wég met die tv als hij kapot gaat. En dat gaat gebeuren, want er brandt soms een heel eng groen licht in de beeldbuis terwijl hij UIT staat haha.
   Om de in mijn stukje genoemde redenen kijk ik nog maar zelden tv. Al vind ik The Dog Whisperer wel leuk om te kijken, respect voor vakhondschap.
   Lezen is naast schrijven een van mijn grootste hobby’s, heerlijk je eigen fantasie laten ‘werken’.

   Like

 10. Dit soort gevoelens krijg ik al als ik een blik in de t.v. gids werp en dan hebben we het nog niet over de uitzendingen van Oh Oh Cherso en Help mijn man is…………………. en soortgelijke programma’s. Ik zie het als verloedering van de maatschappij, lang leve (over het algemeen) Nederland 1, 2 en 3! Konden we maar weer terug naar betalen van alleen deze zenders.

  Like

  1. Erg hè Nicolette! Van de tv-gids zie ik vaak alleen de speelfilm beschrijvingen op het voorblad. Sommige films op de commerciële zenders vind ik wel leuk om te kijken – met dien verstande dat ik er vandoor ga tijdens de reclames, een boek pak of soms letterlijk de andere kant op kijk.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s