Geplaatst in Film

Kuifje komt tot leven!

Kapitein Haddock, Bobbie, Tintin. Kortom… KUIFJE, een creatie van Belgische striptekenaar Hergé (George Rémi). Het eerste stripalbum werd voor het eerst gepubliceerd in 1930. Pas in 1946 verscheen de eerste Nederlandstalige druk.

 

En nu spelen onze helden in een bijna levensechte animatiefilm, gemaakt door Peter Jackson (Lord of the Rings) en Steven Spielberg.

Duizend bommen en granaten!! Het klinkt erg veelbelovend. Na het bekijken van deze trailers, ga ik The Adventures of Tintin, Secret of the Unicorn zeker zien!

Trailer 1:

Trailer 2:

Recensie van de Volkskrant:

Het is een interessante paradox. Stort een filmmaker als Steven Spielberg zich voor het eerst op 3D, doet hij dat met een figuur die een platte held bij uitstek is. In The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn geeft hij een derde dimensie aan Kuifje, de journalist met het olijk omhoog staande plukje haar die door de Belg Hergé met zorgvuldige zwarte lijnen werd uitgetekend.

Er zijn talloze redenen om je niet aan die combinatie te wagen en al helemaal niet als Amerikaan met een figuur die in stripminnend Europa een legendarische status heeft. Spielberg gebruikt voor zijn 3D-avontuur de ‘motion capture’-technologie, een manier van filmen waarbij de acteurs geanimeerde karakters voorzien van stem en mimiek. Dat is wel wennen: wat is deze Kuifje glad! Jamie Bell (Billy Elliot) doet zijn best om hem expressie te geven, maar een blotenbillengezicht blijft het.

Passende keuze
Aan de andere kant, die mengeling van cartoonesk en natuurlijke bewegingen is ook een passende keuze: die combinatie was een van Hergés grote krachten. Daarbij krijg je amper tijd om je eraan te storen. Kuifje zelf is immers niet het meest interessante personage. De razende reporter is in de strips van Hergé vaak een katalysator, een manier om de lezer mee te slepen naar exotische plekken, bevolkt met kleurrijke bijfiguren. Het is het type dat alle belevenissen eerder ondergaat dan naar zijn hand zet – zijn hond Bobby is eigenlijk net iets opmerkzamer.

En dat is precies zoals Spielberg hem toont, in deze film die elementen van de albums Het Geheim van de Eenhoorn, De schat van Scharlaken Rackham en De Krab met de Gulden Scharen bij elkaar veegt en het eerste deel moet zijn van een trilogie. Aan de hand van Kuifje dompelt hij de kijker vanaf het begin onder in digitale actie. Spielberg trakteert op zwaardgevechten en prachtige achtervolgingen, waarbij hij laat zien hoe 3D een niet nadrukkelijke toegevoegde waarde kan zijn. Geen kogels die het publiek in vliegen, maar dwarrelend stof dat een ruimte diepte geeft. En het mag misschien niet de eerste keer zijn dat een hoofdrolspeler midden op straat tussen voortrazend verkeer belandt, maar zelden was het zo spannend.

Nostalgisch
Naar verluidt was Hergé er na Spielbergs Indiana Jones-films van overtuigd dat alleen deze regisseur zijn creatie recht zou kunnen doen. The Adventures of Tintin laat inderdaad zien hoe zeer Kuifje en deze avonturenreeks bij elkaar liggen: het is een bijna nostalgische combinatie van humor en actie. En Spielberg omarmt het bronmateriaal met minstens evenveel liefde als de nieuwe technieken: de voortrazende film zit vol verwijzingen en favoriete figuren als kapitein Haddock – mooi neergezet door Andy Serkis – dragen de film.

Auteur:

Caretaker of males, both human and feline. No lady, but all woman. Avid reader and photographer. Determined to find writing time during busy days. And nights if needed. Because I need you to meet the wonderful people who are living in my mind.

8 gedachten over “Kuifje komt tot leven!

 1. Ik kan niet wachten op de hobbit……………mensenkinderen wat duurt dat lang he?
  Vond het wachten op de extended versions in blue ray al dramatisch 😉
  Of LotR ook mijn all-time-favorit is… hoef ik niet meer te bevestigen toch?

  Kuifje is trouwens gaaf, ben afgelopen zaterdag geweest, ik heb niets met bioscopen maar voor een enkele film ga ik toch echt wel mezelf over die drempels heenslepen….deze keer was het ook weer de moeite waard… en ja Andy, was ff zoeken voor ik m gevonden had 😉

  Like

  1. Nog een vol jaar duurt het… voor deel één uitkomt. Dat duurt veel te lang, maar dan hebben we ook lekker lang voorpret en zijn de verwachtingen weer hoog gespannen. Denk je dat het net zo’n sensatie zal zijn als Lord of the Rings? Ik hoop het wel!

   Je klinkt enthousiast over Kuifje, en dat vertrouw ik meer dan een recensie 😉 Ik heb ‘m nog steeds niet gezien. Veel te druk helaas.

   Like

  1. Kan ik met jullie mee? 😉 Mijn jongste zoon verklaarde me voor gek toen ik voorstelde dat we naar de bios zouden gaan om Kuifje te zien. Hij ging liever met vrienden naar een andere film – heel begrijpelijk! Maar die film is blijkbaar vies tegengevallen.

   Like

 2. Niet mijn genre maar ik kenn iemand die alle strips van kuifje in de boekenkast heeft staan. Ik stuur je link wel even naar hem door.
  Maar die Andy Serkis, was dat niet gollem in LOTR?

  Like

   1. Ik kan een goed eind met je meekomen doordat ik door anderen in de ban ben meegesleept. Het zijn prachtige films en boeken, met mooie symbolieke,n maar niet het eerste waar ik naar kijk en wat ik lees.
    Weet jij of er ooit nog een film wordt gemaakt van The Hobbit? Dat heb ik n.l.wel gelezen en dat vond ik ook goed te doen.

    Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s