Geplaatst in Natuur, Nieuws

Witte Haai Vogelvrij in West-Australië

Wilde dieren en tamme mensen. In zo’n spanningsveld moeten haast wel slachtoffers vallen. Zo ook in West-Australië, waar in de laatste maanden al drie watersporters zijn doodgebeten door (een) witte haai(en). Angstaanjagend voor beide partijen. De witte haai – bekend van Jaws – kan wel zes meter lang worden. De mens bijt van zich af door zes lijnen uit te gooien in de hoop de haai te vangen; het dier gebruikt gewoon zijn tanden – om te eten.

Sinds 2000 mag men witte haaien legaal afschieten in Australië, ook al wordt deze vis met uitsterven bedreigd. En waarschijnlijk gaat men nu inderdaad van deze mogelijkheid gebruik maken om ervoor te zorgen dat deze killer niet nog meer menselijke buit gaat verschalken. Colin Barnett, premier van de staat West-Australië, overweegt zelfs een grote ruiming van haaien bij de populaire zwemstranden. Ook wil hij extra patrouilles en luchtsurveillances instellen en worden stranden afgeschermd. Want als er dodelijke slachtoffers vallen is dat niet goed voor de gezondheid van mens en economie.

Voorheen viel ‘slechts’ één dode per jaar door een haaienbeet, tegenwoordig loopt dit aantal op. Alleen al in de afgelopen maand stierven de Amerikaanse duiker George Thomas Wainwright (32) en zwemmers Bryn Martin (64) en Kyle Burden (21) in het westen van Australië. Afschuwelijke voorvallen. Het is mogelijk dat slechts een killer shark hiervoor verantwoordelijk is; waarschijnlijk zwemmen echter meerdere witte haaien rond in die wateren.

Maar wat wil je dan? De zee is het domein van zeesterren en dolfijnen, van kwallen en krabben, walvissen en haaien. Allemaal aangepast aan het zeeleven, verdediging door nog grotere tanden, door gif, door onbreekbaar pantser, omvang of snelheid. Wat zou jij liever vangen als haai? Gaan voor een kleinere vis die maar niet stil wil dobberen in het water, of liever zo’n lekker spartelend weerloos kant-en-klaar hapje? Ik wist het wel.

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

12 gedachten over “Witte Haai Vogelvrij in West-Australië

 1. ja maar……de haai heeft de hele oceaan….wij maar een ieniemienieklein randje…..en zelfs dat gunt hij ons niet 😦
  misschien gewoon een bord: ‘verboden voor haaien plaatsen’, een kilometer uit de kust??

  Like

  1. Haha Hanneke, goed argument! Maar wij zijn blijkbaar wel erg lekkere hapjes. En de haaien kunnen niet lezen (alsof jij dat niet weet ;)).
   Ik weet ook geen oplossing, maar ik vind het wel oneerlijk dat alle haaien daar misschien over een kam geschoren worden. Al hebben ze geen haren. Haaien zijn bewoners van de oceaan en zijn aangepast aan het zeeleven. Mensen zijn dat niet.

   Like

  1. The post is about Australia, where a Great White has killed three people last month. They are going to conduct a shark raid near the popular beaches… And though I know the white shark is extremely deadly, still it’s just a fish. I didn’t want to picture him as a ferocious killer, all teeth and blood like the usual photos 🙂

   Like

 2. i come to this post after reading your gravatar on NRHatch’s blog post of the “The Beachhouse”. Were you there?
  I became intrigued that you call your self the Dutch text owner. I am originally from Holland or Nederland having immigrated to the United States as a child with my family. All my extended family is still there. Since my parents have both died I no longer hear Dutch spoken and miss it. When I phone my uncle the closest relative I have in Holland he only wants to speak English, some how thinking that he won’t be understood if he speaks Dutch.

  In reading your blog, I thought it isn’t the Dutch I grew up with, is it? Somethings different. Can you tell me what it is? Would love to know. Where do you live? Not east Australia do you?

  Like

  1. Hello Clar, nice to meet you.

   Alas I have never been to the Beach House, but I would love to go there one day. It simply looks lovely.

   About my blog Doldriest: it really is written in standard Dutch, and I am living in Holland/Netherlands (not in Australia!).

   Can you explain in what way my words differ from the Dutch of your memories? Where did you live in Holland exactly? Could it be in the north, as in Friesland? They speak a different language within the Netherlands. Or did you live in the South-East perhaps? That’s where I’m originally from and we speak a dialect there, ‘Limburgs’.

   By the way, I have an English blog too, called Figments of a Dutchess.

   Kind regards,
   Marion

   Like

 3. Ik heb twee jaar in Australië gewoond, maar zwemmen deed ik alleen in door netten beveiligd water. Brrrr… in het noorden zijn er ook krokodillen in het water!
  En wat de denken van de diverse giftige slangen en drie soorten dodelijke spinnen…
  Ik was erg lij om terug te zijn in een land waar je zonder gevaar in een groene wei kunt gaan liggen zonnen, of zwemmen in zee met kans op hooguit een kwallenbeetje!

  Like

  1. Australië doet mij denken aan kangoeroes, Crocodile Dundee, uitgestrekte vlakten, paarden, schapen… De door jou genoemde dodelijke verrassingen komen niet echt als eerste in je op. Alhoewel ik weet dat een van de dodelijkste spinnen daar leeft. Erg leuk dat je je reactie achterliet! Ik hoor graag meer van je avonturen aan de andere kant van de wereld.
   Welkom terug (ook al zeg ik dit misschien jaren te laat 😉 ) in ons koude, groene maar redelijk veilige kikkerlandje 🙂

   Like

 4. Ja, opvallend vind ik weer de gretigheid waarmee een diersoort, die nota bene al met uitsterven wordt bedreigd, nu weer bestreden wordt.
  Werd de mens maar wat wijzer, en liet-ie de dieren maar met rust…

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s