Geplaatst in Columns, Fantasy, Nieuws

De Gulden Zet

Het Land Onder De Zeespiegel was in rep en roer. Het gonsde letterlijk van de geruchten.

Heb je het al gehoord? De Wilde Pion wil de Gulden inzetten in het Grote Schaakspel!

Opwinding en verwarring heersten over het land en ook ver daarbuiten. Overal braken discussies los. ‘Wat zou het betekenen,’ vroeg men zich af, ‘welke kant gaat het Spel nu op? Keert dit het tij? Komen de Gulden Tijden van weleer weer terug? Of wordt het gehele Waterrijk in duisternis gedompeld?’

Hoewel de andere Grootmeesters dit soort zetten al vaker voor hun kiezen hadden gekregen, werden zij toch enigszins onrustig. Zij drentelden heen en weer over het schaakbord, stootten hun tenen aan de randen en keerden schielijk weer terug naar hun vakje. Maar even consolideren.

Eigenlijk was de zet helemaal niet nieuw. De tactiek stond al jaren bekend als de Zet der Gulden Middenweg. Niet echt nieuw of verrassend dus. Vrij doorzichtig zelfs. De strategie was gebaseerd op de doctrine van de mythische figuur Aristotalloss, die had verkondigd dat iedere deugd voortkomt uit twee ondeugden.

Eén van de ondeugden in kwestie, de Wilde Pion, wreef intussen in zijn handen, overtuigd van zijn briljante zet.

Laat de kiezers zich maar uitspreken over de Gulden Zet. Dan kan ik me daar lekker achter verschuilen, terwijl de andere Grootmeesters de echte kastanjes uit het vuur halen. Brand ik mooi mijn vingers niet. Het is trouwens een prima jaargetijde voor kastanjes. En ze groeien langs de Gulden Middenweg!

Zijn mede-ondeugden waren Hoogmoed, Gierigheid en Gulzigheid. Het waren vage figuren die nooit echt op de voorgrond traden maar alles regelden via hun volgelingen. Ze hielden van het zaaien van verdeling. Van rookgordijnen creëren en afleiden. Van gekonkel en gekronkel. Van het opzetten van mensen tegen elkaar.

De Grootmeesters peinsden lang over een tegenzet. Het Grote Schaakspel in het Land Onder De Zeespiegel stagneerde en viel zelfs even stil, terwijl de onrust en protesten van de mensen in het hele rijk toenamen. Met luide stemmen eisten zij duidelijkheid.

Slaan wij inderdaad de Gulden Middenweg in of handhaven wij de Euri Tactiek?

Ten langen leste staken de Schaakmeesters de koppen bij elkaar, sloegen de handen ineen en deden zelfs een tijdje aan voetjevrijen over de vakgrenzen heen. Het was een magische samenwerking. De Meesters waren nu samen aan zet, en dit deden zij met wijsheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed. Met trouw aan de medemens. Zij hielden vast aan de eerder gekozen strategie in het Grote Schaakspel en versloegen daarmee de Wilde Pion met zijn Gulden Zet.

Had Aristotalloss toch nog gelijk: iedere deugd komt inderdaad voort uit ondeugden. En dat doet mij deugd.

Het voorgaande is natuurlijk slechts een deel van een sprookje. Ik stort me niet echt in de politieke wateren van het Land Onder De Zeespiegel. Die stromen zijn mij iets te roerig en verraderlijk. Ik laat het aan de dolfijnen en barracuda’s over, de walvissen en kwallen, de algen en kreeften. Zij voelen zich allen als een vis in het water, ook al zijn zij het niet. In het Land Onder De Zeespiegel geldt namelijk het recht van de sterkste. Of van de meest gehaaide…

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

16 gedachten over “De Gulden Zet

 1. Personelijk ben ik het met Kletersteeg eens op de volgende punten:
  –de euro is tegen zin van bevolking doorgedrukt en terug naar gulden kan nooit meer kosten dan invoering van euro kostte;
  –“samen” NL per 100 werkenden:6 ambtenaren, DE: 5, Frankrijk:22; Griekenland:33
  Via europa betalen wij ervoor.
  In Brussel; 30.000 ambtenaren voor ëuropese commissie”die NIETS doen voor 33 euro per uur

  Europa is mislukt; brussel is er alleen voor zichzelf

  Like

 2. ik heb dus gelijk gekregen; griekenland besodemieterd de boel; massief, al het geld erheen gestuurd verdwijnt in corruptie; Brussel is een hoge school voor fraude; de laagste inkomens worden “logischerwijs” het hardste uitgeknepen.

  Het belangrijkste; onderzoek naar kosten voor terughalen van euro: door eurofilen: te duur; door voorstanders van gulden: haalbaar.
  Maar vooral: de euro is ingevoerd tegen de wil van de bevolking; via de euro zijn we kwetsbaar–en dat is realiteit–voor de frauduleuse staten, Griekenland, oostbloklanden;
  Neutraal onderzoek; kost wat, maar levert veel meer op dan de kosten, al binnen een jaar.

  Dan nog: alle verplichtingen van EU afbreken. JSF volledig stoppen; uit de NATO, en uit de eindeloze oorlogen van de USA via de Nato en die atom bom Rommel uit NL.
  Misschien dat we dan nu nog wat de NL samenleving kunnen redden.

  Like

 3. De heer Van Kletersteeg wordt de toegang tot mijn blogs ontzegd. En dit is een mededeling, geen discussie. Respect voor elkaar is wel de basisvereiste om deel te mogen nemen aan mijn posts. En die ontbreekt. De laatste twee bijdragen zijn verwijderd.

  Like

 4. Beste heer Klettersteeg,

  U heeft u punt gemaakt. Het is duidelijk. Daar is een betoog in drievoud ook helemaal niet voor nodig joh.

  Wat mevrouw Driessen zegt als reactie klopt echter terdege. Dat onderzoek is allang verricht, en de uitkomsten daarvan zijn helder. Terug naar de gulden is geen optie gebleken. Dat gaat meer kosten dan opbrengen.

  Maar mijn vraag aan u is: Denkt u daadwerkelijk dat de ‘Wilde Pion’ geinteresseerd is in de uitkomsten van zo’n onderzoek? Of zou het uitroepen van deze ‘populaire uitspraak’ (lees populistische) een ander doel dienen…? Volgens mij bent u veel te intelligent om in het eerste te geloven. U bent immers werelds georienteerd, volgt de politiek, toont interesse in economie en het schrijven gaat u goed af. Dat wekt verwarring bij mij….

  Het is vervelend voor u, maar we zullen elkaar nodig hebben. En met de opkomst van (o.a.) de Chinese en Indiaase welvaart harder dan ooit.
  Ik heb een idee; onnodig geld over de bank smijten is niets voor u, dus u boekt een vakantie naar Griekenland. Reken maar dat de prijzen daar gaan dalen. Vervolgens gaat u eens spreken met de ‘Griek op de straat.’ Het kan soms best lonen namelijk om e.e.a. eens vanuit ander perspectief aan te horen. Wellicht dat dat het eigen blikveld ook verruimen kan? Ik vrees echter dat u nu al lang bent afgehaakt…

  Hoe denkt u uberhaupt dat wij zo rijk geworden zijn? In ons eentje…? Nee toch…

  Vriendelijke groet,
  Pim Griens

  Al

  Like

 5. Iedere partij loopt te brullen dat overgang naar de gulden te duur is.
  Niemand heeft een prijs genoemd.
  Vandaar dat onderzoek niet zo gek.
  Vanaf het begin van de hulp aan griekenland werden de uitgetrokken bedragen meer dan verdubbeld.
  En zo zal het nog wel jaren doorgaan.
  Achterliggende reden: grieken zijn alles behalve productief; daarom is er te weinig belasting opbrengst, zo iedereen al belasting zou betalen….
  Dat is ook de reden dat het jaren en jaren door zal gaan.
  En dan mogen wij bezuinigen op zorg en pensieonen voor een bevolking die niet wil.
  Laat PW nou maar rustig die kosten onderzoeken.
  De Duitsers drukken al marken–zegt dat iets?

  Like

  1. Wilders mag onderzoeken wat hij wil, maar volgens mij is dit reeds onderzocht. Alleen extra geldverspilling dus.
   En wat je schrijft over Griekenland, Italië, wel ja, gooi er ook nog maar de hele volksstammen van Spanje, Ierland en Frankrijk bij… vind ik triest en stuit mij zeer tegen de borst. Overal zijn luie en gedreven mensen, eerlijke en frauderende mensen. In IEDER land!
   Ik vind het ook vreselijk wat met de zorg gebeurt, met ons pensioen – werk er zelf ook keihard voor! – maar om dan de rest van Europa zomaar te laten vallen? Hebben we geen eergevoel? Het sleutelwoord hier is SAMEN denken, samen beslissen, er samen uit komen. Ja, we gaan door een dal, misschien wordt het dal nog dieper, maar we komen eruit. Als we maar niet wegkruipen, als we open blijven.

   Like

   1. Er is niets “samen” in europa.
    Nivelering betekent wij een heel stuk armer, en onze eigen mensen laten verekken–letterlijk– en anderen zonder wat te doen –of met crimineel gedrag-rijker-tijdelijk.
    Landen als zuid europa kunnen nooit relatieve rijkdom bereiken; simpel, is geen productie mentaliteit.
    Naast griekenland wat puur crimineel is en de oostblok landen die de corruptie zelve zijn.

    Er heeft niemand in europa baat, als wij ons eigen land diep verarmen, en zoals nu, mensen op straat laten sterven en in verzorgingstehuizen laten sterven door gebrek aan verzorging.
    Ook het weigeren van medische zorg in NL is strijk en zet tegenwoordig.

    Denk je nou heus, dat de zuideuropese landen maar een enkele euro zouden sturen als het omgekeerd was?????

    “samen” bestaat niet in europa.Dat kan je wel zien aan Brussel; iedereen zoveel mogelijk plunderen en zo weinig mogelijk doen.De enige ambtenaren die wat doen zijn die van neeltje kroes.De rest is volkomen waardeloos.Alleen in europese commissie al 30.000 ambtenaren van 33 euro per uur per stuk.
    Dan nog 750 overbetaalde frauderende randdebielen in het europarlement, waarvan ook analfabeten en criminelen.

    Like

   2. Niet alleen dat, maar ook gewone nederlanders als ik worden terzijde geschoven.
    27.000 criminelen (pardon regeling) en “vluchtelingen” gaan voor; de laatste krijgen binnen 10 week een woningaanbod, en mogen 10.000 lenen 9 lees: extra zakgeld) voor een inburgeringscursus.
    Ik en met mij vele nederlanders-mogen wachten of krijgen geen enkel aanbod.
    Dat is de hedendaagse realiteit.

    Door criminele landen als Griekenland uit de euro te trappen, met de boodschap: bekijk het maar, zijn ze meer geholpen.Dan gaan ze misschien wat aan hun eigen land doen.Nou is het makkelijk; steel wat je wilt, niet werken, west europa betaalt wel.40 milliard nodig? geen punt.Wordt dat 200 milliard? geen probleem.Who cares about the 6 miilioen NL armen???????Dat is vuilnis.Wat kan het je schelen als zorg wordt geweigerd aan bejaarden? Als ze in athen maar weer geld krijgen.

    Daarna volgen de zwakke economietjes.Waarin de mensen WEL met 45 jaar in VOL PENSIOEN gaan, en waar wij voor betalen.
    Hoe dwaas kan je worden???

    Uit de euro, pas weer aan de euro denken als de lidstaten een behoorlijke economie hebben opgebouwd, zodat het een kwestie wordt van GELIJK delen bij GELIJKE inspanningen.

    Like

 6. Het terughalen van de gulden-en de waarde relateren aan een sterke valuta- kan voorkomen dat we eerst de helf van onze welvaart een kudde criminel fraudeurs (Grieken) weggeven–die echt niet een enkele euro zouden geven om ons te helpen- en daarna aan economische stuntelaars–Spanje Italie
  Ierland en waarschijnelijk Frankrijk
  Maar voordat we halfweg zijn, zijn we zelf volkomen bankroet, zijn de verzorgingshuizen hesloten ne de ziekenhuizen voor het grootste deel dicht.

  Om nou de oeverloze discussie van ” is te duur” te voorkomen moet er eerst bekeken worden wat het kost.
  Is niks meer dan logisch.
  Dan wat het kost om het NIET te doen.

  Daarna kan er wat gezegd worden.
  Oorzaak is nog steeds: de euro is veel te snel doorgedrukt.
  En het was bekend dat griekenland fraudeerde.
  Pas op: de duitsers zijn voorbereid; ze drukken al marken.

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s