Geplaatst in Gezondheid, Humor, Koken

Spruiten!

Vakantie is niet goed voor mij. Het tast mijn hersenen aan. Bij gebrek aan een dagelijkse portie werk-gymnastiek gaat mijn brein haperen. Is minder soepel. Kan zich niet goed concentreren.

Vandaag, op zoek naar eens iets ander dan sla en sperzieboontjes, heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering zelfs spruiten gekocht. Groene mini knollen. Dik- en dunbuikige kooltjes. En ik lust helemaal geen spruiten!

Illustratie: tuinadvies.nl

Ik heb ze al op allerlei manieren klaargemaakt. Gekookt. Gewokt. In een ver en nog-niet-grijs verleden, heb ik met de moed der wanhoop zelfs een keer Indische spruitjes gemaakt. Ik heb nog net de pan niet weggekieperd, het smaakte totaal niet.

Spruiten lijken wel wat op hersenen. Je snijdt de stam weg, pelt wat lagen af en komt soms daartussen de meest vreemdsoortige aliens tegen. Zouden het vage, tot leven gewekte spruitengedachten zijn? Laten we hopen dat een lading zout in het water deze koolbewoners naar buiten lokt, zodat ze niet in het kookwater belanden.

Weet je wat wel lekker is? Spekjes! Uitgebakken spekjes, krokante zoute spekjes mmm. Ik zal me vanavond vooral op die brosse blokjes concentreren en ze van een zekere spruitendood redden. Of ik neem wat witte bonen in tomatensaus – de lievelings’groen’ten van mijn oudste zoon. Maar daarvan kan ik ook maar een paar wegwerken, voordat mijn keel omgekeerde plannen maakt.

Gelukkig hebben we het toetje nog…

Smakelijk eten! En nieuwe, lekkere recepten zijn welkom!

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

19 gedachten over “Spruiten!

 1. Ik kom bij toeval op jouw blog over spruitjes nadat ik zelf vanavond spruitjes heb klaargemaakt. Als kind (tot een paar jaar geleden) vond ik deze groene knikkers vreselijk en ze stonken ook nog, baaahhhh! Echter kreeg ik ze bij mijn schoonfamilie altijd voorgeschoteld en dan ook nog met Kerst, maar dan idd met een uitje en spekjes, zo heb ik ze leren eten!

  Vorig jaar kreeg ik van en collega een muizenhapje met groene hersentjes te proeven: klaargemaakt op z’n Surinaams….. ik vond het lekker!!! Mijn zoon schepte zelfs 2x op en vanavond weer.

  OP mijn blog staat het recept, wie weet 😉

  Like

  1. Ann, wat leuk dat je reageert hier. Je hebt zalige recepten op je site staan – ik zit hier te watertanden – maar Surinaamse spruiten kan ik niet vinden. Heb je misschien een rechtstreekse link naar het recept? Maar ik beloof niks 😉

   Like

 2. Spruiten met een gembersausje klinkt niet eens zo gek Anneke, thanks! En succes met jouw laatste spruit!

  Gaar stoven met ui, spekjes en sambal, bedankt voor die suggestie Catharina. Misschien camoufleert het de overheersende smaak/geur op deze manier.

  Kitty, de volgende keer ben je welkom om alles te komen eten!

  Helaas hebben de holbewoners hier het niet op couscous, Assyke, maar het recept dat jij geeft klinkt lekker. Misschien dat spruiten nu vaker op het menu komen te staan. LOL, goddelijk knolletje haha. Maar ze oppeuzelen op de bank, no way!

  Hanneke, krieltjes en zalm zijn een van de favorieten. Spruitjes ruiken gewoon niet lekker, misschien dat dat een van de redenen is.

  Nog twee ideeën:
  – wokken met sinaasappelsap en reepjes gebakken spek;
  – salade van rauwe spruiten met walnoten en kaas.

  Moeten we het nog over tuinbonen hebben? 😐 Verder lust ik bijna alle groenten 😉

  Like

 3. wat is het toch met spruitjes, dat ze zo’n weerstand oproepen bij het eten.
  hier lusten vier van de zeven geen spruiten, de anderen (waaronder ik) genieten er van.
  de laatste tijd bak ik er een lekker uitje bij, samen met gebaken krieltjes en een stukje zalm…….
  mmmmmmmm……

  Like

 4. maar heel eerlijk gezegd geloof ik niet dat je, als je spruitjes puur niet lekker vindt,
  geen enkel kruidje of smaakje of bereidingswijze je kan verzoenen met dat goddelijke
  knolletje:)

  Like

 5. eet het eens met couscous:)

  gember, knoflook, saffraan, zout en zwarte peper
  een beetje olijfoli en een ui
  kook de spruitjes met wat water in dit mengsel

  serveer het met couscous

  Like

 6. Maak er stampot van; dan uitgebakken spek erboven op, met spekvet…
  of ernaast jonge kaas….
  Je mag het zo hier brengen; is de Rolls onder de groente.

  Eerst effe wassen in zout water; gaan de aliens weg…of wachten tot het stevig gevroren heeft..

  Like

 7. Ik denk dat je gelijk hebt, er zitten aliens in spruiten. Je kan het ruiken. Ik lust ze ook niet. Mijn vriend is er dol op, dus maak ik ze wel eens en doe dan op mijn eigen portie een halve pot mosterd.

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s