Geplaatst in Columns, Korte verhalen

Een Blauwe Brief

Iedere dag weer naar het werk. Iedere dag weer uit dat lekker warme bed omhoog om aan te sluiten in de rijen der arbeiders. ‘Later’, zeg je, ‘later stop ik met werken en doe alleen nog maar wat ik leuk vind! Ik neem tijd voor mijn hobby’s, stuur alle stress de laan uit en ga écht leven met mijn partner.’ Maar ‘later’ wordt vaak ‘te laat’. Hoe vaak hoor je niet dat iemand die net gepensioneerd is, ineens ziek wordt. Of een hartstilstand krijgt. ‘Later’ vind ik een naar woord. Niet later maar nu!

Afgelopen jaar vatte ik daarom het briljante idee op om een eigen bedrijf te beginnen, met als doel op termijn minder bij Avans te werken en meer thuis te zijn. Verder dan het regelen van de randvoorwaarden is het tot nog toe eigenlijk niet gekomen. Te druk om er echt werk van te maken. Te druk om het ooit minder druk te krijgen?

Maar ik heb wel een klant gehad, van wie ik de afstudeerscriptie tekstueel heb gecorrigeerd. Vele avonden tuurde ik me suf op de kleine lettertjes. Heb ik me verdiept in de gedachtegang en onderzoeken van een student die had zitten ploeteren op haar werkstuk. En daarmee verdiende ik maar liefst € 126,-. Gezien het aantal bestede uren veel te weinig. Bovendien waren daar nog de kosten voor de Kamer van Koophandel, de websites en de te betalen belasting. Het begin was echter gemaakt. Bovendien kreeg ik nog een verrassing!

Daar lag hij dan, te prijken op de deurmat. Een prachtig gekleurd verjaardagscadeau. De envelop leek haast omhoog te zweven, zo graag wilde hij opgepakt worden. ‘Hey’, zeiden mijn ouders, die op bezoek waren, ‘wat bijzonder, krijg je nog geld op je verjaardag ook!’. Ik knikte stralend en ritste nietsvermoedend de blauwe brief open. De glimlach verstijfde en een seconde later verschoot ik van kleur: of ik even € 4.396,- wilde betalen. Ik zag rood. Rood op mijn bankrekening en rood voor mijn ogen; wit in mijn gelaat.

De aanslag was het resultaat van een te laat ingevulde aangifte voor omzetbelasting. Als ondernemer moet je namelijk ieder kwartaal aan de Belastingdienst doorgeven of je iets verdiend hebt. Dit wist ik, maar ik was in de veronderstelling dat ik hiervoor nog het hele kwartaal de tijd had. Het bleek slechts één maand te zijn. En ik was te laat.

Geschat inkomen in kwartaal 1: € 4.250,-. Daarbij boeterente (percentage van dat bedrag) en nog een extra boete voor te laat aangifte doen: € 61,-. Tikt lekker aan. Mijn ego werd toch een beetje gestreeld doordat ze mijn inkomen schatten op ruim vierduizend euro over drie maanden. Maar mijn ego laat zich niet strelen door vreemden! Het hele jaar ervoor verdiende ik iets meer dan honderd euro en ineens zou dat dertigvoudig omhoog schieten in een kwartaal?! In het holst van de nacht logde ik in op de belastingsite om alsnog mijn aangifte te doen. Het lukte: inkomsten nihil. Zo, dat zou toch helpen?

Gewoon maandag even bellen om alles recht te zetten. De eerste keer dat ik belde kreeg ik zowaar meteen verbinding. Met een bandje. Of ik even geduld had. Geschatte wachttijd 4-8 minuten. Na een half uur in de wacht te zitten knarsetanden smeet ik de hoorn op de haak. Tien verdere pogingen leverden me alleen verbroken verbindingen op. ‘s Middags nog gezellig een tijdje in de virtuele belastingwachtkamer rondgehangen, maar tegen vier uur had ik beet. Een aardige medewerker leefde geheel met me mee, liet mij stoom afblazen en verzekerde me dat ik na het betalen van de boete van alles af zou zijn. Pfew, wat een opluchting. Ik zou een nieuwe aanslag krijgen. De Belastingdienst en ik, dikke mik! Binnen vijf minuten had ik die boete overgemaakt. Blij, ondanks de verloren € 61,-.

Tot afgelopen vrijdagavond. Thuis gekomen ontwaarde ik wederom een blauw schijnsel. Benieuwd en vol vertrouwen scheurde ik de envelop open en… hey, kijk, dat noem ik nou service: ik hoefde nu nog slechts € 4.335,- te voldoen (de door mij betaalde boete was in mindering gebracht) onder dreiging met invorderingsrente en een deurwaarder. Wederom een leuk bericht om het weekend in te gaan. En dat zit je dan toch niet lekker.

Een nieuw telefoontje op maandag leerde mij dat ik wel een tweede aanslag had ontvangen, maar dat die eigenlijk niet echt was. Een nep-aanslag zeg maar, waarschijnlijk om de bloeddruk van de belastingbetaler op peil te houden. Want de echte nieuwe stond al klaar in het systeem. En daar was het bedrag inderdaad teruggebracht tot nul. Maar die derde blauwe brief zou pas later verstuurd worden.

Later. Een naar woord. Ik blijf maar werken bij Avans. Om mijn eigen bedrijf te kunnen bekostigen.

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

35 gedachten over “Een Blauwe Brief

 1. Dromen vervul je door ervoor te gaan. De combi Avans een eigen bedrijf is goed mogelijk. Durf je dromen om te zetten zonder je te laten ontmoedigen door blauwe enveloppen met een storm in een glas water.

  Like

  1. Bedankt voor je reactie, Marjel. Helaas was deze in de spam terecht gekomen en zie ik het bericht nu pas.
   Zeker laat ik me niet ontmoedigen door de Belastingdienst! Alles is weer opgelost.
   Ik zit meer met een gebrek aan tijd en moet keuzes maken. Maar DutchText blijft bestaan! 🙂

   Like

 2. Marion: Bij de belastingdienst werken grote creatievelingen, ze weten precies hoe ze iemand
  vrolijk kunnen stemmen met een boete van €.61,00 . Chapeau!

  Like

 3. Heel herkenbaar, Marion, freelance werkzaamheden, te laat inleveren, blauwe enveloppen, eindeloos in de wacht, nepaanslag, etc., maar gelukkig was de derde blauwe envelop raak! 🙂

  Like

 4. OMG, die tweede brief had ik nog niet meegekregen, zijn ze helemaal gek geworden!!!
  Gelukkig waren wij dat al, bovendien kan ik je echt niet missen bij Avans!!!
  Xx
  Monnik

  Like

 5. Waar wil je op wachten
  tot je wat zeker weet?
  alsof dat bestaat en
  zekerheid geeft
  is niet elke seconde
  een mogelijk uur U?
  waarom nog wachten?
  Waarom niet nu?

  Wat houdt je tegen?
  wat maakt je bang?
  dat wikken en wegen
  je blijft aan de gang
  je aarzelt nog even en
  wat heb je dan?
  dan is alles weer anders
  en het komt er niet van

  Later bestaat niet
  je weet hoe dat gaat
  later, dat gaat niet
  later, later,
  later is te laat

  Dus doe hoe je zelf wilt
  en neem je besluit
  denk je het te weten
  kom ervoor uit
  laat ze niet raden
  naar wat je bedoelt
  laat ze het weten
  hoe jij het voelt

  Later bestaat niet
  je weet hoe dat gaat
  later, dat gaat niet
  later, later,
  later is te laat

  Is niet elke seconde
  een mogelijk uur U
  Later bestaat niet
  Later is nu.

  Like

 6. Arbeid adelt…soms

  ze
  woekert
  als geen met haar talenten

  zichzelf compleet uitputtend
  elke vrije seconde benuttend

  het
  vertaalt zich
  helaas niet in méér centen

  Tussen bruto en netto liggen vaak onbereikbare dromen
  omdat Vadertje Staat de inkomsten blijft afromen. ☺
  Graag gelezen, Marion.
  Lenjef

  Like

 7. Daar was t dan, het goede,niet voorspelde leven met……..zon, heerlijke witte wijn…… hoog in de bergen, thuis met Bach op de Q.ta……..hoe heerlijk kan t leven voelen om samen met goede vrienden, familie dit te ervaren. Het blijft bijzonder en dus zeker niet gewoon ’n vakantiegevoel.
  Blauwe brief, ik maak hem groen als de natuur!!!!!
  Geniet het leven lieve mensen!

  Like

 8. Een prachtig nummer van de Dijk: Later is nu. Zoek de lyrics maar eens op, echt heel mooi. Maar… het lost het belastingprobleem niet op helaas!

  Like

 9. Weer een ontzettend leuke post…ik voel de stress hier helemaal in Italie 😉 Gelukkig is het opgelost, maar het starten van een eigen bedrijfje niet heel aantrekkelijk zo… Werkse dus maar op je oude vertrouwde werkplek 😀

  Like

  1. 😀 Zal ik doen, Letizia. Al is het vandaag een beetje moeilijk: hele Avans netwerk ligt plat. Midden in de examenperiode. Maar ik hoef pas om 12.30 te beginnen (werk tot 21 uur), en de storing zou om 13 uur zijn opgelost.
   Ik heb DutchText nog steeds in de lucht, en ik laat de belastingen hier zeker geen invloed op hebben!
   Lief dat je reageerde 🙂

   Like

  1. De gewone belastingaangifte was ook een uitdaging, die moet dan ook ineens op een andere manier. Maar als je een eigen bedrijf wilt beginnen, DOEN. Die Belastingdienst houdt ons niet tegen!

   Like

  1. Vergeleken met die € 4.000,- viel de boete inderdaad mee. Volgens mij doen ze het erom, de ‘schatting’ zo hoog zetten.
   Fijn dat je plezier had bij het lezen, Anneke. En nogmaals sterkte vandaag. Plus smakelijk eten. 😉

   Like

 10. Toen mijn betere helft vervroegd mocht stoppen met werken had zij daar enorme verwachtingen van, geen verplichtingen, lekker fietsen enzovoort.
  Dat duurde twee weken en toen zat zij zich bij de kerk in Renswoude gruwelijk te vervelen, zij miste de stress waarin de secretaresse van de directeur van een groot bedrijf permanent verkeerd.
  Gelukkig was ik in de positie haar aan wat hobby-secretariaten te kunnen helpen en zo is iedereen weer happy.
  Ik zie teveel mensen ophouden met werken en vervolgens inzakken tot een spoortje van hun vroegere zelf.

  Like

 11. Leef al in het later, bevalt overigens best.
  Maar tijd over, nou NEEEE!!
  Misschien is mijn tempo wat lager, kan zijn.
  Groet Luuk

  Like

 12. Krullende tenen bij het lezen.

  Eigen initiatief wordt gelijk afgestraft..
  Alles gaat op de automatische piloot. Dat er ook mensen zijn die daar zwaar de dupe van zijn nemen ze op de koop toe.
  Meid, laat je niet gek maken hè?!

  Ik ga weer aan het werk…
  😉 Gonne-Marieke

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s