Geplaatst in Doldriest briest, Gezondheid

Ik hoop op jeukende ogen

Het is zondag. Door het keukenraam zie ik de auto’s van mijn buurtbewoners geparkeerd staan. Er heerst rust. Een vrouw in een geruite jas komt voorbij wandelen, haar golden retriever losjes bij de kladden. De hond snuffelt, tilt zijn poot op en laat wat territoriumdruppeltjes vallen. Een verleidelijke damp kringelt mijn neus binnen en genietend neem ik een slok. Kruidenmengsel Matin van Dille & Kamille, mijn favoriete thee voor de ochtend. Al zit er dille noch kamille in.

De aanblik van de straat zal morgenvroeg nagenoeg dezelfde zijn. Heel Nederland is immers opgeroepen om thuis te blijven, uitgezonderd de kernberoepen. Onderwijs hoort hier op dit moment nog bij, om zo de werkenden in de kernberoepen de mogelijkheid te geven om hun kinderen weg te brengen naar de basisschool en zelf aan de slag te gaan. Al zal hier vanmiddag misschien verandering in komen. Onze hogeschool is afgelopen vrijdag al gesloten voor studenten en medewerkers, voorlopig tot en met het einde van de maand.

UPDATE: 15 maart 16.40u: alle scholen gaan dicht!

Ik neem mijn pet af en buig diep voor onze real-life actiehelden. De mensen in de zorg, voor de leerkrachten, politie en brandweer en iedereen die dapper deze gezondheidscrisis het hoofd biedt. En ik leef mee met de mensen in isolement, al dan niet verplicht, en natuurlijk ook de zieken. Heel erg veel sterkte en waar nodig beterschap allemaal!

En dan de vraag hoe ik zelf iets kan bieden aan blogland.

 1. Serieuze informatie geven over het coronavirus?
  Ik durf haast geen nieuws meer te lezen, en toch check ik het online nieuws tig keer per dag. Het ene doemscenario na het andere komt langs. Reëel of volksgekte? De media duiken er gretig in. Brabant is in paniek, staat er. Vanmorgen was ik bij de supermarkt. Het was er niet druk, de mensen waren aardig en de schappen waren prima gevuld. Van mijn schoonzusje uit België hoor ik dat er rijen van 50 volgeladen boodschappenwagentjes bij de kassa staan. De term Hollandse nuchterheid heb ik al een aantal keren langs zien komen. De een bagatelliseert, de ander kan alleen het ergste denken. Wat moet je geloven? Iemand stuurde me een artikel waarin staat dat het coronavirus al jaren bekend is. Het werd zelfs onderzocht en door menselijk ingrijpen gemuteerd in de USA. En toen het daar te gevaarlijk werd, besloot China de onderzoeken voort te zetten. En waar ontstond de uitbraak? Juist ja, in China. Klopt het artikel, of is het nep? Wat is waar en wat is verzonnen. Een ding staat vast: ineens is de wereld verbonden door hetzelfde thema.
 2. Flauwe grappen maken over het coronavirus?
  Je hebt ze vast zien langs komen. Grapjes over mondmaskers. Over hamsteren van basisartikelen – ik zal je de details besparen. Zolang het COVID-19 niet dichtbij komt, is grappen delen een menselijke manier om de angst om te zetten in humor. De angst weg te lachen. Het verandert echter als iemand in je omgeving ziek wordt. Er zijn voorspellingen dat 60% van ons allen besmet wordt. Met ongemerkte, milde of heftige gevolgen. Soms dodelijk. Zou een lockdown nog helpen of is het virus al te ver verspreid? Als ik het goed begrijp is het het laatste, maar proberen we nu het ziek worden zoveel mogelijk uit te spreiden in de tijd, zodat ziekenhuizen de kans krijgen om de ernstige gevallen te helpen. In ploegendiensten ziek worden, zeg maar. En dat is bloedserieus.
 3. Zorgen delen over het coronavirus?
  Mijn ouders, ooms en tantes zijn onlangs samen op bezoek geweest in het ziekenhuis bij een erg zieke oom. Achteraf hoorden zij dat de patiënt met wie mijn oom de kamer deelde, besmet is met het coronavirus. Een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden. Een hele generatie van mijn familie zou zomaar in één keer weggevaagd kunnen worden. Ik heb dagelijks telefonisch contact met mijn ouders, en we videobellen.
  Een collega van mij gaat vandaag haar tweede quarantaineweek in. Gelukkig knapt haar man alweer aardig op, maar het was spannend. Zelf is zij, samen met haar kinderen, tot nu toe gespaard gebleven. Je leven wordt van de ene op de andere minuut onwerkelijk. Hoevelen van ons lopen ongemerkt met het virus rond. Dat freakin’ rotvirus, dat met zijn bijtgrage kaken gretig van de een naar de ander overspringt, zich vermenigvuldigt en floreert bij het lijden der mens. Zou de natuur terugslaan, na alles dat we verpest hebben in deze wereld?

Ik ga maar verder met op mini-schaal mooie dingen te scheppen en te delen met jullie. Met lekker eten maken. De slowcooker pruttelt en sputtert met rundvlees en veel verse groenten. Met samen met mijn zonen er het beste van maken. V-man zit bij hem thuis om alle kruisbesmetting te voorkomen. Ik tracht, samen met mijn getalenteerde collega ICT-coaches, onze docenten zoveel mogelijk te helpen, zodat zij het onderwijs van Avans de komende weken digitaal kunnen laten doorgaan. Op afstand.

Maar vandaag is het nog zondag. Even pas op de plaats. Even diep ademhalen en om me heen kijken. Ik merk de kleine dingen op, bekijk ze met aandacht. Wat vind ik er mooi aan, bijzonder aan. Die kleine dingen helpen me om evenwicht te vinden in het gedeelte waar we wel macht over hebben.

Komende week komt de lente ons verwennen. Met zon, warmte en hoop. En hoogstwaarschijnlijk ook met allergieën en hooikoorts. Nep-verkoudheidssymptomen. Dit keer zie ik de jeukende rode ogen met opluchting tegemoet. Gelukkig, het is maar hooikoorts.

Blijf hoop houden,
Blijf gezond,
Blijf bij ons,
Blijf!

Graag ook je aandacht voor een indringende blog van Satur9’s World. Ook zij eindigt met ‘Blijf’, maar dan met ‘Blijf thuis’. Lees: Liefde in tijden van Corona.

 

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

23 gedachten over “Ik hoop op jeukende ogen

  1. Het is toch ook ongelooflijk wat er gebeurt in de wereld, Mirjam. Hoe kan alles zo snel veranderen, het lijkt wel een nachtmerrie. Laten we hopen dat de knappe koppen heel snel een geneesmiddel kunnen ontwikkelen.
   En dank je!

   Like

   1. Hallo Marion, ik denk dat ik toch wel verkouden ben/was. Het is al veel beter. Ik was ook niet echt ziek, beetje moe, af en toe veel hoesten. Dat heb ik anders nooit… net nu… dat maakt het zo lastig en moeilijk in te schatten. Alles goed daar bij jou? X

    Like

    1. Blij te lezen dat je weer opknapt! Douche je ook nu nog buiten onder de koude kraan? Nee toch? En anders kan het alweer gauw als de lente echt doorzet. Ik denk nog altijd met veel genoegen terug aan ons lange gesprek toen ik bij jullie was, en aan het verblijf in jullie gezellige huisje. Hoe gaat het met Broes en Storm? Geef je ze een aai van mij?
     Het gaat redelijk. Ik heb wat vage klachten, maar ik peins er niet over daar een huisarts mee lastig te vallen. Die hebben nu veel ernstigere dingen aan hun hoofd. Laat de zon maar komen, dan wordt alles beter.

     Geliked door 1 persoon

     1. O ja hoor, ik douche nog trouw iedere dag buiten met ijskoud water. Sedert vier weken was ik ook alweer mijn haren buiten onder de douche. Het is gewoon verslavend. Vandaag heb ik me zelfs twee keer buiten gedoucht. Ochtend en avond.
      Ja, dat was gezellig hé. Dit jaar kunnen we niet weg wegens verkoop van ons huis en heel de rompslomp, maar misschien kunnen we toch nog eens iets afspreken? We zien wel hoe het verder evolueert met alle andere omstandigheden… Met Broes en Storm alles goed. Ik geef ze zeker een aai van je. Dus ook jij hebt van die vage klachten. Neen, daar ga ik ook niet mee naar de dokter. Die kunnen daar trouwens ook niks aan doen. Laat ons hopen dat we gespaard blijven van erger. En ja, laat die zon maar komen. Ze verzacht zoveel… Lieve groet ❤️

      Geliked door 1 persoon

      1. Net de werklaptop dichtgeklapt. Na een week constant alert zijn op ICT hulp en informatie delen, is bij mij nu de maat vol. Het is klaar. Tijd voor weekend, tijd om al jullie lieve reacties te lezen.
       Bea, je wast ook nu nog je haren buiten? Went dat dan zo goed? Moet er niet aan dénken, dan krijg ik meteen een brain freeze hahaha. Echt tof hoe je daar van geniet.
       En graag spreek ik nog een keer met jou en je man af, een heel leuk idee! Misschien kunnen Victor en ik op de motor komen als het mooi weer is. Want ik wil graag de kattebeesten nog een keertje aaien. Jullie zijn hier ook welkom hè!
       Eerst moet het virus al zijn kaarten op tafel leggen, zodat wij het kunnen aanpakken. Ik wacht met spanning op een vaccin dat de hele wereld kan redden.
       Het is lente, het is lente. Ik hoop met alles dat ik kan hopen dat dit alvast een gunstig effect zal hebben op de gezondheid van iedereen.
       Veel liefs terug. x

       Like

       1. Het eerste gevoel van dat ijskoud water op je lichaam is altijd verschrikkelijk, maar als je het dagelijks doet, gebeurt er iets met je geest. Mijn hoofd en lichaam weten nu dat ik er zo doorheen ben én dat ik het kan… en dat het gevoel nadien heerlijk is. De tintelingen over heel je lichaam. De serotonineboost. Echt. Ik voel mij er wel sterker en stressbestendiger door, dus ik blijf het doen. En zo ook echtgenoot. Het hoofd is wel even opletten. Ik moet heel hard en veel wrijven over mijn schedel. Als het vrieskoud is, dan doe ik het niet, maar nu met deze zachte buitentemperaturen is het best te doen.
        Gezellig dat jullie deze zomer nog eens langskomen. Ja, we spreken zeker af!
        Laat die computerstress nu maar helemaal los en geniet van het weekend.. ook al maken we ons veel zorgen. Ik heb net vernomen dat ik niet meer de grens over mag naar België. Geen fijn gevoel te weten dat ik niet naar mijn moeder en dochter kan voorlopig. Het belangrijkste is nu echter dat we gezond blijven.
        Lieve groet en hou jullie goed!

        Like

 1. Als dubbel en dwars lid van de kanshebbersgroep probeer ik mijn Groningse nuchterheid te combineren met gebruik van gezond verstand voor zover de bipolariteit mij geen parten speelt.
  Tja…

  🥰😘

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s