Geplaatst in Columns, Natuur

Levend Fossiel

Stel je voor, je bent tweeduizend jaren oud. Je huid is verweerd en taai, leerachtig. Je hebt stukken van de Oudheid meegemaakt, zoals de geboorte van Christus, de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van het Byzantijnse. Je zag het feodale stelsel zich ontwikkelen in de Middeleeuwen, Mohammed en zijn Islam. Je maakte Karel de Grote mee en volgde de Noormannen, de ridders op hun Kruistochten. Het Ottomaanse Rijk dat het Byzantijnse wegveegde. In de 13e eeuw overleefde je de Zwarte Dood, en even voor 1500 zag je hoe Columbus Amerika ontdekte. Je vocht je een weg door godsdienstoorlogen, maakte de Verlichting en de Franse Revolutie mee en sloeg je door de Wereldoorlogen en de Grote Depressie heen. Je liet je door niets of niemand van de wijs brengen. Je naam is Ginkgo Biloba, en je bent een kanjer!

De Ginkgo Biloba – ook bekend als de Japanse notenboom of Chinese tempelboom – is waarschijnlijk de oudste levende plantensoort ter wereld. In Nederland zijn exemplaren van tweehonderd tot driehonderd jaar oud te vinden (o.a. in de Hortus Botanica in Harderwijk). Een indrukwekkende leeftijd. Maar in China zijn bomen van maar liefst tweeduizend jaar oud ontdekt! Dit levende fossiel is onveranderd sinds de tijd van de dinosauriërs – tweehonderd miljoen jaar geleden – en is werkelijk een meesterstuk der natuur. De Ginkgo overleefde zelfs de ijstijden. Stel je voor, een fragiel plantje taaier dan een enorme, sterke dino.

Het interessante aan deze boom is dat hij heel goed zijn eigen boontjes kan doppen. Ziekten, insecten, schimmels, vuur, kou, sneeuw, luchtvervuiling, en zelfs radioactieve straling, hij lust ze allemaal rauw. Wat een bijzondere plant! Bovendien zijn de zaden en bladeren van deze tweelobbige mogelijk ook op medisch gebied van belang: een extract zou goed zijn voor het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Het bestrijdt geheugenverlies, duizeligheid, hoofdpijn en depressies. Je kunt ook thee zetten van de bladeren. Uit wetenschappelijk onderzoek is niet overtuigend naar voren gekomen dat het inderdaad zo is, maar bij mijn volgende bezoek aan een tuincentrum zal deze plant zeker in mijn boodschappenkar belanden. En vervolgens in de theepot… Nee hoor, hij verdient een speciaal plekje in mijn huis.

De Ginkgo Biloba, een levend fossiel!

Auteur:

Caretaker of lads and cats. No lady, but all woman. RPGamer. Avid reader. Writing my first book, squeezing in time during busy days. And nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind.

24 gedachten over “Levend Fossiel

 1. “Stichting Ginkgo Biloba met gelijknamig Herendispuut Ginkgo Biloba”
  In Harderwijk bestaat een gezellige club van (oude) mannen die zo heet. Levende fossielen gaat iets te ver, maar oud zijn ze wel….

  Like

 2. Een mooi geschreven stukje over een mooie boom met z’n vele kwaliteiten. Ik dronk de thee dagelijks: lekker én goed voor m’n geheugen, maar nu ik in de overgang ben en hem zeker voor m’n geheugen nodig zou hebben, kan ik hem niet meer drinken, omdat het nogal vaatverwijdend is en daarmee de opvliegers versterkt 😦

  Like

  1. Dieses Baums Blatt, der von Osten
   Meinem Garten anvertraut,
   Gibt geheimen Sinn zu kosten,
   Wie’s den Wissenden erbaut.

   Ist es Ein lebendig Wesen,
   Das sich in sich selbst getrennt?
   Sind es zwei, die sich erlesen,
   Dass man sie als eines kennt.

   Solche Frage zu erwidern,
   Fand ich wohl den rechten Sinn.
   Fühlst du nicht in meinen Liedern,
   Dass ich Eins und doppelt bin.

   In my garden’s care and favour
   From the East this tree’s leaf shows
   Secret sense for us to savour
   And uplifts the one who knows.

   Is it but one being single
   Which as same itself divides?
   Are there two which choose to mingle
   So that each as one now hides?

   As the answer to such question
   I have found a sense that’s true:
   Is it not my songs’ suggestion
   That I’m one and also two?

   Gevonden! Bedankt, Muizenoren 🙂

   Like

 3. Ginkgo Biloba

  in onze achtertuin staan er twee naast ons zonneterras
  soms gebruikt ons hondje ze als pispaal
  maar na het lezen van jouw knap verhaal
  ga ik dat verbieden en zet hem voor de plas op het gras

  Met veel plezier jouw informatieve schrijfsel gelezen, Marion.
  Lenjef ☺

  Like

 4. Grappig, heb er ooit één gehad. Geen idee wat er mee gebeurd is. Na jou verhaal weet ik één ding zeker: hij leeft nog ergens!

  Like

 5. Je vergeet twee dingen te melden over het moderne gebruik:
  De Ginkgo wordt door plantsoenendiensten graag aangeplant omdat hij extreem goed tegen verkeersvuil kan.
  ‘Hij’ dan, want zij stinkt vreselijk.

  Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s