Geplaatst in Columns, Persoonlijk

De Juiste Studie?

Het is herfst. Seizoen van regen en vallend blad. De kleuren zijn prachtig: vlammend rood wisselt af met zonnig geel en pompoen-oranje. Ze zijn te fantastisch om te kunnen beschrijven. In dit jaargetijde komen ook veel depressies over drijven. Donkere wolken trekken zich samen en dreigen los te barsten. Hangende donderkoppen, hangende hoofden. Alles lijkt grauw en troosteloos. De zon laat zich niet zo vaak zien, dus zoeken we haar vaker binnen, vinden verlichting in kaarslicht.

Ook bij Avans vallen ze – soms bij bosjes – de studenten. Na een periode vol nieuwe ervaringen en indrukken en het wennen aan het studentenleven, wringt de werkelijkheid zich vastbesloten een weg naar voren. Is dit wat ik wil? Komen mijn verwachtingen uit? Zijn mijn inspanningen in verhouding tot het plezier dat ik uit deze studie haal? Ben ik dit? Studenten twijfelen. Over hun keuze om te gaan studeren. Het is bij nader inzien toch wel erg zwaar. Over hun keuze voor de opleiding. Voor de klas staan is helemaal niet zo leuk als ik dacht. Studeren is niks, ze gaan veel liever werken, of het buitenland lonkt met half geloken ogen.

Voor de opleidingen heeft het eveneens gevolgen. Hoeveel zijn er afgevallen? Kunnen er groepen  samengevoegd worden? Handig voor het lesrooster en de belasting van docenten – minder groepen betekent immers minder lesgeven en meer rust om andere dingen te doen – maar het is altijd een beetje triest om het enthousiasme en (zelf)vertrouwen te zien wegebben bij een student die de prachtigste tijd van zijn of haar leven kan hebben.

In het hoger onderwijs is 1 februari een belangrijke datum. Stop je met je studie voor dit ijkpunt, dan krijg je eventueel nog de helft van je collegegeld terug en hoef je de ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen. Je herkent de studenten die willen stoppen al snel. Huilend, in paniek, verdwaasd, gelaten. Kan ik iemand spreken? Ik MOET nu iemand spreken want ik zie het niet meer zitten. Een enkele keer kun je het voor ze oplossen. Je verwijst hem/haar door naar de studieadviseur, of naar de decaan. Schakelt een studieloopbaanbegeleider in die de student goed kent. Maar meestal kun je er niets aan doen en is het een gegeven, het zij zo.

Het zij zo… tot je eigen zoon laat weten dat hij twijfelt. Dat hij zijn opleiding ‘veel te sociologisch en maatschappelijk’ vindt in plaats van medisch. Dat hij het helemaal niet ziet zitten om met deze ‘onzin’ verder te gaan. Dan bezie je de situatie ineens met heel andere ogen. Vroeger was switchen van studie niet zo’n ramp. Zestien jaar student-zijn kwam vaker voor. Maar met de huidige ontwikkelingen ziet het er niet rooskleurig uit. De OV-jaarkaart van de baan in 2015, de basisbeurs die verdwijnt. En hoe moet het nu met die kamer in Maastricht? Zoekt hij daar een baan om de tijd tot het volgende studiejaar te overbruggen, zodat hij in dat gezellige studentenhuis bij zijn vrienden kan blijven? Of komt hij terug naar huis? En die baan, zo gemakkelijk is dat allemaal niet. Die liggen niet voor het oprapen, zelfs als je goed zoekt. Zoveel zaken waar opnieuw over nagedacht moet worden, zaken die geregeld moeten worden.

Maar er zijn ook voordelen: hij heeft nu alle tijd om naar een passende studie te zoeken, eentje die hij écht wil. En hij kan nog alle kanten op. Misschien wordt hij wel brandweerman. Game-designer. Dokter. Of astronaut!

Heb je zelf wel eens getwijfeld aan je studie? Of worstelde je kind hiermee? Ik hoor het bijzonder graag.

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

12 gedachten over “De Juiste Studie?

 1. Zelf nooit geswitcht, studie netjes afgerond, maar het daarna nog wel een studie willen oppakken. Niet gedaan en daar wel spijt van gehad.
  De kinderen wel geswitcht, een zelfs drie keer, maar die is tenslotte gaan studeren wat hij leuk vond.
  Groet Luuk

  Like

  1. Idem hier, Luuk. Ook gewoon mijn studie afgemaakt, al had ik er niet zoveel mee. Daarna meteen gaan werken.
   Kinderen moeten ook veel te vroeg kiezen, dat kan nooit op 18 jarige leeftijd. Maar het zal helaas wel moeten. Al blijven we nu een leven lang leren, dus nog voldoende kansen.

   Like

 2. Wat is de juiste keuze? Ik geloof dat alle keuzes juist zijn, op het moment dat je ze maakt. Je komt vanzelf op de plaats waar je moet wezen, alleen doet de een er soms langer over dan de ander. Ik hoop dat je zoon zijn weg snel zal vinden. Succes!

  Like

 3. Naar Utrecht, terug naar Eindhoven, op naar Tilburg en toch weer naar Den Bosch…. herkenbaar?! Het bracht me wel tot waar ik nu sta en ik ben een blij mens! Maar goed, voor nu veel succes voor jullie! One day it makes you smile…(vast en zeker!)

  Like

 4. Havo, mavo, havo, Schoevers, toch weer Havo, PABO, orthopedagiek, gestopt met mijn studie en nu vierdejaars PABO bij Avans!! Op mijn 40e kwam ik er pas achter wat ik wilde en kon. Volgend jaar zonder Avans verder, saai!

  Like

 5. Ik wil koning worden

  hij wou heel graag koning worden van een arm rijk
  dan kon hij zijn dromen en kastelen
  met de vele minstbedeelden delen
  de studiekeuze viel niet in goede aarde maar in slijk

  Hopelijk wordt zoonlief ….gelukkig!
  Hadden we maar een glazen bol, Marion.
  Lenjef

  Like

 6. had ik maar……
  die gedachte heeft zo’n beetje de laatste dertig jaar door mijn hoofd gespookt.
  had ik maar die studie tuinarchitectuur gedaan, had ik maar een opleiding voor kraamverzorgster gevolgd, had ik maar….
  en mijn kinderen? die switchen maar.
  zo langzamerhand lijken ze hun bestemming te hebben gevonden, maar ik zeg het niet hardop.
  stel je voor…..

  Like

  1. Zo herkenbaar, Hanneke! Als we toen wisten wat we nu weten, hadden we heel andere keuzes gemaakt. Via via kom je dan toch wel bij je interesse terecht, maar het had zoveel mooier kunnen zijn.
   Vooral niet hardop zeggen, niet jinxen, sssst. 😉
   Ik hoop dat mijn zoon de juiste keuze gaat maken nu.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s