Mijn verhaal over schoonheid in zes woorden:
Schoonheid… soms TE diep van binnen
Cesare Lombroso verbreidde het idee van geboren crimineel door biologisch determinisme. Misdadigers hebben bepaalde uiterlijke kenmerken of afwijkingen. Fysiognomie, of gelaatkunde, was het streven naar kennis van het karakter en de persoonlijkheid door middel van de studie van de bouw en het voorkomen van het gelaat. Criminelen zouden volgens Lombroso herkenbaar zijn aan fysieke atavistische stigmata, zoals brede kaken, diepliggende ogen, vaak doorlopende wenkbrauwen, een asymmetrisch gezicht, hoge jukbeenderen, afwijkende oren, haviksneus, vlezige lippen en dergelijke. Wie een geboren crimineel was, kon worden vastgesteld door lichamelijke kenmerken die een misdadiger aanduiden als wild of atavistisch.
De theorie van Lombroso sloot aan bij het toentertijd algemene geloof dat men het karakter van een persoon aan zijn uiterlijk kon aflezen. Mooie mensen hadden een beter karakter dan lelijke.
Over het algemeen beschouwt men zijn ideeën niet langer als een fundament voor de hedendaagse criminologie. Psychiatrie en psychologie houden echter wel aan het idee vast dat misdaad deels in het individu zelf zit, los van de sociale omstandigheden.
<< Wil je ook de andere zes-woorden verhalen lezen en/of meedoen? Klik op de button hiernaast.
Tja, soms krijg je de neiging om te geloven dat hij toch gelijk had, maar als ik dan in de spiegel kijk… dan weet ik niet hoe diep ik kijk 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Haha, jij bent grappig. 😀
LikeLike
Die info is inmiddels achterhaald en dat is maar goed ook!
Liefs en fijn weekend.
LikeGeliked door 1 persoon
Gelukkig wel ja!
Jij ook een mooi en pijnvrij weekend.
LikeLike