Geplaatst in Columns, Gezondheid, Nieuws

Hamburgers voor de rijken

In Tsjechië geen single maltje meer. En ook Slivovitsj is uit den boze: alcohol boven de 20 procent is door de overheid verboden. Er zijn daar namelijk mensen die het nodig vinden om giftig spul in flessen met nep-etiketten te stoppen. Tientallen inwoners zijn reeds aan de gevolgen overleden. Leve het winstbejag. Wellicht is het een idee om die ‘zakenlieden’ in hun eigen bocht te laten gaarkoken; zijn ze meteen bijzonder goed geprepareerd.

Een andere vorm van overheidsingrijpen in New York, the Big Apple. Grote appels mogen nog wel, maar grote bekers frisdrank niet. De gemeente vindt dat haar inwoners iets te enthousiast consumeren en wil daarom over een half jaar grote bekers cola en andere suikerrijke frisdranken gaan verbieden. Jawel, verbieden! Op straffe van een fikse boete. Geen slurppartijen meer in restaurants en bioscopen. Geen halve liter energierijk vocht in het stadion om de dorst te bestrijden. Wat wel nog steeds kan is twee of drie kleinere bekers kopen, geen haan die daar naar kraait.

Stimuleert de drooglegging het ontstaan van een illegaal cola-circuit of zou het inderdaad helpen om de New Yorkers te laten afslanken? Dan kunnen andere steden en landen gerust meedoen, want in Europa zijn eveneens veel mensen met overgewicht. Zo ook in ons land. Wist je dat vier van de tien Nederlanders te zwaar zijn? Dit houdt in dat zo’n 3,5 miljoen volwassenen in Nederland kampen met overgewicht; zelfs bij kinderen neemt het toe! Dit overgewicht zorgt ervoor dat in Nederland jaarlijks 20.000 mensen vroegtijdig sterven en 40.000 mensen lijden aan ouderdomsdiabetes en/of hart- of vaatziekten als gevolg van ongezonde voeding. Vreselijk voor de zieken, maar ook funest voor ons ziektekostenstelsel.

Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor Gezondheid en Zorg (RGZ), acht het hoog tijd voor de vettax, een belasting op ongezond eten. Een extra accijns op voedsel waar veel ongezonde vetten en/of suiker in zit. Als het aan de RGZ lag, zou de vettax direct ingevoerd worden, stelt de Raad in haar advies ‘Preventie van welvaartsziekten’, dat in december 2011 gepresenteerd werd.

Maar liefst 25 procent van alle welvaartsziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en vaak zijn dit soort ziekten te voorkomen. Volgens de raad scoort Nederland zeer slecht wanneer het gaat om risicogedrag. We roken te veel, drinken te veel, bewegen te weinig en eten te veel (ongezond). Er wordt daarom gepleit voor forse maatregelen. Wanneer het ongezonde voedsel duurder wordt gemaakt, zal een grote groep mensen liever kiezen voor goedkoper en gezonder voedsel. Althans, dat vermoedt men.

Met invoering van de vettax zou ook de forse aanspraak op de zorg verminderd worden, want minder mensen met gezondheidsproblemen betekent minder zorg en dus op termijn dalende zorgverzekeringskosten. Minder zieken, minder kosten voor de overheid op het gebied van uitkeringen. Het klinkt niet eens zo slecht… ware het niet dat het leven nu al bijna niet meer te betalen is. En Nederland kennende zal ALLES wel weer duurder worden als dit plan doorgedrukt wordt.

Het advies gaat verder. Ik citeer uit Aanbevelingen:

De burger vraagt om bescherming. Bescherming begint, en betutteling eindigt, waar de burger zelf niet in de gelegenheid is om een gezonde keuze te maken. Die grens is niet scherp, maar diffuus; vooral de jeugd mag aanspraak maken op bescherming. Neem als uitgangspunt dat in dit grijze gebied het zekere voor het onzekere wordt genomen. Testcase is bescherming tegen aanbod van onzichtbaar ongezonde producten. Hier worden als voorbeeld vijf beleidsopties genoemd:

 • maak schoolpleinen in het basis en voortgezet onderwijs rookvrij;
 • verbied drempelverlagende c.q. verslavende toevoegingen aan tabak;
 • zet meer druk achter de gezonde schoolkantine;
 • zet meer druk op het verminderen van zout in bereid voedsel, zoals brood;
 • verbied roken in auto’s liefst helemaal, want dit bevordert ook de verkeersveiligheid; verbied roken in ieder geval als kinderen meerijden.

Stuk voor stuk prima acties, daar kan ik mee leven!

Maar toch gaat het wat kriebelen. Of het nu onder de noemer ‘bescherming’ of ‘betutteling’ valt, waar blijft de vrijheid van handelen, van eigen keuzes? En betekent dit dat hamburgers in de toekomst alleen voor de rijken zijn?

Wat vind jij van de vettax?

Nieuws van 10 november 2012: Denemarken schaft vet-taks weer af.

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads and cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

13 gedachten over “Hamburgers voor de rijken

 1. Het gaat niet alleen om vetten (want er zijn ook goede vetten), maar óók om suikers / koolhydraten. De term vettax lijkt me daarom niet helemaal juist?
  Tja, verder vind ik het een lastige. Wat is eigen verantwoordelijkheid…? Is ons eetgedrag ook niet al jaren, onder oogluikend ‘toezicht’ van de overheid, geconditioneerd richting het ongezonde, vette en suikerrijke voer? En dat was niet bedoeld om het volk gezond te houden, maar ging eerder om de keiharde pegels als je het mij vraagt. Niet zo heel gezonde producten mogen tot op de dag van vandaag een groen v-tje op de verpakking hebben, zodat consumenten denken dat het gezond voor hen is. Jarenlang wordt ons al van alles wijs gemaakt en slikken we het allemaal als zoete koek. Ik denk zeker dat het HOOG tijd is dat commerciële belangen van de industrie (en ook van onze overheid) aan de kant geschoven worden en dat we weer eens allemaal eerlijk gaan kijken naar de gezondheid van onszelf en daarmee ook van ons zorgstelsel. Wat mij betreft dus: een deel eigen verantwoordlijkheid van onszelf én een deel eerlijke informatievoorziening omtrent gezonde voeding en levensstijl.

  Like

  1. Suiker is inderdaad ook erg ongezond, Ilske. Als jonge kinderen wennen aan suiker, dan verandert hun smaak. De voedingsmiddelenindustrie speelt daar handig op in en het wordt steeds erger.
   Dat gezondheidsmerkje op levensmiddelen, klopt dat dan niet altijd?
   Ben het helemaal eens ook met je laatste zin: we moeten zelf verantwoording nemen voor onze gezondheid. En dan denk ik zelfs aan een hogere ziektekostenverzekering voor rokers! Lijkt me volkomen duidelijk dat roken niet gezond is, met een hoger risico op gezondheidsklachten. Dus hogere kosten.

   Like

 2. Overgewicht

  veel lui, zelfs kinderen, worden zo vet als een zeekoe
  hun gewicht neemt angstaanjagend toe
  ze willen wel vermageren maar weten niet hoe
  want de eetstijl veranderen en aan sport doen is taboe

  EN er zitten helaas veel te veel vetten en suikers in onze voeding, Marion.
  Lenjef

  Like

  1. Bewegen is inderdaad ook erg belangrijk, Lenjef. Jonge kinderen moeten buiten spelen, rondrennen, gekke spelletjes doen en onder de modder thuis komen. En dan het liefst een appel pakken in plaats van vettig- of zoetigheid. Liever aan de magere kant dan aan de te dikke kant.

   Like

  1. Nee, Angel, dit is geen grap. Mijn zoon studeert gezondheidswetenschappen en dit was een onderwerp van hun studie. Deze plannen zijn echt serieus! Maar vooralsnog zijn het dat: plannen.
   Ik begrijp heel goed dat ze kinderen willen beschermen – dat wil ik zelf ook – en het aanbod in kantines moet ook veel gezonder, zodat de verleiding minder wordt. Maar degenen die écht willen, lopen dan naar een snackbar.

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s