Geplaatst in Koken, Natuur, Persoonlijk

Jippie, een kruidentuin!

Vandaag is een grote wens in vervulling gegaan, een wens die ik al heel lang koesterde: mijn achtertuin wordt functioneel opgesierd door een heuse verhoogde kruidenbak! Nog duurzaam gebouwd ook: de bak is gemaakt van een hoop stenen die in een afgelegen hoekje al jaren schreeuwde om een bestemming.

Hier vind je wat foto’s van de kruidentuin in wording en van het eindresultaat:

Mijn keuze is gevallen op

 • basilicum (plekje gereserveerd): de smaak lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Basilicum past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is basilicum onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.
 • bieslook: de bladeren van bieslook smaken fris met een milde uiensmaak (een tikje knoflook). In de Nederlandse keuken kom je bieslook vooral tegen in salades en dressings. Toch past het kruid in meer gerechten. Zo wordt het in de Chinese keuken gebruikt bij vlees- of visgerechten, maar ook in sauzen en als garnering.
 • dille: de smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker, daar zit gauw een bijsmaakje aan. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Deze hoofdjes geven smaak aan dille-inmaak, azijn, Gravad Lax en aardappelsalade. Onrijpe schermen en bladeren zijn smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. De zaden zijn mineraalrik en geschikt voor een zoutarm dieet. Deze zaden worden vooral in Scandinavië en Oost-Europa (pittige en zoete gerechten) gebruikt. In de Nederlandse keuken worden de zaden gebruikt in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis.
 • kervel: echte kervel heeft een lichte frisse anijssmaak. Het kruid kervel kan goed met andere kruiden gemengd worden. Het kruid is onderdeel van ‘fines herbes’ uit Frankrijk. Het blad van kervel wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Het moet pas tegen het einde van de kooktijd worden toegevoegd en zeer kort worden meegekookt om de smaak tot zijn recht te laten komen en te behouden. Verse kervelbladeren passen goed in vele fijne gerechten, zoals (groene) salades, soepen en sauzen. Men gebruikt ook wel geblancheerde stengels in salades. Gedroogde kervel gebruikt men ook vaak in soepen en sauzen, maar ook bijvoorbeeld in lamsvleesgerechten.
 • koriander (mijn absoluut favoriete kruid): wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het blad smaakt fris, overheersend en de zaden mild. De zaden hebben een zoete geur. Koriander past in vele gerechten. In de Indiase keuken gebruikt men de bladeren bijvoorbeeld in soepen, sauzen en salades. Korianderblad is ook zeer goed te gebruiken als garnering. Het blad lijkt op peterselie. De poeder, oftewel gemalen koriander zaden, worden in de Indiase keuken gebruikt in soepen, sauzen en marinades; zowel in zoete als pikante gerechten. In de Indonesische keuken gebruikt men koriander in rijsttafelgerechten, veelal in combinatie met komijn. Korianderzaad kun je het beste licht roosteren in een droge koekenpan en daarna te kneuzen om de smaak tot zijn recht te laten komen. De zaden worden o.a. in marinades en stoofgerechten toegevoegd, maar ook in likeur, ratatouille en curry. Koriander is vaak standaard onderdeel van het kruidenmengsel kerrie en de Nederlandse kruidenmixen speculaas- en koekkruiden.Ook de stengels van koriander zijn eetbaar, die bij bonen en soep worden gebruikt. Verse wortel (scherp van smaak) in curry.
 • marjolein: smaakt fris, zoetig en tegelijkertijd gekruid. Echte marjolein heeft een zachtere smaak dan oregano (wilde marjolein). Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix. Een andere benaming voor echte marjolein is majoraan. Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.
 • Marokkaanse munt: smaakmakers in sauzen, azijn, groentes, desserts en drankjes. Verder worden de blaadjes gekonfijt. De smaak van verse munt is pepermuntachtig. Gedroogde munt is enigszins muf.In de Engelse keuken gebruikt men het in sauzen en stoofgerechten. In de Griekse keuken eveneens in sauzen en meegestoofd met lams- en schapenvlees. In de Indiase keuken wordt munt in dranken en chutneys gebruikt. In de Turkse keuken in soepen en salades. Muntthee is zeer geliefd in de Arabische wereld. Maar ook hier!
 • oregano: heeft een krachtige, pittige smaak. Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza’s en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder. Een andere benaming voor oregano is wilde marjolein, niet te verwarren met echte marjolein.
 • peterselie: het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk. Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken. Peterselie en dan met name de krulpeterselie wordt vaak als garnering gebruikt. In het Midden Oosten eet men de bladeren als groente. Als je een knoflookrijke maaltijd hebt gegeten, helpt het om te kauwen op bladeren van peterselie, dit verfrist de adem.

Daarnaast heb ik ook nog aan beide zijden anti-katten kruid geplaatst, dat Bandit en zijn soortgenoten op eerbiedige afstand moet houden. Maar wat doet die gekke kat? Juist, loopt er recht op af en snuffelt uitgebreid. Volgens mij had hij zijn bek al open toen ik een brul gaf en hij verontwaardigd een meter verder ging zitten. In de smiezen houden, die meneer!

Ben zo blij 😀

Kruidig eten!

Deze diashow vereist JavaScript.

Informatie kruiden: Overkruiden.nl
Met dank aan V-man & Sean 😉
 

Auteur:

Caretaker of males, both human and feline. No lady, but all woman. Avid reader and photographer. Determined to find writing time during busy days. And nights if needed. Because I need you to meet the wonderful people who are living in my mind.

28 gedachten over “Jippie, een kruidentuin!

 1. Wil die droom ook straks in mijn nieuwe tuin! Heb dit inderdaad altijd wel met wat potjes gedaan e.d. maar dit is veel beter. Mijn vader heeft dit ook en ga momenteel bij hem maar wat takjes jatte bij gebrek aan een eigen tuintje 😉

  Like

 2. Ziet er goed uit Marion, Ik ben geen keukenprinses en heb niet echt het geduld voor tuinieren. Maar het lijkt me heerlijk. Wat zullen jij, V-man en de jongens straks heerlijk eten met al die verse ingrediënten. Succes! x

  Like

 3. Ja prachtig mooi je kruidentuin, zo ziet die van mij er aan het begin van jaar ook uit… maar al snel komen de slakken in een razend tempo de basilicum opvreten! Vervolgens schiet de bieslook in bloei en houd je bijna alleen nog harde stelen over…
  Peterselie en koriander zijn lastig is mijn ervaring, vaak willen ze bij mij niet zo! Salie is ook leuk, binnen de kortste keren overwoekert het de rest van de kruiden, maar het smaakt wel heerlijk bij de saltimbocca.
  Munt is ook al zo’n woekeraar… dus ik ben erg benieuwd hoe het jou zal vergaan.
  Ieder jaar ben ik van plan om onder strak regime de kruidentuin te runnen, maar als je 3 weken weg bent geweest is het vaak al te laat en runt de kruidentuin zichzelf!
  Succes, hopelijk heb je meer discipline als ik!
  Leuke blog overigens.

  Like

  1. Hmmm, misschien dan maar geen basilicum planten, kunnen die slakken ergens anders gaan dineren. En de bieslook gaat regelrecht de sla in, regelmatig toppen dus, bedankt voor je tip.
   Salie heb ik niet, maar munt wel. En daarvan ga ik heel vaak thee zetten.
   Jij succes met jouw kruidentuin, ooit komt het goed!
   En bedankt 🙂

   Like

 4. Ik zat net naar buiten te staren en zat aan jou en je kruidentuintje te denken, kom ik je blog ineens tegen! Wat een super idee (dat ik misschien ook nog ga gebruiken in mijn eigen tuin…;-)). Het ziet er fantastisch uit, geniet ze.

  Like

 5. Oh, fantastisch! Mijn kruiden zijn een soort van mislukt, d.w.z. in elke pot zijn een paar zaadjes uitgekomen, maar jouw kruiden zien er prachtig uit in die mooie bak. Eet smakelijk en gezond 🙂

  Like

  1. De planten zijn net met hun voeten in de aarde gestopt, er zit mest bij en ik heb ze water gegeven. Nu is het aan mijn nieuwe groene vriendjes om er iets van te maken. En vervolgens zal ik er weer wat van gaan maken. 😉
   Dankjewel, jij ook!

   Like

 6. Zo’n kruidentuintje is altijd leuk. Wij hebben gewoon enkele kruiden in een potje op tafel op ons terras staan, niet meteen hetzelfde qua uitzicht maar toch leuk om verse kruiden uit te kunnen plukken 😉
  Veel plezier met je tuintje.
  😉

  Like

  1. Kruudmoes: een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn kervel, peterselie, selderie, venkelgroen of dille, kruizemunt en zuring. Het gerecht was bedoeld als stevige en voedende pap voor de werkers op het land. Tegenwoordig wordt dit gerecht zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden.

   Kan me voorstellen dat dat lekker is, Jasmijn. Maar ook zwaar, vermoed ik?

   Like

 7. Leuk! Als je nou de kluitjes scheurt, in 2 of drie polletjes al naar gelang het kan, even water laten opzuigen, en ze opnieuw inplant groeien ze veel breder uit en heb je overdadig lang plezier van je kruiden. Heerlijk om tijdens het koken gewoon even te gaan plukken wat je nodig hebt. Maar let op, slakken vinden ze ook erg lekker, vooral basilicum.

  Like

  1. Volgens mij kan ik dat nu nog wel doen, Dé, ik heb ze namelijk vanmiddag pas geplant. Gauw naar beneden rennen. En ik zal uitkijken voor die basilicum-fijnproevers met steeltjes en een huisje!

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s