Geplaatst in Gezondheid, Koken, Recepten

Smoothies

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zo zegt men: nodig om het energiepeil weer op te krikken voor de dag die voor je ligt. Maar zeg eens eerlijk: heb jij doordeweeks wel tijd om ’s ochtends uitgebreid te malen?

Bij mij verschilt het van dag-tot-dag. De ene keer drink ik jus d’orange en eet een rijstwafel of cracker voordat ik naar mijn werk rijd, de andere keer neem ik wat meer tijd voor een bakje muesli met yoghurt, kiwi of ander fruit en extra walnoten. In het weekend ontbijten  we uitgebreider: een broodmaaltijd met vis of een omelet. Heerlijk.

Sinds kort heb ik een andere manier van ontbijten ontdekt: smoothies, en dan met name groene smoothies. Een aantrekkelijke manier om lekker, gezond en snel te eten. Je giet het gewoon naar binnen!

Groene smoothies bestaan uit groenten, fruit en een vloeistof (zoals water of vruchtensap, eventueel yoghurt of melk). En het enige dat je hiervoor nodig hebt is een blender, een scherp mes en een snijplank.

Om een rijke smoothie te maken, begin je met banaan, mango, perzik, peer, appel of papaya als basisfruit. Je kunt dit aanvullen met bijvoorbeeld:

 • Banaan (basis) met aardbeien
 • Mango (basis) met ananas
 • Peer (basis) met sinaasappel
 • Appel (basis) met bessen

Maar andere combinaties zijn ook mogelijk. Mix deze ingrediënten in de blender tot een romige drank. Voeg vervolgens groenten toe – dit is niet perse noodzakelijk, maar wel aan te raden:

 • spinazie
 • peterselie
 • Chinese kool
 • bleekselderij
 • komkommer
 • witlof
 • sla
 • paprika
 • wortels

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan, mits je het lekker vindt natuurlijk! De verhouding is meestal 60% fruit en 40% groenten, maar je kunt dit zelf aanpassen. Vind je de smoothie niet zoet genoeg, doe er dan dadels, pruimen of een extra banaan bij.

Mijn favoriet tot nu toe:

 • 1 banaan
 • 1 appel
 • 1 peer
 • 2 koppen jonge bladspinazie
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 kop water

Vanmorgen heb ik een smoothie gemaakt van water, appel, pruimen, bleekselderij en een beetje kervel, gewoon omdat ik die al in huis had. Het smaakt verrassend origineel en puur – waarbij het fruit de smaak van de groente verzacht – en ik vind het heerlijk. Bovendien krijg je op deze manier gemakkelijk de aangeraden twee ons groenten en twee stuks fruit per dag naar binnen, waarschijnlijk nog meer. Ook hoop ik dat de smoothies een gunstig effect hebben op mijn hypoglycemie.

Cheers!

Ik heb een aantal websites gevonden met allerlei recepten, maar ik zal er in de loop van de tijd hier ook nog zelf publiceren.

PS. Het is herfstvakantie, dus geen Avans column deze week. Ook al is die wel al klaar. 

Auteur:

Blogger who loves her camera. No lady, but all woman. Caretaker of lads, cats, dungeons & dragons. DuTchess. V-man's biker witch.

20 gedachten over “Smoothies

 1. Via via hier terecht gekomen, leuke blog. Smoothies vind ik ook wel heerlijk, alleen jammer dat je die blender telkens direct moet zuiver maken. Je kan hem niet laten staan, want dan koekt dat aan en krijg je hem moeilijker schoon.

  Like

  1. Welkom, Hans, erg leuk dat je reageert.
   Gebruik jij melkproducten in je smoothies, zoals melk, yoghurt of ijs? Die bevatten namelijk vet en koeken aan.
   Mijn smoothies zijn alleen gemaakt van fruit, groenten en water of vruchtensap. Na gebruik laat ik de kan vollopen met lauw water, spoel hem goed om, sponsje erdoor en klaar.

   Like

 2. Goed bezig Marion!! En groene smoothies kun je onbeperkt drinken, SUPERgezond en lekker. Het schijnt het beste te zijn -voor opname van alle vitaminen en neutralisaite van de fruitsuikers- om bij het fruit alleen met bladgroente te werken (spinazie, alle soorten sla, bleekselderij, andijvie etc.). Ik maak de smoothie meestal met 100 gr. spinazie, appel, banaan, en ander voorradig fruit… Voor een meer zoete smaak voeg je simpel wat Stevia toe (ken je dat??) en ook chiazaadjes schijnen heel gezond/lekker te zijn, maar heb ik nog nooit geprobeerd. Bij mij zat er even “de klad” in, maar morgen is het weer feest bij het ontbijt!! En inderdaad nét zo snel gebeurd hè? Enjoy!!

  Like

  1. Oh, je kent het ook. Wat leuk, Ilske, kunnen we ideeën uitwisselen 😀
   Ik heb vandaag spinazie gehaald, dus dan weet jij wel wat ik morgenvroeg ‘eet’. Stevia en chiazaadjes zeggen me niets. Is dat hetzelfde als lijnzaad? Dat raadde Nuvofelt (hieronder) aan.
   Cheers, meis.

   Like

   1. Hoihoi, neel is niet hetzelfde als lijnzaad, al is dat ook super gezond. Chiazaadjes vallen in de categorie “superfoods” en zijn te koop bij de reformzaak. Volgens mij moet je ze eerst weken voordat je ze in je smoothie keilt, anders wordt het een beetje te crispy denk ik…

    Like

  2. Hmmm, ben jij misschien bekend met het effect dat geen of weinig koolhydraten eten heeft op hypoglycemie, Ilske? Suiker gebruik ik sowieso niet, koffie ook niet. Maar kan ik zomaar minder volkorenbrood, rijst of aardappels eten zonder dat ik een hypo krijg?

   Like

   1. Minder koolhydraten eten kan een gunstig effect hebben op hypoglycemie, omdat (veel) koolhydraten eten juist een disbalans in je systeem veroorzaakt. Wel is het belangrijk dat je voldoende andere dingen eet die zorgen voor een constant niveau van bloedsuikers. Jesse van der Velde (en ook Ralph Moorman) heeft hier het eea over geschreven en geeft ook tips wat juist wél te eten. En vaak zijn dat de dingen die jij ook lekker vindt: veel groente (salades), fruit, noten (yes!!), vleesje/visje, kruiden etc. heel lekker en puur eten! Overigens hoef je koolhydraten zeker niet helemaal te schrappen hoor, heb je ook gewoon nodig af en toe. En o ja, Stevia is een puur natuur zoetstof (wit poeder) dat van de steviaplant is gemaakt. Tegenwoordig ook gewoon in de super te koop en heeft 0 calorieën en veroorzaakt geen uitschieters in je bloedsuikerspiegel (ook te gebruiken als je kookt en bakt!). Nou, klinkt dat goed of niet? 😉

    Like

 3. Oh wat lekker!!! Al moet ik wel zeggen dat ik alleen fruit smoothies in de zomer maak. Groenten heb ik eigenlijk nog nooit toegevoegd maar is zeker het proberen waard. Zelfs als avondeten….ik eet voor de lunch toch al warm 😉

  Like

  1. Mijn zoon is ook gek op fruit smoothies met yoghurt in de zomer. Dan drinken we met z’n tweetjes de hele kan leeg. 😉
   Gewoon een keer proberen! Laat je me weten welke combinatie je hebt gekozen? Ik sta altijd open voor nieuwe recepten mmm.

   Like

 4. Ja jee zeg, het ziet er allemaal heerlijk uit en als ik genoeg tijd zou hebben, zou ik het zeker overwegen, maar je laat het klinken alsof het blenden van een behoorlijke portie smoothie géén werk zou zijn! Poeh hé. En dan zeker vóórdat ik naar mijn werk ga, ook nog eens die hele blender en die snijplank schoonmaken of ze aangekoekt in het aanrecht vinden als ik thuis kom. Een kop thee en een boterham met kaas zijn ’s morgens toch zó gemaakt en opgegeten c.q. gedronken (andersom natuurlijk)? Daar heb je alleen maar een waterkoker, een glas, een mes en een bordje voor nodig ;-). Maar lekker en gezond is dit natuurlijk allemaal wèl.

  Like

  1. Hahaha, Joke, daar heb je helemaal gelijk in. Maar je moest eens weten hoe lang het duurt voordat ik een boterham op heb!
   Een smoothie maken kost helemaal niet veel tijd: je zet de glazen kan naast je, snijd er een banaan in stukken in, schilt een appel, gooit er een handvol spinazie in, wat water, knop een minuut indrukken en drinken maar. De blender even schoonspoelen onder warm water en in het afdruiprek zetten. Klaar! 😉

   Like

   1. Pear is always a good base. Pear with courgette and orange is one of my favourites, so too is celery, carrot and courgette. Beetroot makes a lovely colour! . For an extra boost I also add ground flax seeds when I whiz it all up

    Like

    1. That does sound very tasty, thanks! Will the blender be able to cope with carrots too then? How interesting, I have those in my fridge.
     And I will buy the flax seeds tomorrow.
     Have you ever added walnuts? I LOVE those.

     Like

     1. No, I haven’t added walnuts, probably because I use the flaxseeds. I’ll have to give them a try. Cut the carrots into small pieces. I do them the night before then I can just tip them straight in! If you like pink – try adding some beetroot! It goes with sweet or savoury believe it or not.

      Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s